<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Európai kormányfők látogattak Kijevbe, kémet fogott Hollandia, Kirill pátriárkát szankcionálja Anglia, amerikai önkéntesek tűntek el, Oroszországból újságírókat tiltottak ki. Többek között ez is történt a háború mai napján.

  • Németország kancellárja, Olaf Scholz, Franciaország elnöke, Emmanuel Macron és Olaszország miniszterelnöke, Mario Draghi szimbolikus közös útra érkeztek Kijevbe, hogy kifejezzék támogatásukat Ukrajna mellett. A három vezetőhöz csatlakozott Románia elnöke, Klaus Johannis, hogy megbeszéléseket folytassanak Zelenszkijjel Ukrajna küzdelméről.
  • A kijevi tárgyalásokat követően Macron elmondta, hogy az Európai Unió mind a négy jelenlévő vezetője támogatja azt az elképzelést, hogy Ukrajna „azonnali” EU-tagjelölti státuszt adjon. Draghi szerint Olaszország is az EU részeknt szeretné látni Ukrajnát, Scholz ígéretet tett arra, hogy Németország továbbra is támogatja Kijevet anyagilag és katonailag, amíg szüksége van rá. 

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Iohannis román államfő (b-j) megbeszélésük előtt Kijevben 2022. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/AFPOlaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Iohannis román államfő (b-j) megbeszélésük előtt Kijevben 2022. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/AFP

  • Oroszország stratégiai célja a háborúban az ukrán államiság és a nemzet teljes megsemmisítése – mondta Hanna Maljar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese. 
  • Az ukrajnai Herszon régióban február 24. óta született gyerekek automatikusan orosz állampolgárságot kapnak – derül ki egy hivatalos közleményből. Tegnap Stremousov azt állította, hogy a megszállt területen több ezer állampolgár kér orosz állampolgárságot. Ukrajna többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy gyerekeket hurcolt el és szállít át Oroszországba.
  • A holland hírszerzés szerint egy orosz kém megpróbált gyakornoki helyet szerezni a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC), amihez brazil állampolgárként hamis személyazonosságát használta fel. A 36 éves Szergej Vlagyiirovics Cserkaszovot, akit azzal vádolnak, hogy az orosz GRU katonai hírszerzés ügynöke volt, letartóztatták, és másnap visszaküldték Brazíliába.
  • Az Egyesült Királyság újabb szankcióhullámot jelentett be Oroszországgal szemben, amelyeket az „ukrajnai gyerekekkel való barbár bánásmód” miatt hoztak. A szankciók célpontjai közé tartozik az orosz gyermekjogi biztos, Maria Lvova-Belova, de a szankcionált személyek közé tartoznak katonai parancsnokok és Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje is.
  • Az orosz külügyminisztérium új szankciókat jelentett be 121 ausztrál állampolgár, köztük újságírók és védelmi tisztviselők ellen, arra hivatkozva, hogy az országban „russzofób program” van. Az újonnan szankcionált személyek között vannak az ausztrál ABC News, a Sydney Morning Herald és a Sky News újságírói, valamint különböző védelmi tisztviselők.
  • Vlagyimir Medinszkij orosz főtárgyaló kijelentette, hogy Moszkva kész újraindítani a béketárgyalásokat Kijevvel, de azt állította, hogy még nem kapott választ legújabb javaslataira. 
  • Két amerikai önkéntes tűnt el Ukrajnában, és attól tartanak, hogy orosz fogságba estek - közölték szerdán tisztviselők és családtagok. A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Tai Ngoc Huynh mindketten amerikai katonai veteránok, akik Alabamában éltek, és Ukrajnába mentek harcolni. 
  • Oroszország arra figyelmeztetett, hogy felfüggeszthetik az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül az Európába irányuló gázáramlást. Vlagyimir Csizsov, Oroszország EU-nagykövete a Ria állami hírügynökségnek azt mondta, hogy az Oroszországból Európába a Balti-tengeregen keresztül gázt szállító vezetékben a gázáramlás teljes leállása „katasztrófa” lenne Németország számára.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.