3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövő évi költségvetés tervezetéből derül ki: az új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda hatáskörébe került a Szerencsejáték Felügyelet.

Az idei választások után a miniszterelnök munkájának segítése céljából hozták létre a Miniszterelnöki Kormányirodát, mely a kormány döntéseinek az előkészítését és a döntések végrehajtását fogja felügyelni. A kormányzati feladatok mellett Orbán Viktor egy speciális területet is magához vont, hiszen az új egység hatáskörébe fog tartozni a szerencsejáték felügyelet is - derül ki a jövő évi költségvetés tervezetéből. 

Így a kormányiroda rövid időn belül már a harmadik felügyeleti szerve lesz a szerencsejátékoknak. Bő egy évvel ezelőtt, az idei költségvetési javaslatból derült ki, hogy a nemzetgazdasági tárcától a fejlesztési minisztérium hatáskörébe került át a terület. A veszteséget az NGM akkori információink szerint nem élte meg veszteségként, hiszen a terület kontrollját soha nem érezte igazán testhezálló feladatnak az apparátus.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A negyedik Orbán-kormány azonban a korábbi formájában megszüntette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, így új "gazdát" kellett találni a szerencsejáték felügyeletnek. Ez pedig nem más lett, mint az Orbán Viktor irányította új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda. A felügyelet a jövő évi költségvetés szerint közel 1,6 milliárd forintból gazdálkodhat, ami csak a töredéke a kormányiroda teljes büdzséjének. Összesen 183 milliárd forint szerepel ennél a fejezetnél. 

A felügyeleti hatáskör miatt Orbánékhoz fognak befolyni a kaszinókoncessziós bevételek is, melyből 4,8 miilliárd forintot vár a kormány jövőre az idei 4,7 milliárd forint után. A minimális mértékű emelés összhangban van a koncessziós díjak tervezett emelésével is. 

A fővárosi és Pest megyei kaszinókra vonatkozó koncessziós díjat. 

  • Az I. kategóriájú kaszinókra 694,7 millió után 713,5 milliót, 
  • a II. kategóriájúaknál 405,3 millió után jövőre 416,3 milliót kell fizetni. 

Az ország más területén működő kaszinóknál

  • I. kategóriánál 579 millió után 594 milliót, 
  • II. kategóriánál 58 millió után 59,6 milliót kell majd leperkálni. 

A jövő évi büdzsé tervezete alapján a kormányiroda

  • 4 milliárd forinttal fogja támogatni a napelemes fejlesztések hálózati csatlakozását, 
  • 117,5 milliárdot költenek autópálya rendelkezési állási díjára,
  • a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működtetésére 983 milliót terveztek be, 
  • dohánytermékek koncessziós díjából pedig 1,3 milliárdos bevételt várnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!