<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több, úgynevezett modellváltó egyetemi alapítványt is érintő törvénymódosítás várható. A parlament előtt álló beadvány szerint az egyetemekhez kerülő ingatlanok feletti állami tulajdonosi jogok Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez kerülnek. Mindezt még az ingatlannyilvántartásba is be kell jegyezni, ha jogerőre emelkedik.

 

Egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvénymódosításokat nyújtott be a parlamenthez Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter.

A Miskolci Egyetemhez kerülő ingatlanok felett is a miniszter rendelkezik majd. Fotó: FacebookA Miskolci Egyetemhez kerülő ingatlanok felett is a miniszter rendelkezik majd. Fotó: Facebook

A módosítások között ott szerepel az is, hogy a Soproni Egyetemért Alapítvány, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány és egyetemeik részére történő vagyonjuttatásról szóló 2020. évi XXXVII. törvényt akként módosítanák, hogy az ingyenesen juttatott ingatlanok tekintetében a miniszter fogja gyakorololni az államot megillető tulajdonosi jogokat és teljesítenie a kötelezettségeket. 

„A miniszter tulajdonosi joggyakorlói minőségét – kérelmére – az ingatlannyilvántartásba be kell jegyezni. A tulajdonátruházásnak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére alkalmas szerződést az állam nevében a tulajdonosi joggyakorló készíti el és köti meg.”

Vannak további érdekes módosítások is, például a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Debreceni Egyetem vagyonjuttatási törvénye azzal egészül ki, hogy a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet feladatellátását szolgáló ingó vagyontárgyak az Egyetem tulajdonába kerülnek. Azaz a nagyértékű CT- és MR-gépektől kezdve a legkisebb pipettáig minden a modellváltó alapítványé lesz.

A Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítványhoz térítésmentesen kerülnek arra kijelölt részvények, befektetési jegyek és követelések, de ezek tulajdonba adásáról, vagy átruházásáról a módosítás után szintén a miniszter rendelkezik.

A módosítások között szerepel az is, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és az egyetem tulajdonába kerül ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel a KAÁLI REK Reprodukciós Központ Kft. állami tulajdonban álló üzletrésze, és a tulajdonba adást követő hat hónapon belül az egyetem meg is szünteti azzal, hogy a feladatait az egyetem látja el. Az egyetem első alkalommal a 2021-es üzleti év után járó osztalékra jogosult.

2021. augusztus 1-jével csatlakozott az új fenntartói modellben működő intézmények sorába a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem, valamint létrejön a Tokaj-Hegyalja Egyetem, így már 21 modellváltó egyetem működik Magyarországon.

Jelenleg csak öt állami egyetem maradt: a Budapesti Műszaki és Gazdságtudományi Egyeem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.