<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A jövő évi költségvetés tervezetéből derül ki: az új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda hatáskörébe került a Szerencsejáték Felügyelet.

Az idei választások után a miniszterelnök munkájának segítése céljából hozták létre a Miniszterelnöki Kormányirodát, mely a kormány döntéseinek az előkészítését és a döntések végrehajtását fogja felügyelni. A kormányzati feladatok mellett Orbán Viktor egy speciális területet is magához vont, hiszen az új egység hatáskörébe fog tartozni a szerencsejáték felügyelet is - derül ki a jövő évi költségvetés tervezetéből. 

Így a kormányiroda rövid időn belül már a harmadik felügyeleti szerve lesz a szerencsejátékoknak. Bő egy évvel ezelőtt, az idei költségvetési javaslatból derült ki, hogy a nemzetgazdasági tárcától a fejlesztési minisztérium hatáskörébe került át a terület. A veszteséget az NGM akkori információink szerint nem élte meg veszteségként, hiszen a terület kontrollját soha nem érezte igazán testhezálló feladatnak az apparátus.

Fotó: PixabayFotó: Pixabay

A negyedik Orbán-kormány azonban a korábbi formájában megszüntette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, így új "gazdát" kellett találni a szerencsejáték felügyeletnek. Ez pedig nem más lett, mint az Orbán Viktor irányította új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda. A felügyelet a jövő évi költségvetés szerint közel 1,6 milliárd forintból gazdálkodhat, ami csak a töredéke a kormányiroda teljes büdzséjének. Összesen 183 milliárd forint szerepel ennél a fejezetnél. 

A felügyeleti hatáskör miatt Orbánékhoz fognak befolyni a kaszinókoncessziós bevételek is, melyből 4,8 miilliárd forintot vár a kormány jövőre az idei 4,7 milliárd forint után. A minimális mértékű emelés összhangban van a koncessziós díjak tervezett emelésével is. 

A fővárosi és Pest megyei kaszinókra vonatkozó koncessziós díjat. 

  • Az I. kategóriájú kaszinókra 694,7 millió után 713,5 milliót, 
  • a II. kategóriájúaknál 405,3 millió után jövőre 416,3 milliót kell fizetni. 

Az ország más területén működő kaszinóknál

  • I. kategóriánál 579 millió után 594 milliót, 
  • II. kategóriánál 58 millió után 59,6 milliót kell majd leperkálni. 

A jövő évi büdzsé tervezete alapján a kormányiroda

  • 4 milliárd forinttal fogja támogatni a napelemes fejlesztések hálózati csatlakozását, 
  • 117,5 milliárdot költenek autópálya rendelkezési állási díjára,
  • a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működtetésére 983 milliót terveztek be, 
  • dohánytermékek koncessziós díjából pedig 1,3 milliárdos bevételt várnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.