<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Uniós összehasonlításban is jelentős lett volna a tervezett GDP-arányos hiánycél, a kormány ezért újabb kiigazításokat jelentett be. A választások közeledtével nem a lakosságot közvetlenül érintő pénzköltéseket fogják vissza, hanem beruházásoktól vonnak el forrást.

A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből. 

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy 5 százalék alá kerül a jövő évi hiány, most az ezt megalapozó intézkedésekről tudtunk meg néhány részletet.

A most bejelentett 755 milliárd forintos kiigazítást megelőzően már egy 350 milliárdos megszorításról, beruházások elhalasztásáról is döntöttek december elején.

"A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány: a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését" - írja közleményében a PM. Azt is megemlítik, hogy mire kell a pénz: 

"A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is."

A 755 milliárdos kiigazításról a friss Magyar Közlönyben olvasható egy kormányhatározat. A határozat 605,4 milliárd forinttal csökkenti az előirányzatokat, és felhívja a pénzügyminisztert, hogy további 150 milliárd forint értékben tegyen javaslatokat beruházások, beruházási döntések további csökkentésére január 31-i határidővel.

Varga Mihály így nyújtotta be májusban a 2022-es költségvetés tervezetét - most kellett egy újabbat faragni rajta. (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Varga Mihály így nyújtotta be májusban a 2022-es költségvetés tervezetét - most kellett egy újabbat faragni rajta. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hogy pontosan milyen projektek szenvedik el a megszorítás hatásait, az egyelőre nem tudható. A 605 milliárd forintból 400 milliárddal a Gazdaság-újraindítási Alap beruházásokra szánt forrásait csökkentik. Ezen kívül egyebek mellett

  • 43,2 milliárddal kevesebb jut Gazdaság újraindítását szolgáló emberi erőforrások fejezeti kezelésű előirányzatokra, köztük az Egészséges Budapest Programra, 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására
  • 40 milliárddal kevesebb jut Paks II Zrt. tőkeemelésére
  • 29 milliárddal kevesebb jut Gazdaság újraindítását szolgáló külügyi fejezeti kezelésű előirányzatokra
  • 20 milliárddal kevesebb a turisztikai fejlesztési célelőirányzatra
  • 15,7 milliárddal keveseb jut a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség beruházásaira
  • 15 milliárddal kevesebb Adósság és követeléskezelés egyéb kiadásaira
  • 6,5 milliárddal kevesebb foglalkoztatási támogatásokra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.