<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bíró Marcell a Miniszterelnöki Kormányirodánál volt közigazgatási államtitkár, most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökeként hozott új szabályokat a bírósági végrehajtói pályázatok elbírálásához.

Völner Pál december 7-én mondott le az államtitkári posztról, miután az ügyészség megalapozott gyanúval indított eljárást ellene. Eszerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökétől rendszeresen fogadott el kenőpénzt, 2-5 millió forintokat.

Lesújtanak. Fotó: depositphotosLesújtanak. Fotó: depositphotos

Annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnöke új szabályokat hozott.

Bíró Marcell Orbán Viktor bizalmásnak számít, a hatóság élére tavaly október 1-jével történt kinevezése előtt a Miniszterelnöki Kormányirodánál volt közigazgatási államtitkár.

A friss Magyar Közlönyben megjelent elnöki rendelet értelmében Bíró magához rendelte azt a jogot, hogy a személyesen meghallgatott pályázónak hány pontot kaphat. Az értékelő bizottságnak az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke által jelölt tagja és a Végrehajtói Kar elnökségének küldötte csak véleményt mondhat erről az értékelésről, bár erről jegyzőkönyvet kell felvenni. A korábbi szabály még kollektív pontozást írt elő, amelyben  az OBH képviselője helyett a Kar hivatalának munkatársának is lehetett szava.

További változás, hogy az összesen adható 185 pontból 20 helyett kétszer annyit, 40 pontot érnek a végrehajtási eljárással kapcsolatos gyakorlati ismeretek, amelyeket a bírálók szeméyes meghallgatáson vizsgálnak. Ugyanakkor figyelemen kívül hagyják a bírósági végrehajtói szakvizsgát, amely az előző rendelet alapján még 20 pontot kaphatott.

Bíró rendelete azt is előírja, hogy az azonos pontszámot kapott pályázók között közjegyző jelenlétében, sorsolással kell a sorrendet kialakítani. Törölték viszont azt a kitételt, miszerint a szöveges értékelésben egyebek között ki kell térni a pályázó „életviteléről, erkölcsi és anyagi megbízhatóságáról a rendelkezésekre álló adatok és a személyes meghallgatás alapján kialakított véleményre”.

Újdonság, hogy a Hatóság elnöke csak a saját megbízottjától legmagasabb pontszámot kapott három pályázó közül választhat, de eredménytelennek is nyilváníthatja a pályázatot, ha „a felterjesztett szöveges értékelés alapján arra a megállapításra jut, hogy egyik jelölt sem alkalmas az álláshely betöltésére”.  A végrehajtóknál azonban nincs arra lehetőség, mint a bíróságoknál volt, hogy az eredménytelenné nyilvánított pályázat után megbízottat nevezzenek ki, ehelyett új pályázatot kell kiírni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.