<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egyre több omikron-fertőzöttet regisztrálnak a világon, miközben a szakértők szerint valószínű, hogy az új mutáns már egy ideje itt keringett körülöttünk, és nem is biztos, hogy Dél-Afrikában alakult ki.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a hat WHO-régió közül eddig ötben számolt be 23 ország omikron megbetegedésekről, és ez a szám tovább fog növekedni. Ezek után az Egyesült Államok lett a 24. ország, amely megerősítette első omikron-esetét - írja a cnbc.com.

Egy teljesen beoltott személynél mutatták ki Kaliforniában a mutánst, a második amerikai eset pedig egy minnesotai férfié, aki tüneteket észlelt magán, miután visszatért New York városából, ahol november 19-21. között részt vett egy kongresszuson. Ő is teljesen be volt oltva, s azóta felépült.

Nincs kizárva, hogy nem is Afrikából származik az omikron. Fotó: DepositphotosNincs kizárva, hogy nem is Afrikából származik az omikron. Fotó: Depositphotos

Eddig ezek az országok azonosították be a variánst: Egyesült Királyság, Franciaország, Izrael, Belgium, Hollandia, Németország, Olaszország, Svédország, Dánia, Ausztrália, Kanada, Hongkong és számos dél-afrikai ország.

Az Egyesült Államok, Anglia és az EU múlt héten ideiglenesen fel is függesztette a dél-afrikai országokból érkező járatokat, vagy szigorú karantént vezetett be a térségből érkezőkkel szemben. A lépés dühöt váltott ki Dél-Afrikában, és kritikát váltott ki a WHO részéről is, amely szerdán azt mondta, hogy az ilyen reakciók elriaszthatják azokat az országokat, amelyek vírusváltozatokat szekvenálnak és jelentenek be (példa erre az Egyesült Királyság és Dél-Afrika, ahol jelentősebb Covid-variánsokat találtak).

Omikron Európában

Az omikron variánst, vagy hivatalos nevén B.1.1.529-et először november 24-án jelentették Dél-Afrikából, de az első minta már november 9-re datálható.

Azonban egyre több jel mutat arra, hogy a változat más országokban is jelen volt, mielőtt a dél-afrikai egészségügyi hatóságok figyelmeztették a világot rá. Egyre több olyan esetet fedeznek fel, amelynek nincs utazási kapcsolata a régióval, ami arra utal, hogy közösségi átvitel zajlik.

  • Skóciában például 9 olyan esetet észleltek, amelyek egy november 20-i zártkörű eseményre vezethető vissza, és az érintetteknek nem jártak a közelmúltban Dél-Afrikában.
  • Hollandia a hét elején közölte, hogy november 19-23. között azonosított omikron változatot két vizsgálati mintában, azaz még a dél-afrikai bejelentés előtt. Kezdetben azt hitték, hogy a múlt vasárnap Dél-Afrikából Amszterdamba érkezett két járat hozta az első omikron esetet az országba (azóta 14 megerősített eset van).
  • Kedden Németország egy liepzigi omikronos férfiról számolt be, aki nem járt külföldön, és nem is érintkezett senkivel, aki ott járt.

Dr. Angelique Coetzee, a Dél-afrikai Orvosi Szövetség elnöke, aki először számolt be egy új lehetséges változatról, a BBC-nek azt mondta, hogy november 18-a körül “szokatlan tünetekkel” jelentkező páciensről gondolta, hogy nem feltétlenül delta variánsról lehet szó.

Eközben Botswana, a nyugati utazási tilalmak által érintett országok egyike azt közölte, hogy először négy külföldi állampolgárnál észlelte a változatot, akik november 7-én érkeztek az országba (ez is jóval korábban történt, ahogy Dél-Afrika jelezte).

Nem is afrikai származású?

A WHO afrikai irodájának tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondták a CNBC-nek, hogy az omikron variáns eredete ismeretlen, és bírálták a dél-afrikai országokat érintő utazási korlátozó intézkedéseket.

“Amikor észlelünk egy vírus-változatot, általában hetekkel azután történik, hogy elkezdődött a fejlődése. Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk, hogy az ezt jelző ország felügyeleti rendszere jó” - mondja Dr. Abdou Salam Gueye, a WHO afrikai irodájának regionális sürgősségi igazgatója, aki szerint nem volt váratlan, hogy most Európában is felfedeztek eseteket.

Kollégája, Dr. Nicksy Gumede-Moeletsi, a WHO afrikai irodájának vezető virológusa a CNBC-nek elmondta, hogy az omikronváltozatot bejelentő országok száma naponta növekszik, s úgy tűnik, hogy ezeknek az országoknak a többsége nem afrikai, ezért nem tudják még, honnan indult.

Az európai szakértők egy dologban viszont egyetértenek: hogy az omikron valószínűleg régebb óta és szélesebb körben kering, mint azt eredetileg gondoltuk.

A szakértők széles körben azt várják, hogy a variáns gyorsan fog terjedni, tekintettel a korai jelzésekre Dél-Afrikából, ahol az elmúlt hónapban szekvenált vírusgenomok 74 százaléka az új változathoz tartozott.

“Ha egy változatot azonosítanak, különösen olyat, amelyik fertőzőbb, az túlmutat a néhány eredeti eseten és országon. Ez a fertőző betegségek természete egy olyan világban, ahol olyan gyakori a légi közlekedés” – mondja Lawrence Young, a Warwick Egyetem molekuláris onkológiájának professzora

Egyes epidemiológusok úgy vélik, hogy az omikron változat már október végén kezdhetett el nemzetközileg elterjedni. Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem Norwich Orvostudományi Karának orvosprofesszora azt mondta, hogy mivel a legkorábbi ismert omikronmintát november 9-én vették Dél-Afrikában, “egyértelmű, hogy a fertőzés már azelőtt kicsit keringhetett, hacsak az indexes eset nem az a személy volt, akiben a változat fejlődött, de az sem sokkal korábban.”

Viszont a kezdeti nagy ijedelem után már tudjuk, hogy az omikron nagyobb ütemű terjedése ellenére a tünetei enyhék, s a vakcinagyártók egyből elkezdték vizsgálni, hogy a jelenlegi oltások mennyire védenek meg az új variánstól. Erre adhat választ A Koronavírus vakcináció Facebook-oldalon Dobson Szabolcs gyógyszerész által megosztott videónyilatkozat.

Ebben Anna von Gotten, a dél afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének szakértője a news.sky.com-nak azt mondta, hogy a dél-afrikai adatok azt mutatják, hogy a korábbi variánsok által okozott betegség átvészelése nem akadályozza meg az omikron variáns terjedését, nem nyújt védelmet ellene. A szakértő szerint a lakosság fogékonysága jelentősebb, mint elsőre gondolták, s az eddigi oltások az előzetes adatok alapján az omikron ellen is védenek a súlyos és halálos kimeneteltől.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.