2020. április 10. 10:49
mfor.hu

A dohányboltokba sem lehet belépni 15 óra után.

Fokozottan nő az igazolt fertőzöttek száma - állapította meg Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos napi tájákoztatóján, amely ezúttal rövidebb volt, tekintettel Áder János köztársasági elnök 11-kor kezdődő beszédére.

A tájékoztató résztvevői A tájékoztató résztvevői

Külön szólt az idősotthonokról: az ország teljes területére ellenőrzést rendelt el az intézményekben, ezek el is kezdődtek, s ahol hiányosságot tárnak el, ott azonnal intézkednek. Erre azért van szükség, mert az idősek a leginkább kitettek a súlyos betegségnek.

A Pesti úti idősek otthonában "egyfajta góc" alakult ki, ezért ott személyesen győződött meg az állapotokról. Jelenleg 151 igazolt fertőzött származik ebből az otthonból - beleértve a dolgozók közül kikerülteket is. Az otthon lakói közül heten hunytak el a koronavírus miatt. Tegnap 126 főt szállítottak át a Korányi Kórházba, hogy folyamatosan megfigyelés alatt legyenek, mert az idős embereknél jellemzőbb, hogy a lappangási időszak után gyorsabb lefolyású betegség alakul ki.

Van még egy idősotthon, ahol terjed a járvány. A Rózsa úti otthonban eddig 7 pozitív mintát regisztráltak. Az intézményben folynak a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek kiterjednek az ápolókra is.

Müller Cecília egyértelművé tette, hogy továbbra sem lazítanak a korlátozásra vonatkozó szabályokon, és rendkívül fontos, hogy a lakosság betartsa azokat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint az előttünk álló húsvéti napokban aktív rendőri jelenlét lesz a közterületeken, és előfordulhat, hogyaz utcán tartózkodónak egy rendőr előtt kell számot adnia arról, hogy miért hagyta el lakhelyét, és ha nem tud elfogadható magyarázatot adni, akkor akár intézkedhetnek is vele szemben.

Elhangzott továbbá, hogy már a dohányboltok is bezárnak 15 óra után mert a hatóság tapasztalatai szerint ezek is csoportképző helyekké váltak, találkozási, beszélgetési ponttá. A rendelet pontosan úgy szól, hogy délután három órát követően az üzletben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak másnap hajnal 6-ig.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.