<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember 21-én hivatalosan is elrajtolt az őszi parlamenti évad.

Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, például a négy napos EU-csúcsot foglalta össze: bejelentette, elfogadták a következő 7-10 év költségvetést, amit két részre bontottak. Nettó 31 milliárd euró fog beáramolni a következő években a magyar gazdaságba - tudósított a hvg.hu.

Megkockáztatható, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az Európai Unióban nettó befizető legyen

 

 - jósolta. A terve az, hogy kivásárolják a külföldi kézben lévő magyar cégeket. Orbán beszélt a 7-es cikkelyről is: "Úgy látjuk, semmi akadálya nincs annak, hogy ez az eljárás lezáruljon" - mondta, hozzátéve, hogy a német kormánytól már kapott ígéretet arra, törekednek erre. Kiemelte, Magyarország elkötelezett a jogállamiság mellett, de szerinte a politikai vádak összegyűjtése jogállamiság címen, az valójában zsarolás.

Beszélt a koronavírus-járványról is: főleg Ausztria romló számai miatt aggódott, mivel sok a beteg, és "ami ott megtörténik, az megtörténik hamarosan Magyarországon is." Kiemelte a maszkhasználat fontosságát, emlékeztetett az elmaradása esetén 50 ezer forintos büntetésre is, de kezdeményezte, hogy a büntetési tételt akár tovább is emelhessék.

Orbán állítása szerint a szakemberek véleménye alapján 200 ezer fertőzöttre kell számítani, 16 ezer kórházi ágyre lesz szükség és 800 lélegeztetőgépre, de ő a duplájával számol, tehát 400 ezer fertőzöttel. Emiatt jelenleg 66 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre, és a lélegeztetőgépek sokszorosa.

Befektetési csomagot is bejelentett, hangsúlyozva, hogy nem mentőprogramokról van szó: "Most, amikor mindenki megszorít, mi ne csak védekezzünk, hanem fejlődni, növekedni is tudjunk." Az eredeti 50 milliárdos keretet megnövelték, 170 milliárd forintot tettek bele a programba.