4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

A miniszterelnök március végén jelentette be, hogy április 19-én ismét kinyitnak az iskolák. Már akkor is erősen megoszlott az érintett szülők véleménye, míg a pedagógusok többsége Orbán Viktoréval ellentétes álláspontot képviselt. Azóta kis túlzással naponta változtatott a koncepción a kormány, ennek ellenére nem sikerült olyan megoldást kitalálni, ami mindenki számára elfogadható. A hét videójában a nyitás melletti és elleni érvek is elhangoznak.

Március 26-án a szokásosnak mondható reggeli rádiós interjúban jelentette be a miniszterelnök, hogy április 19-én kinyithatnak az óvodák és az iskolák, ezt azzal indokolta, hogy akkorra már az összes regisztrált pedagógus megkaphatja az oltását, országos szinten pedig meglesz a 3 millió vakcinázott ember. A tervezett 3 milliós számot sikerült túl is szárnyalni, hiszen a péntek reggel közölt adat szerint 3,15 millióan kapták már meg az első oltásukat.

Orbán Viktor optimizmusa ennek ellenére napról napra csökkent, hiszen előbb április 9-én azt közölte, hogy a középiskolások számára egyelőre marad a digitális oktatás, és ők fizikailag csak május 10-én térhetnek vissza az iskolájukba. Ez azonban nem nyugtatta meg a kedélyeket, hiszen hiába lobogtatta a kormányzati kommunikáció az oltási adatokat, és beszélt győzelemről, mert más statisztikák azt mutatták, hogy az Orbán-kormány rossz döntései miatt csúfos vereséget szenvedtünk a vírussal szemben. Nem csak lakosságarányosan, de a tavasz folyamán sajnos nominálisan is kimagaslóan sokan hunytak el a járvány következtében itthon.

A túlterhelt kórházak, a rekordszintű áldozatszám és a társadalmi felháborodás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Orbán Viktor néhány napon belül másodszor bírálta felül korábbi döntését. Szerdán ugyanis azt közölte, hogy a felső tagozatba járók se mehetnek iskolába, csak az óvodások és az alsósok térhetnek vissza az oktatási intézményekbe április 19-én.

A szülők és a pedagógusok többsége részben megnyugvással, részben értetlenséggel vette tudomásul a döntést. Nem világos ugyanis, hogy egy 9 éves gyerek miért lenne kevésbé veszélyeztetett, mint egy 10-11 éves. Arról nem is beszélve, hogy a végletekig kivéreztetett egészségügy számára más sem hiányzik, mint a megugró kontaktusszámok miatti újabb esetek. Természetesen a másik oldal, a nyitáspártiak sem tudtak azonosulni a döntéssel, hiszen ha a kormány és a tájékoztatásban részt vevő orvosok állításai igazak, akkor nehezen érthető, hogy miért nem mehetnek még többen iskolába.

Külön csavar a történetben, hogy a kormányfő péntekre eljutott oda, hogy teljesen kitáncol a döntés terhe alól, és a szülőkre és az iskolákra tolta át teljesen a felelősséget, azt mondta: „A szülőknek ugyanakkor megvan az a lehetősége, hogy az igazgatóhoz forduljanak, ha nem akarják mégse iskolába engedni a gyerekeket. Ebben az esetben majd az igazgató eldönti, igazolt hiányzás lesz-e vagy se, mivel ő látja legközelebbről a helyzetet az iskolában.”

A szerkesztőségünkben többen is közvetlenül érintettek a kérdésben. A héten az mfor.hu oldalán néhány gondolatot publicisztika formájában kifejtettünk (Orbán Viktor csak a sipítozó szülőket hallotta meg illetve Kire hallgat Orbán Viktor? A "sipítozó" szülőkre biztos nem című anyagainkban). A hét videójában két, ellentétes állásponton lévő kollégánk most a kamerák előtt ütközteti az álláspontját. Még várni kellene a nyitással vs. még szélesebbre kellene tárni az oktatási intézmények kapuit - érvek és ellenérvek következnek az alábbi ablakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!