4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tényleg halad a paksi atomerőmű bővítése, hiszen Finatom Kft. néven megalakult Paks II. első leánycége, amelynek főleg adminisztratív és fénymásolási teendői lesznek.

A paksi atomerőmű bővítése jelenleg ugyan még csak a résfal építésénél tart, de a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek máris megvan az első leánycége - derül ki nyilvános adatbázisokból. A Finatom Nonprofit Kft.-t július 31.-én jegyezték be 10 millió forintos jegyzett tőkével, ügyvezetője ugyanúgy Jákli Gergely, mint a Paks II. Zrt.-nek, főtevékenysége pedig:

  • összetett adminisztratív szolgáltatás.

Ez többnyire recepciós, számlázási és levelezési munkát szokott takarni. A leánycég egyéb tevékenységei:

  • fordítás, tolmácsolás,
  • fénymásolás.

A Finatom címe nem az atomerőmű területe, hanem egy Paks belvárosában található irodaház. Már a felügyelő bizottsági pozíciók is gazdára találtak: Griljov Róbert, Berki Viktor és Horváth Szabolcs Zoltán. Griljov a Paks II. törzskari igazgatója, Horváth Szabolcs Zoltán a gazdasági igazgató, míg Berki Viktor az Eximbanknál látott el vezetői feladatokat. A kulcsszereplő azonban Jákli Gergely, a Paks II. elnök-vezérigazgatója, aki most a leánycég ügyvezetője is lett, de közben arra is volt ideje, hogy májusban divattervező céget gründoljon a feleségével Pure ID Tervező és Szolgáltató Kft. néven.

Tehát a leánycég már megvan, maga az atomerűmű építése viszont még várat magára, pedig a Paks II. oldala szerint éjjel-nappal dolgoznak a terepen.

Kétműszakos munkarendben, 12 órás váltásban folyik a munka a két új blokk területén. Éjjel-nappal építik a résfalat, amelynek hossza 2,5 kilométer, vastagság egy méter lesz. A kivitelező a német Bauer cég magyarországi leányvállalata

- olvasható a legutóbbi hírükben.

Persze csúszásban vannak, augusztus közepén derült ki, hogy még egy évet kaptak az atomerőmű két új blokkjához szükséges résfal elkészítésére. Az Országos Atomenergia Hivatal ugyanis meghosszabbította a vonatkozó engedély hatályát, jövő október 11-éig. A hivatal pedig azt közölte, hogy a talajelőkészítésre és résfalazásra vonatkozó engedélyek kiadását követően a beruházó azonnal megkezdhette volna a munkálatokat, a késés miatt vált szükségessé a korábban kiadott, talajkiemelésre vonatkozó engedély időbeni hatályának meghosszabbítása.

A Paks II. Zrt. közben sorra köti a különböző szerződéseket, amiből jól ismert cégek is csipegetnek. Például a júniusi szerződések között található egy megállapodás a Criterion Biztonságtechnikai Kft.-vel az északi porta biztonságtechnikai rendszerének fejlesztésére 14,2 millió forint értékben. Ez a cég Garancsi István érdekeltsége. A 4iG Nyrt. pedig az internetes biztonsághoz járul hozzá, legutóbbi szerződésük 14,5 millió forintról szól. A több mint nyolcezer főt foglalkoztató infokommunikációs technológiai vállalatcsoportban Jászai Gellért közel 52 százalékkal rendelkezik közvetett módon.

Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu
Az új reaktorépület látványterve. Forrás: paks2.hu

A Paks II. Zrt.-hez tartozó ingatlanokban pedig a karbantartó, állapotfenntartó munkákat rendre a Mészáros Lőrinc felcsúti gazdagember tulajdonában lévő Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft. nyeri el. A közel 5 milliárd forintos forgalmú és 440 millió forint profittal büszkélkedő társaság korábban a távhő csatlakozási pontok kialakítását 148 millióért, a szennyvíz, csapadékvíz és ivóvíz rendszernél pedig ugyanezt a munkát 187 millió forintért vállalta.

A jelenlegi helyzet szerint 2024-ben indul konkrétan a Paks II. építése, akkora várható az első beton öntése. Ezt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója mondta még februárban, aki úgy látja, hogy az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. A paksi bővítés projektcége tavaly 1,3 milliárd forint veszteséggel zárt, ez érthető, hiszen a vállalat feladata az erőmű felépítése, árbevétele értelemszerűen nincsen. Mindez aprópénz, hiszen a kormány 10 milliárd eurós hitelkerete a szerződéskor mintegy 3000 milliárd forint adósságot jelentett volna Oroszország felé. Jelenleg ez bőven 4000 milliárd felett van. Tehát úgy drágult 1000 milliárd forinttal Paks II, hogy érdemben semmi sem történt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!