<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-es szintet is elérte, s csak azt követően tágított onnan, hogy a Magyar Nemzeti Bank rendszeres, a 0,9 százalékos alapkamat melletti egyhetes betéti tendert hirdetett meg, az ugyanis burkolt kamatemelésnek tekinthető.

A forint esése ma nagyon felgyorsult, a tegnap nap közben 360-ig szaladó euróárfolyam este 362, ma délután pedig már 369,70 forintnál is járt. A tegnapi csúcs 361,70 körül, a ma délelőtti 364-nél, a március 19-i előző rekord pedig csak 360,01 forint volt. Ezzel az euró 2,3 százalékkal drágul ma, ami ritkaság, közben a lengyel zloty csak 0,5, a cseh korona és a lej 0,1 százalékkal gyengült. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött. Az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést. Vélhetően jórészt ennek köszönhető, hogy az euró/forint visszafordult 370-ről, és jelenleg 364,60-nál tartózkodik.

Az összeomlásszerű árváltozások a hasonló tőkepiaci krachban persze nem ritkák, de nem is törvényszerűek. Próbáltunk az okoknak utána járni.

 Euró/forint (Tradingview.com)

Az Orbán Viktor által hozott koronavírus-intézkedések intenzívebbé tehetik az EU és Magyarország közötti nézeteltéréseket, következésképpen gyengíthetik a forintot a Danske Bank elemzői szerint – írta az FXStreet.com tegnap este, amit az Investing.com is linkelt. Az EUR/HUF akkor még csak 358,785-ön állt.

„Olyan rendkívüli koronavírus intézkedéseket hoztak, amelyek hatékonyan támogatják Orbán belpolitikai hatalmát is. Bár ez aligha lesz az euró/forint árfolyam komoly mozgatóereje. Megvan a lehetőség arra, hogy felerősítse a Magyarország és az EU között már folyamatban lévő nézeteltéréseket” – idézik a Danske Bankot.

Mi történik a forinttal?

 A forintgyengülés elsősorban a koronavírus-járványhoz köthető negatív befektetői hangulattal magyarázható Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint. Ám a héten látott forintgyengüléshez pedig hozzájárulhattak a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos negatív nemzetközi visszhangok is. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Irány a 375?

A 370-375-ös tartományt célozhatja meg az euró-forint árfolyama az Equilor Befektetési Zrt. késő délelőtti technikai elemzése szerint. Támaszt immár 360,00, ellenállást 368,78-nál, a 370,00-es lélektani szintnél és 374,72-nél látnak (161,8 százalékos Fibonacchi-szint).

“A nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan újabb lendületet kapott a forint gyengülése, az árfolyam szignifikánsan áttörte a 360-as szintet. A korábbi alakzatból számított célárfolyam 370-375 közé mutat, mely viszonylag rövid időn belül elérhető lehet” – írják.

A dollár is erősödik az euróhoz képest, így itt dupla hatás érvényesül. Új történelmi maximumot várnak ennél a devizánál is, a 340-es szintet célozhatja meg a jegyzés.

Nem jók a magyar intézkedések?

Továbbra is érdemi nyomás alatt a magyar deviza – írja az Erste Befektetési Zrt. hírlevele is.

“A régiós devizák is gyengülést mutatnak az utóbbi napokban, de a forint gyengeségével kissé kilóg a sorból. Így a bizonytalan nemzetközi piaci hangulat mellett országspecifikus tényezők is közrejátszhatnak a gyengeségben, ami főként a koronavírusra adott eddigi válaszreakciókban mutatkozhat meg” – írta a brókercég.

Magyar mentőcsomag kellene?

A többi céghez hasonlóan a magyarországi koronavírus-intézkedésekre gyanakszik a CIB Bank elemzője, Trippon Mariann is reggeli, címszavakban írt gyorsjelentésében:

Tegnap eldöntötte  a forint, hogy 355-360-as sávból merre indul. Este áttörte 360-at, éjjel illikvid kereskedésben 361,30-ig emelkedett, ma reggel is 361 környékén. Elmúlt egy hétben masszív alulteljesítő a régióban. Okok: felhatalmazási törvény? Nálunk még nincs komoly mentőcsomag?

Cudar világ jön?

Ma egyik elemző sem említi konkrétan, de a napokban már sok kritikát kapott, hogy a magyar kormány a gazdaságban eddig keveset tett a károk elhárítása érdekében. Adó- és közteher-könnyítéseket csak pár ágazat kapott, a lakosság közvetlen pénzbeli segélyezését kizárták. (Pedig ezt már a konzervatív Donald Trump is meglépte.) A bérköltségek átvállalása, a bérgarancia-szabályok vagy a munkanélküli-ellátás bővítése sem jöhet szóba. Sőt, tegnap azt javasolták, hogy “aki elveszti a munkáját, az találjon gyorsan újat”.

Ezzel, hacsak nem lépnek a közeljövőben,  szembe mennek a világ nagy részével. Sok dolgozót, fogyasztót az út szélén hagynak, aminek súlyos következményei lehetnek. Orbán Viktor pár napja bejelentette, hogy “minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell”, ezt azonban a piac a jelek szerint még nem értékeli.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.