2018. június 13. 19:01

A jövő évi költségvetés tervezetéből derül ki: az új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda hatáskörébe került a Szerencsejáték Felügyelet.

Az idei választások után a miniszterelnök munkájának segítése céljából hozták létre a Miniszterelnöki Kormányirodát, mely a kormány döntéseinek az előkészítését és a döntések végrehajtását fogja felügyelni. A kormányzati feladatok mellett Orbán Viktor egy speciális területet is magához vont, hiszen az új egység hatáskörébe fog tartozni a szerencsejáték felügyelet is - derül ki a jövő évi költségvetés tervezetéből. 

Így a kormányiroda rövid időn belül már a harmadik felügyeleti szerve lesz a szerencsejátékoknak. Bő egy évvel ezelőtt, az idei költségvetési javaslatból derült ki, hogy a nemzetgazdasági tárcától a fejlesztési minisztérium hatáskörébe került át a terület. A veszteséget az NGM akkori információink szerint nem élte meg veszteségként, hiszen a terület kontrollját soha nem érezte igazán testhezálló feladatnak az apparátus.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A negyedik Orbán-kormány azonban a korábbi formájában megszüntette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, így új "gazdát" kellett találni a szerencsejáték felügyeletnek. Ez pedig nem más lett, mint az Orbán Viktor irányította új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda. A felügyelet a jövő évi költségvetés szerint közel 1,6 milliárd forintból gazdálkodhat, ami csak a töredéke a kormányiroda teljes büdzséjének. Összesen 183 milliárd forint szerepel ennél a fejezetnél. 

A felügyeleti hatáskör miatt Orbánékhoz fognak befolyni a kaszinókoncessziós bevételek is, melyből 4,8 miilliárd forintot vár a kormány jövőre az idei 4,7 milliárd forint után. A minimális mértékű emelés összhangban van a koncessziós díjak tervezett emelésével is. 

A fővárosi és Pest megyei kaszinókra vonatkozó koncessziós díjat. 

  • Az I. kategóriájú kaszinókra 694,7 millió után 713,5 milliót, 
  • a II. kategóriájúaknál 405,3 millió után jövőre 416,3 milliót kell fizetni. 

Az ország más területén működő kaszinóknál

  • I. kategóriánál 579 millió után 594 milliót, 
  • II. kategóriánál 58 millió után 59,6 milliót kell majd leperkálni. 

A jövő évi büdzsé tervezete alapján a kormányiroda

  • 4 milliárd forinttal fogja támogatni a napelemes fejlesztések hálózati csatlakozását, 
  • 117,5 milliárdot költenek autópálya rendelkezési állási díjára,
  • a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. működtetésére 983 milliót terveztek be, 
  • dohánytermékek koncessziós díjából pedig 1,3 milliárdos bevételt várnak. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.