<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

344 napja tart a háború, az egyéves évfordulóra az oroszok szeretnének valami értékelhető eredményt felmutatni, ezért fokozzák az ukránok szerint a háborús erőfeszítéseket. Szerintük valójában nem 300, hanem 500 ezer embert mozgósítottak az ősszel. Összefoglaló

  • Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerint. Szerinte a tavaly szeptemberben indult mozgósítás keretében nem 300 ezer, hanem akár 500 ezer orosz katonát is behívhattak. Ukrajna ezért sürgeti nyugati szövetségeseit, hogy küldjenek fegyvert, utánpótlást. "Elmondjuk partnereinknek, hogy nekünk is készen kell állnunk a lehető leghamarabb" - mondta Reznyikov. "Ezért van szükségünk fegyverekre, hogy megfékezzük az ellenséget".
  • Volodimir Zelenszkij elnök szerda este szintén azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálnak olyan győzelmeket elérni, amelyeket az invázió közelgő februári évfordulóján eredményként felmutathatnak. "Határozott erősödés tapasztalható a megszállók támadó hadműveleteiben az országunk keleti részén lévő fronton. A helyzet egyre súlyosabb" - mondta Zelenszkij videóbeszédében a The Guardian tudósítása szerint..
  • Szerhij Haidai luhanszki kormányzó is arról beszélt, hogy az orosz erők kitelepítik a frontvonal oroszok által tartott részeinek közelében élő lakosságot, hogy ne tudjanak beszámolni az ukrán tüzérségi erőknek a csapatok telepítéséről. "Az orosz csapatok aktív áthelyezése folyik a régióba, és februárban biztosan készülnek valamire a keleti fronton" - mondta Haidai.
  • Szerdán késő este legalább három ember meghalt a keleti Kramatorszk városában, miután egy orosz rakétacsapás lerombolt egy lakóházat. "Legalább nyolc lakóház megrongálódott. Az egyik teljesen megsemmisült" - közölte a rendőrség egy Facebook-bejegyzésben. "Emberek maradhatnak a romok alatt".
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a megnövelt hatósugarú amerikai rakéták Ukrajnába szállításáról meghozandó esetleges döntés "egyenesen vezet a feszültség és az eszkaláció szintjének növekedéséhez". "Több erőfeszítést kell majd tennünk, de ez nem fogja megváltoztatni az események menetét. A különleges hadművelet folytatódik majd" - mondta. Dmitrij Peszkov szerint az ilyen hírek fényében egyelőre nem terveznek orosz-amerikai elnöki tárgyalásokat, és Oroszország fő célja az államfő által meghatározott feladatok teljesítése.
  • Egy év alatt, 2023. január 1-ig 555 332 fővel csökkent Oroszország lakossága - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) friss adataiból, amelyeket az MTI szemlézett. A szolgálat szerint Oroszország lakossága az év elején 146 millió 424 ezer 729 fő volt. Ennek kiszámításához a 2020-as népszámlálás adatait használták fel, ezekhez minden évben hozzáadták a születettek és az országba érkezők, valamint kivonták az elhalálozottak és az Oroszországból eltávozottak számát. Ugyanakkor az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt négy régió - a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni terület - lakosságára vonatkozó hivatalos statisztikákat még nem vették figyelembe.
  • Magyarország területére 2023. február 1-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4681 fő lépett be az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint. A román-magyar határszakaszon belépők közül 1627 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2023. február 1-én nem érkeztek Budapestre vonattal.