6p

Egy olimpia megrendezése leginkább presztízskérdés: a befektetett pénz és energia jellemzően évtizedek alatt sem térül meg a befogadó városok számára. Sőt, az előirányzott költségvetés túllépése komoly gazdasági nehézségeket okozhat. Párizs viszont a szakértők szerint profitálhat az ötkarikás játékokból. 

Lassan végéhez közeledik a párizsi olimpia, de a kisebb-nagyobb malőröktől eltekintve – beleértve a mocskos Szajnában rendezett úszószámokat és a sportolók étkeztetésével és elszállásolásával kapcsolatos kritikákat – a francia főváros még bírja a terhelést. Noha az ötkarikás játékok mindig is vonzották a szurkolókat a világ minden tájáról, kevés rendező város vette igazán sikeresen a tömegek – közöttük a résztvevők – elszállásolásával, ellátásával és szállításával járó akadályokat. A rendezvény lebonyolításához szükséges infrastrukturális fejlesztésekről és a speciális sportlétesítmények építéséről már nem is beszélve. Párizs viszont azon kevés városok egyike lehet, amely akár profitálhat is a gigantikus sporteseményből – írta témával foglalkozó cikkében a Conversation. 

A lap a 2028-as Los Angeles-i olimpia előtti kitekintésében azt vette számba, hogy a hosszú távú hatásokat is bekalkulálva gazdasági szempontból mivel járhat egy olimpia a rendező városok számára. Párizs különleges helyzetben van: amúgy sem lehet egy gombostűt sem leejteni, a turisták évszaktól függetlenül özönlenek a francia fővárosba, ami száz év után adhatott ismét otthont az ötkarikás játékoknak. 

Párizst elborítják az olimpia hullámai, de elsodorni nem fogják

A házigazda városok költségvetési adatai egyértelműen jelzik, hogy az ötkarikás játékok komoly ráfizetéssel járhatnak, még akkor is, ha a cél érdekében felhúzott létesítmények és infrastrukturális beruházások a városfejlesztés részeként hozzájárulnak egy-egy városrész megújulásához. Amint arról a Conversation is beszámolt, a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolt, 2021-ben lebonyolított tokiói olimpia összköltsége például 244 százalékkal haladta meg a tervezettet: 15,2 milliárd dollárra rúgott. Nem járt sokkal jobban a 2016-os házigazda, Rio de Janeiro sem: a brazilok esetében a végösszeg 352 százaléka lett a tervezettnek. De az 1992-es barcelonai olimpiai is totális ráfizetés volt: az összköltségvetés 266 százalékkal haladta meg az előirányzottat.

Lassan a párizsi nyári olimpia is lecseng. Felkészül: Los Angeles
Lassan a párizsi nyári olimpia is lecseng. Felkészül: Los Angeles
Fotó: Depositphotos

Noha a rendezés jogáért pályázó városoknak és kormányoknak garantálniuk kell, hogy képesek lesznek fedezni az időközben felmerülő többletkiadásokat, egyáltalán nem meglepő, hogy – presztízs ide, presztízs oda – az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a pályázók száma. 

Míg a 2004-es (athéni) nyári játékok megrendezéséért még 11 város küzdött, addig a 2012-es (londoni) ötkarikás játékokért már csak kilenc. A 2016-os olimpia rendezési jogáért négy, a 2020-asért három, a 2024-esért viszont már mindössze két város szállt ringbe. Amint arról az AP News is beszámolt: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a magas költségek miatti sorozatos visszalépések láttán időközben megszüntette a korábbi pályázati rendszert. Mivel a 2024-es játékok rendezését már csak két város vállalta, úgy döntött, hogy a 2024-es olimpiát Párizs, a 2028-ast pedig Los Angeles kapja, míg az 2032-es ötkarikás játékok Brisbane-ben lesznek. 

Kevés város engedheti meg magának – és országának – a házigazda szerepét

Az olimpia rendezésével járó költségek és ezek hosszú gazdasági hatásai, valamint az adófizetői pénzek “elherdálását” nehezményező közvélemény a legfőbb oka annak, hogy egyre kevesebb város meri bevállalni a házigazda szerepét. Noha a 2004-es athéni olimpia költségvetése “csak” 49 százalékkal haladta meg a tervezettet, szakértők szerint ez is hozzájárulhatott a 2010 óta fennálló görög államháztartási és gazdasági válság kialakulásához. A záróünnepség után néhány nappal mindenesetre Görögország közölte az euróövezettel, hogy államadóssága a vártnál magasabb lesz. 

Sötét örökség? 

Már az 1976-os nyári olimpiát befogadó Montréal is megszenvedte az extra beruházásokkal járó kiadásokat: csak az új stadion építésére 1,1 milliárd dollár ment el; az e célra felvett hitel törlesztése évtizedekig tartott. Hamburg, Róma és Budapest “még időben kapcsolt”: mindhárom város visszalépett a 2024-es olimpia rendezésétől.  

Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság 2017. március elsején lépett vissza a 2024-es olimpiai pályázattól. A döntésről kormányhatározat is született, amiben az áll, hogy mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, a pályázat okafogyottá vált és presztízsveszteséggel járna az ország számára.

Ahogy arról korábban írtunk, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke derűlátó a 2036-os nyári olimpiával kapcsolatban. Konkrét országokat ugyan nem említett, amelyek biztosan pályáznak majd a 2036-os házigazda szerepére, de elmondása szerint ismét nagy az érdeklődés a rendezés jogáért: "legalább tíz ország" jöhet szóba. Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és India mellett Magyarország is a potenciális érdeklődők közé tartozhat.

A Telex nemrégiben a VSquare értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy ismét terítékre kerülhetett itthon az olimpia megrendezésének kérdése: Budapest hamarosan újra pályázhat a rendezés jogáért. Ezt az információt azonban hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.  

Az a város, amelyik ügyesen használja ki létező adottságait, házigazdaként anyagi haszonra is szert tehet. Mint például Los Angeles, amely az 1984-es nyári olimpiát 215 millió dolláros profittal zárta, részben a játékok lebonyolításához szükséges, már meglévő infrastruktúrájának köszönhetően. Elméletileg Párizs is profitálhat az olimpiából – és nem csak eszmei szempontból –, ha a játékok összköltsége nem haladja majd meg jelentősen az előirányzott 8,5 milliárd dollárt. A szervezők mindenesetre igyekeztek maximálisan kihasználni a fővárosi és Párizs közeli sportlétesítményekben rejlő potenciált. Emellett számos történelmi és világörökségi helyszínen alakítottak ki ideiglenes, költséghatékony és gyorsan lebontható létesítményeket, melyek élmény szempontjából sem utolsók. 

Az Eiffel-torony lábánál, a Champ de Marson húzták fel például a strandröplabda-versenyszámoknak otthont adó stadiont, míg a Versailles-i kastély parkjában szabadtéri arénát hoztak létre: itt tartják a díjlovagló és díjugrató versenyszámokat. A Champs-Élysée-n található impozáns, üveggel fedett Grand Palais-t pedig – amit a 1900-ban rendezett világkiállításra építettek – a vívók és a taekwondósok vehették birtokba. 

A piszkos anyagiak 

A párizsi olimpia hivatalos oldalán szó esik a finanszírozásról is: a rendezők feltüntették, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok szervezési költségeinek fedezete szinte teljes egészében – 96 százalékban – a magánszektorból származik: a NOB-tól és a partnercégektől, de a jegyeladásból származó bevételek is ezt segítik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!