<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A parlamentnek készült jelentés alapján nem történt érdemi fennakadás az internetes tájékoztatásban. 

A Nemzeti Választási Iroda vezetője elkészítette jelentését a parlament számára a 2018-as országgyűlési választások lebonyolításáról. Arról a választásról, amellyel kapcsolatban számos panasz született, részben a választás napján összeomló hivatalos internetes tájékoztatási oldal, részben az átjelentkezők miatt késő éjszakáig elhúzódó szavazás miatt. Utóbb pedig a szavazatok összesítését illette kritika, mivel a szavazatszámlálók több esetben is rossz helyre - más pártokhoz - sorolták be a voksokat.

Szinte minden rendben volt az NVI szerint
Szinte minden rendben volt az NVI szerint

Pálffy Ilona elnök összegzése alapján azonban ezek a problémák nem haladták meg az adminisztrációs hibák szintjét.

"A választás eredményét nem érintő adminisztratív hibák sajnálatos módon ezen a választáson is előfordultak. Így például a szavazatszámláló bizottságok néhány esetben a jegyzőkönyv kitöltésénél nem a megfelelő rovatba írták be egyes listák szavazatait; ezek a hibák a jogorvoslat keretében kijavításra kerültek" - fogalmaz a jelentésben az elnök.

Az informatikai gondokról annyi megjegyzést tesz, hogy a továbbfejlesztett Nemzeti Választási Rendszer a körzetesítéstől az eredménymegállapításig hatékonyan támogatta a választási szakfeladatok ellátását. A rendszer folyamatosan és hiba nélkül üzemelt, a kiemelten nagy terhelést jelentő időszakokban, a jelöltajánlás ellenőrzési időszakában és a választás napján is biztosítva a választási irodák zavartalan munkáját.

A hivatalos holnap teljes lefagyásáról azt írja, hogy terhelési problémák miatt a szavazás napján hozzávetőlegesen egy órán keresztül szolgáltatáscsökkenés volt tapasztalható. Délelőtt 10 órától kezdődően a tartalék portál szolgálta ki az érdeklődőket. A jelölő szervezetek és a média számára az adatellátás a VIP csatornán keresztül folyamatosan biztosított volt a honlapon tapasztalható szolgáltatási problémák ideje alatt is - szerepel a jelentésben.

Az NVI első embere a tapasztalatok alapján több ajánlást is tesz az országgyűlésnek. Több időt hagyna például a levélben szavazás lapjainak kiküldésére és visszaérkezésére. A hamisított ajánlások ellen pedig a büntető eljárás határidőinek a jelölési szabályokhoz igazítását javasolja. Jelenleg ugyanis több évbe is telhet, míg a büntető eljárásokban tisztázni lehet, hogy történt-e csalás.

Az átjelentkezőknek, mozgóurnát kérőknek rossz hír, hogy az eddigi 16 óra helyet déli 12-re hozná előre a névjegyzéki kérelmek benyújtásának határidejét az NVI. Vagyis a szavazás előtti pénteken hamarabb kellene jelezni, ha máshol akarunk szavazni, nem a lakcímünk szerinti szavazókörben.

Abból is gond volt, hogy az átjelentkezők nagy számára nem volt felkészülve a rendszer. Már nem 5-6000 ember, hanem 10-12 ezer választópolgár szavaz a legzsúfoltabb szavazóhelyiségekben. Ezért az elnök szerint feltétlenül módosításra szorulnak az átjelentkezők számára kialakítandó szavazóhelyiségekre vonatkozó szabályok.

A jelentésből kiderül egyebek mellett, hogy a választás - ajánlások, kampány - során elkövetett jogsértések miatt kiszabott bírságok összege 739 756 500 forint volt.