3p

A parlamentnek készült jelentés alapján nem történt érdemi fennakadás az internetes tájékoztatásban. 

A Nemzeti Választási Iroda vezetője elkészítette jelentését a parlament számára a 2018-as országgyűlési választások lebonyolításáról. Arról a választásról, amellyel kapcsolatban számos panasz született, részben a választás napján összeomló hivatalos internetes tájékoztatási oldal, részben az átjelentkezők miatt késő éjszakáig elhúzódó szavazás miatt. Utóbb pedig a szavazatok összesítését illette kritika, mivel a szavazatszámlálók több esetben is rossz helyre - más pártokhoz - sorolták be a voksokat.

Szinte minden rendben volt az NVI szerint
Szinte minden rendben volt az NVI szerint

Pálffy Ilona elnök összegzése alapján azonban ezek a problémák nem haladták meg az adminisztrációs hibák szintjét.

"A választás eredményét nem érintő adminisztratív hibák sajnálatos módon ezen a választáson is előfordultak. Így például a szavazatszámláló bizottságok néhány esetben a jegyzőkönyv kitöltésénél nem a megfelelő rovatba írták be egyes listák szavazatait; ezek a hibák a jogorvoslat keretében kijavításra kerültek" - fogalmaz a jelentésben az elnök.

Az informatikai gondokról annyi megjegyzést tesz, hogy a továbbfejlesztett Nemzeti Választási Rendszer a körzetesítéstől az eredménymegállapításig hatékonyan támogatta a választási szakfeladatok ellátását. A rendszer folyamatosan és hiba nélkül üzemelt, a kiemelten nagy terhelést jelentő időszakokban, a jelöltajánlás ellenőrzési időszakában és a választás napján is biztosítva a választási irodák zavartalan munkáját.

A hivatalos holnap teljes lefagyásáról azt írja, hogy terhelési problémák miatt a szavazás napján hozzávetőlegesen egy órán keresztül szolgáltatáscsökkenés volt tapasztalható. Délelőtt 10 órától kezdődően a tartalék portál szolgálta ki az érdeklődőket. A jelölő szervezetek és a média számára az adatellátás a VIP csatornán keresztül folyamatosan biztosított volt a honlapon tapasztalható szolgáltatási problémák ideje alatt is - szerepel a jelentésben.

Az NVI első embere a tapasztalatok alapján több ajánlást is tesz az országgyűlésnek. Több időt hagyna például a levélben szavazás lapjainak kiküldésére és visszaérkezésére. A hamisított ajánlások ellen pedig a büntető eljárás határidőinek a jelölési szabályokhoz igazítását javasolja. Jelenleg ugyanis több évbe is telhet, míg a büntető eljárásokban tisztázni lehet, hogy történt-e csalás.

Az átjelentkezőknek, mozgóurnát kérőknek rossz hír, hogy az eddigi 16 óra helyet déli 12-re hozná előre a névjegyzéki kérelmek benyújtásának határidejét az NVI. Vagyis a szavazás előtti pénteken hamarabb kellene jelezni, ha máshol akarunk szavazni, nem a lakcímünk szerinti szavazókörben.

Abból is gond volt, hogy az átjelentkezők nagy számára nem volt felkészülve a rendszer. Már nem 5-6000 ember, hanem 10-12 ezer választópolgár szavaz a legzsúfoltabb szavazóhelyiségekben. Ezért az elnök szerint feltétlenül módosításra szorulnak az átjelentkezők számára kialakítandó szavazóhelyiségekre vonatkozó szabályok.

A jelentésből kiderül egyebek mellett, hogy a választás - ajánlások, kampány - során elkövetett jogsértések miatt kiszabott bírságok összege 739 756 500 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!