2020. június 5. 14:40
mfor.hu

A pénteken közzétett adatok szerint májusban csökkent az Egyesült Államokban a munkanélküliek száma. A most közölt adat alapján a munkanélküliségi ráta is javult.

A várt 8 millió elveszett munkahely szerint a pénteken közzétett adatok szerint a nem mezőgazdasági szektorokban 2,5 millió új munkahely jött létre. Az elemzők 8 milliós csökkenést vártak. A munkanélküliek számának ilyen arányú csökkenése annak fényében különösen meglepő, hogy a heti munkanélküliségi adatok továbbra is meglehetősen borús képet festenek, a múlt héten is közel 2 millió ember jelentkezett a munkaügyi hivatalokban. Ráadásul a regisztrált tartós munkanélküliek száma is meredeken nőtt a heti adatok alapján.

A most közölt számok viszont ezeknek élesen ellentmondanak, hiszen jelentősen nőtt a munkanélküliek száma. (Az persze előfordulhat, hogy míg egyesek elvesztik a munkahelyüket és regisztrálnak a munkaügyi hivatalokban, addig mások ismét találnak munkát.)

A munkanélküliségi ráta is jelentős mértékben javult, hiszen az egy hónappal korábbi 14,7 százalékhoz képet 13,3 százalékra csökkent. Érdekesség ugyanakkor, hogy miközben a friss számok kiválóak lettek, az egy hónappal korábbi adatok közül több soron is lefele módosították a statisztikákat.  

A hír hatására erősödött a dollár az euróval szemben, és a tőzsdék határidős indexei is jelentős erősödést jeleznek a pénteki kereskedésre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.