1p

Orbán Viktor beszédével nyitja az őszi politikai szezont a parlamentben.

Orbán Viktor felszólalásával veszi kezdetét az őszi parlamenti ülésszak. A miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtt fog beszélni, vélhetően több gazdasági kérdést is érintve.

Bravúros volt az atlétikai vb

Sikeresen megrendeztük az atlétikai vb-t - kezdte beszédét a kormányfő. A bevételek szerinte kétszeresen meghaladták a kiadásokat.

Működik a keleti külpolitika

Az egész világ versenyt fut a katari földgázért - fogalmazott a kormányfő. Szerinte a türk világ szerepe nőni fog a világban. Jó döntés volt 2018-ban csatlakozni a Türk Tanácshoz - vélte a miniszterelnök. Magyarország keleti külpolitikája működik. Továbbra is fenntartjuk Magyarország energiabiztonságát, ezért a nyáron energetikai együttműködést írtunk alá Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral is. Úgy fogalmazott: a kormány teljesítette a házi feladatát, feltöltötte a gáztárolókat, jelenleg az éves fogyasztás 60 százalékának megfelelő mennyiségű nyersanyag van a tárolókban.

Toboroz a sereg, mert alkalmazkodni kell

Hadiipari sikerekkel folytatta beszédét a miniszterelnök. Európa újra militarizálódik, Magyarországnak alkalmazkodnia kell - mondta. Szerbia stratégiai partner lett, és drónokat is gyártani kezd Magyarország.

Ellenség az ukrán gabona

A nyár során Magyarország és a brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés alakult ki az Ukrajnából érkező gabonadömping miatt - mondta a kormányfő. Szerinte becsaptak bennünket, mert az ígéretekkel ellentétben nem vitték tovább Afrikába, hanem itt értékesítik, ezzel kiszorítva a magyar termelőket.

Sikerült elérnünk, hogy európai beszállítási tilalom lépjen életbe, de ezt szeptemberben feloldották, ezért Lengyelországgal, Szlovákiával együtt behozatali tilalmat rendeltünk el Ukrajnából 23 mezőgazdasági termék esetében. Mi továbbra is azt várjuk Brüsszeltől, hogy álljon ki a közép-európai országokért és ne árulja el Magyarországot se - fogalmazott Orbán Viktor.

A jegybank kudarcot vallott

A jegybank nem tudott megbírkózni az inflációval, ezért átvettük tőle ezt a feladatot - üzent Matolcsy Györgynek a kormányfő. Inflációs célja nem a kormányoknak, hanem a jegybankoknak szokott lenni, de saját kezünkbe vettük az ügyet és saját intézkedéseket hoztunk. Az üzemanyagár-emelkedéssel kapcsolatba pedig ismét beavatkozást tervez a kormány.

Megmentik a jegybankot

Orbán Viktor jelezte, a nyáron a jegybank egy másik problémáját is meg kellett oldaniuk. A jegybank komoly adósságot halmozott fel, ennek kifizetésére a költségvetés képes, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el más területekről. A kormány azt javasolja, hogy mentsék ki a jegybankot egy törvénymódosítással, amelyet be is nyújtanak.

Arra vonatkozó döntéseket is hoztak, hogy érdekeltté tegyék a magyarokat az állampapírba történő fektetésben, ez hasznos a megtakarítással rendelkezőknek és a költségvetésnek is. A magyar államadósság kétharmada magyarok, egyharmada külföldiek kezében van.

Migránsgettó nem lesz

A kormányfő szerint mélyül a magyar kormány és az Európai Bizottság közti vita a migrációról. Leszögezte: Magyarország készen áll, hogy erőteljesebb szerepet vállaljon a válságövezetekben, de migránskvóta és migránsgettó nem lesz Magyarországon - mondja a kormányfő. Azokat akarják ránk kényszeríteni, akik ellen védjük a határt. Orbán Viktor szerint ez őrült gondolat, amit józan ésszel fel sem lehet fogni. Az uniós szerződésben egy szó sincs migránsok beengedésről, kvótákról és gettókról. Az ősz nehéz lesz, mert a brüsszeliek még az EP-választás előtt le akarják a torkunkon nyomni a migrációs paktumot.

Kéne az uniós pénz

A kormányfő szerint megszorításról szó sem lehet. Az EU-t felszólította, hogy adják ide a pénzt, amivel tartoznak. Az uniós pénz kisímítani a magyar államháztartást. Úgy látja, hogy jövőre a gazdaság és a bérek növekedni fognak. Azt jósolta, hogy Brüsszel, a baloldal, a Soros-birodalom és az amerikai demokraták újra támadni fogják Magyarországot. Nem fogadjuk el a gazdasági követeléseiket, mert nem akarunk visszamenni a Gyurcsány-korszakba.

A kormányfő úgy látja, Magyarország könnyedén teljesíteni tudja az idei költségvetési hiánycélt, ha Brüsszel nem gáncsolja őket, 3 milliárd euróval tartoznak nekik, miközben ők eleget tettek a befizetési kötelezettségüknek

Itt a vége

Magyarország szerinte nem tartozik a jawohl-országok klubjába, melyek ha telefont kapnak Brüsszelből csak azt mondják, hogy jawohl.  Orbán Viktor kormányfő mindenki jó munkát kívánt a maga őrhelyén. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!