2p

A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.

Az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő testület, az Európai Tanács péntek délután nyilatkozatot fogadott el, melyben így fogalmaznak: „határozottan elutasítjuk és egyértelműen elítéljük” a négy ukrajnai régió jogellenes annektálását. Megerősítik azt is, illegitimnek tartják az ezeken a területeken rendezett népszavazásokat, és kiállnak Ukrajna területi integritása mellett.

Ezek a kijelentések egybecsengenek Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre adott válaszaival, mely szerint a magyar kormány az uniós álláspontot osztja, és nem ismeri el legitimnek sem a népszavazásokat, sem a területek Oroszországhoz csatolását.

Sokkal érdekesebb viszont az egységes tanácsi nyilatkozatnak azok a mondatai, melyek az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről szólnak:

„Meg fogjuk erősíteni az Oroszország jogellenes tevékenységei ellen irányuló korlátozó intézkedéseinket. Ezek fokozni fogják az Oroszországra annak érdekében gyakorolt nyomást, hogy véget vessen agresszív háborújának.”

Mivel a Tanács minden döntést, nyilatkozatot konszenzussal hoz meg, és ennek a plénumnak tagja a mindenkori magyar miniszterelnök is, így egyértelmű, Orbán Viktor jóváhagyása is szükséges volt a nyilatkozat elfogadásához.

Ezzel szemben idehaza a kormányfő ismét EU-ellenes retorikát folytat, elítéli a szankciókat, és azok visszavonását követeli. Péntek reggeli rádióinterjújában is azt mondta, a nemzeti konzultáció lehet az az eszköz, mellyel az Európai Bizottság rávehető, hogy a hat hónapra kivetett szankciókat annak lejárta után „revízió” alá vegyék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!