3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Uniós összehasonlításban is jelentős lett volna a tervezett GDP-arányos hiánycél, a kormány ezért újabb kiigazításokat jelentett be. A választások közeledtével nem a lakosságot közvetlenül érintő pénzköltéseket fogják vissza, hanem beruházásoktól vonnak el forrást.

A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. 

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy 5 százalék alá kerül a jövő évi hiány, most az ezt megalapozó intézkedésekről tudtunk meg néhány részletet.

A most bejelentett 755 milliárd forintos kiigazítást megelőzően már egy 350 milliárdos megszorításról, beruházások elhalasztásáról is döntöttek december elején.

"A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány: a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését" - írja közleményében a PM. Azt is megemlítik, hogy mire kell a pénz: 

"A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is."

A 755 milliárdos kiigazításról a friss Magyar Közlönyben olvasható egy kormányhatározat. A határozat 605,4 milliárd forinttal csökkenti az előirányzatokat, és felhívja a pénzügyminisztert, hogy további 150 milliárd forint értékben tegyen javaslatokat beruházások, beruházási döntések további csökkentésére január 31-i határidővel.

Varga Mihály így nyújtotta be májusban a 2022-es költségvetés tervezetét - most kellett egy újabbat faragni rajta. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Varga Mihály így nyújtotta be májusban a 2022-es költségvetés tervezetét - most kellett egy újabbat faragni rajta. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hogy pontosan milyen projektek szenvedik el a megszorítás hatásait, az egyelőre nem tudható. A 605 milliárd forintból 400 milliárddal a Gazdaság-újraindítási Alap beruházásokra szánt forrásait csökkentik. Ezen kívül egyebek mellett

  • 43,2 milliárddal kevesebb jut Gazdaság újraindítását szolgáló emberi erőforrások fejezeti kezelésű előirányzatokra, köztük az Egészséges Budapest Programra, 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására
  • 40 milliárddal kevesebb jut Paks II Zrt. tőkeemelésére
  • 29 milliárddal kevesebb jut Gazdaság újraindítását szolgáló külügyi fejezeti kezelésű előirányzatokra
  • 20 milliárddal kevesebb a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra
  • 15,7 milliárddal keveseb jut a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség beruházásaira
  • 15 milliárddal kevesebb Adósság és követeléskezelés egyéb kiadásaira
  • 6,5 milliárddal kevesebb foglalkoztatási támogatásokra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!