5p

Kevés a tervekre vonatkozó konkrétum és sok a lózung a konvergenciaprogram beruházási fejezetében.

A múlt összegzése, kihagyott fontos részletek a kormány intézkedéseinek vagy azok elmaradásnak következményeiről, kevés konkrétum a jövőről. Így összegezhető az EU-nak most benyújtott és 2027-ig tartó új magyar konvergenciaprogram beruházási fejezete. 

Megint a propagandára és sokkal kevésbé a tartalomra figyelt a kormány, amikor összeállította a 2027-ig szóló program beruházásokra vonatkozó részét. Hosszasan értekezik az elmúlt három év „sikereiről” és csak kevés útjelzőt tesz le a következő négyre. A jelentésnek ez a része pont annyira konkrét, amennyi még talán belefér és elegendő ahhoz, hogy később bárhogyan lehessen magyarázni azt, ami megvalósul belőle.

Folyamatos a helyiek tiltakozása sok településen, de ez nem hatja meg a kormányt. Fotó: Youtube
Folyamatos a helyiek tiltakozása sok településen, de ez nem hatja meg a kormányt. Fotó: Youtube

Indításként leszögezik: a kedvezőtlenné váló nemzetközi konjunktúra ellenére 2022-ben mintegy 19 ezer milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, ennek eredményeként a beruházási aktivitás 2,2 százalékkal felülmúlta a megelőző évit. Így 2010 óta (a Fidesz mindent a második hatalomra jutásától mér – a szerk.) összesen 73 százalékkal bővültek a fejlesztések, ezáltal a beruházási ráta a 2010-ben rögzített 20,-ről 28,5 százalékra emelkedett. Ezzel az eredménnyel Magyarország éllovas az európai uniós országok rangsorában.

Ezután egy felsorolás jön a különféle ágazatokban történt beruházásokról, kiemelve az akkumulátorgyárakat és a gyógyszergyártást. Majd leszögezik, hogy a beígért, főleg külföldi (elsősorban ázsiai) többletkapacitások éves szinten mintegy 27-46 ezer milliárd forinttal emelhetik az exportot, és azt jósolják, hogy a következő években csupán a fenti beruházások összességében 14-19 százalékpontos GDP-többletet generálhatnak. 

Bruttó állóeszköz-beruházások térségünkben. Forrás: Eurostat
Bruttó állóeszköz-beruházások térségünkben. Forrás: Eurostat

A gazdaság egyoldalúságának csökkentésről egyetlen mondat sincs, vagyis egyértelmű, hogy maradunk "összeszerelő üzem", a magas hozzáadott értékű munkák továbbra is hátrébb sorolódnak. Mármint a magyarok, ugyanis kívülről igenis jönnek ilyenek, azt jelzi is a kormány, amikor arról értekeznek a programban, hogy tavaly nőttek a beérkezett magas hozzáadott értékű fejlesztések – mint például az üzleti szolgáltatóközpontok, az infokommunikációs beruházások és a kutatásfejlesztések – száma. Összesen 20 projekt ügyében született pozitív döntés, mintegy 2,5 ezer munkahelyet teremtve. 

A kormány felemlegeti, hogy idén februártól vállalati kölcsönt lehet kapni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban, 150 milliárd forintos keretet hozott létre a Gyármentő Programban nagy cégeknek, amely keretében azok ingyenpénzt szerezhetnek energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. Ezen kívül idén, az év végéig még elérhető a 220 milliárd forintos KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program is, az feldolgozóipari és turisztikai vállalkozások igényelhető az energiaszámláik kifizetéséhez. Ezeken túlmenően a Zöld Nemzeti Bajnokok pályázat a zöldgazdaság területén működő cégek technológiai és energetikai fejlesztésének támogatását tűzte ki célul az elmúlt két évben, 30 milliárd forint összértékben – fogalmaztak.

Később a háztartások beruházásaira is kitérnek, a lakásokat állítva a középpontba. Tényként megállapítják, hogy 2022-ben összesen 20,5 ezer darab lakást adtak át, ami éves alapon 3,2 százalékos növekedés. Ugyanakkor azt már nem tették hozzá, hogy idén és a következő két évben biztos nem készül el ennyi új otthon, ugyanis a tömeges fejlesztések vagy leálltak vagy elhúzódnak a már megkezdett projektek. Sokat el sem kezdtek, így azokat nem lehet majd befejezni 2024-ben. 

Magát áltatja a kormány, amikor ehhez hozzáfűzi: „a tavalyi évet is a megugró építési kedv jellemezte, ugyanis 35 ezer darab új építési engedély kiadására került sor, amely lendületes, 17 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. Mindez az elkövetkező években tartósan emelheti a lakásépítéseket, ugyanis a most megszerzett építési engedélyek birtokában 2028-ig kedvezményes áfával értékesíthetők a felépített lakások.” Csakhogy a kereslet a padlón van, a lakáspiac erősen túlkínálatos, a hitelek túl drágák a lakosságnak és a beruházóknak is. Teljes a bizonytalanság, de ugye ezt, nem lehet sugározni a programban, hogy’ néz az ki? 

Gyorsan hozzáteszik azonban, hogy persze a kormány mindent (is) megtesz, hiszen  meghosszabbították a csok-ot, a falusi csok-ot, a kedvezményes lakásáfát és a babaváró kölcsönt is. Erényként írnak arról, hogy 2021-ben és 2022-ben a felújítási programnak köszönhetően összesen közel 380 ezer darab lakás korszerűsítésére került sor. Ezt a programot azonban nem toldották meg évekkel, holott nagyon várná sok százezer család. Külső források nélkül ugyanis a többség nem kezd semmiféle akcióba, a háztartások – részben a kormány gazdaságpolitikája miatt – a magas inflációval küzdenek, mindent annak rendeltek alá, hogy túléljenek, ezt jelzi az összes idei felmérés a háztartások szándékairól.

Csak a fejezet legvégén ismerik el, hogy a következő negyedévekben „átmenetileg” lassulni fognak az állami beruházások: 284 darab állami projektet elhalasztottak, mintegy 2100 milliárd forint összértékben, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén. E szövegrész utolsó mondata szerint „a Magyarországot megillető uniós források megérkezése is jelentős dinamizáló tényező: a 2021-2030-as időszakban elérhető nagyságrendileg 50 milliárd eurós összeg évente átlagosan a hazai GDP mintegy 2,4 százalékának felel meg”. Egy szó sincs arról, hogy ezt mire használjuk a következő négy évben, már ha beérkezik ennek a pénznek az arányos része ezen időszak alatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!