5p

A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.

Mága Zoltán hegedűművésszel a hallgatóság első sorában tartották meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományos gazdasági évnyitóját, ahol a pódiumon ezúttal is helyet kapott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter mellett Orbán Viktor miniszterelnök is. A zenész is nagy figyelemmel hallgatta a kormányfő geopolitikai fejtegetéseit, amelyek között néhány olyan erős állítás is elhangzott, ami eddig talán még nem.

Orbán Viktor Nyugat és Kelet között kereskedne. Fotó: Depositphotos
Orbán Viktor Nyugat és Kelet között kereskedne. Fotó: Depositphotos

Ezek közül a legfontosabb, hogy azért kell mielőbbi béke és fegyverszünet az orosz-ukrán háborúban, mert ahogy telik az idő, úgy egyre közelebb kerül Magyarországhoz az orosz határ, ami teljesen ellentétes a kormányfő szerint a magyar érdekkel.

Ezt a háborút a Nyugat nem tudja megnyerni, de az oroszok sem. Nem néz ki jól az a biztonsági környezet, ahol a gazdaság szereplőinek dolgozniuk kell

- fogalmazott Orbán Viktor.

A másik erős állítása az volt a miniszterelnöknek, hogy az orosz a háború után is fontos piaca lesz Magyarországnak. Ahol az uniós szankciók nem zárják ki a lehetőséget, ott most is kereskedni kell az oroszokkal.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban óvatos jóslásba is bocsátkozott a kormányfő, szerinte nem lesz jobboldali áttörés, maximum kis arányú eltolódás.

Mi arra tettünk fel lapot, hogy sikerül nekünk ezt a két világ közötti állapotot fenntartani. Ugyan a nyugat részei vagyunk, de nem választhatjuk le magunkat a világ keleti feléről

- magyarázta a magyar kormány külpolitikai motivációit a miniszterelnök.

Orbán Viktor a profitegyenlegről is beszélt, úgy látja, az dönti el a gazdaságunk helyzetét, hogy ez miképp alakul. Kalkulációja szerint általában 4-6 milliárd euró megy ki az országból. A dilemma szerinte abból fakad, hogy ha profittilalom van, akkor nem lesznek beruházások, ezért legalább ennyit kell begyűjteni a világból, tehát a magyar vállalatoknak ennyit haza kell hozniuk, ez 1,3-1,5 milliárd euró összesen.

Elismerte, hogy gond van a költségvetési egyensúllyal. Szerinte ha nem akarjuk a növekedést kockára tenni, akkor nem olyan egyszerű megtalálni a költségvetési egyensúly helyreállításának évét. A kormány úgy számol, hogy az unió most fog visszatérni a korábbi fiskális szabályokhoz, így most szeptemberben várható döntés, hogy miképp történjen ez.

Négy évet fognak megadni, tehát tartjuk a menetrendet, akkor lesz egy puffer évünk, hogy az uniós szankciók kockázata nélkül teljesítsük

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök ezúttal paraszti bölcsességet árult el a hallgatóságnak. Például, hogy mindig többet kell keresni, mint amenyit elköltünk. Ennek a bölcsességnek azonban egyelőre nem felel meg az ország. Szerinte arra való a miniszterelnök, hogy a józan paraszti észt képviselje a gazdasági táblázatokkal szemben. Arról nem ejtett szót, hogy tavaly több évtizedes csúcson volt az infláció és az EU-átlagnál rosszabbul alakult a GDP.

A kormányfő beszéde előtt a legnagyobb érdeklődés Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédét várta. Szokatlanul lezser stílusában a miniszter az előadásában úgy fogalmazott: a belgazdaságra nem tud pozitívumot mondani, mert az ipari teljesítmény visszaesett, miközben az exportértékesítés lassul. Az a támaszték szerinte, ami a tavalyi növekedést megtámasztotta, kezd visszaesni.

Akár hiszik az emberek, akár nem, 10 milliárd euró értékű akkumulátort exportálunk évente, döntően Németországba

- mondta Nagy Márton. A probléma egyik okát abban látja, hogy Németország megszüntette tavaly év végén a támogatási programját, ezért most mindenki a szektor visszaesésére számít. Nagy Márton egy új versenyképességi csomagot ígért.

Nagy Márton alacsonyabb kamatokat szeretne. Fotó: MTI/Mónus Márton
Nagy Márton alacsonyabb kamatokat szeretne. Fotó: MTI/Mónus Márton

A nemzetgazdasági miniszter és előtte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is arról beszélt, hogy a gazdasági növekedéshez új munkavállalókra van szükség. Nagy Márton szerint félmillió új munkavállalóra van szükség, úgy látja, főleg a fiatalok körében van még tartalék. Parragh László viszont a külföldi munkaerőt javasolta. Példaként elmondta, hogy Ausztriában a dolgozók egyötöde külföldi hátterű, ehhez képest nálunk ez az arány 2 százalék, tehát szerinte bőven van hova fejlődni.

A külföldi munkaerő megjelenése a magyar gazdaságban munkahelyet teremt

- vélte Parragh László.

Varga Mihály főleg a sikerekre próbált koncentrálni, bár elismerte, hogy a recessziót nem sikerült elkerülni. Úgy látja, hogy az infláció és a reálbérek is kedvező irányba mozdultak, az ikerdeficitet is sikerült elkerülni, az államadósság újra csökkenő pályán van. Elismerte, hogy a gazdaság 2023-as eredményével nem lehetnek elégedettek és a költségvetési hiány is magas, de szerinte 2026-ra elérik a 2,9 százalékot.

Matolcsy György jegybankelnök nem jelent meg az eseményen, a Magyar Nemzeti Bankot Patai Mihály alelnök képviselte. Nagy Márton és Parragh László is érintette a szembenállást a fiskális és a monetáris politika között: ezek summázata, hogy a jegybank kritikusai szerint a piaci igényeket nem támogató kamatkörnyezetben kell dolgozniuk. Azt nem tudni, hogy Mága Zoltán miért volt jelen az eseményen, és mit szólt az előadások tartalmához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!