TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 7. 22:11

Már gyógyszertárakban is kapható lesz az FFP típusú védőmaszk a veszélyhelyzet ideje alatt és kötelezően készletben is tartandó. 

A gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékek listája péntektől kiegészül veszélyhelyzet időtartama alatt az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédőkkel - derül ki a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent EMMI-rendeletből. Eddig ezeket nem lehetett gyógyszertárakban árulni.

Az EMMI eddigi előírásai szerint az egészségügyi személyzetnek COVID-19 gyanús és megbetegedett esetek ellátása során legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú maszkot kellett eddig is használnia. Mostantól viszont már bárki megveheti a patikákban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a különböző maszktípusokról korábban elmondta, hogy az orvosi, sebészi szájmaszkok egyszer használatosak, ezeket jellemzően a műtéteknél használja az operáló team. Célja a beavatkozás során a beteg védelme. A speciális - FFP2, FFP3 - maszkok használata a viselőjét védi a kórokozóktól. Ezek jól zárnak, szorosan illeszkednek az archoz, így csak a maszkon keresztül történik a levegő beáramlása. A maszkon található szelep szűri a beáramló levegőt. Kilégzésnél ugyanakkor a maszkon lévő szelep kinyílik, így ha ezt egy nem egészséges ember viseli, akkor a tőle kiáramlott levegő nagyobb mennyiségben jut a levegőbe, ezért szigorúan tilos ilyen maszkot beteg embernek viselnie. A maszk viselése nem helyettesíti a személyes távolság megtartását és a higiéniai szabályok betartását.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szinte naponta jelenti be, hogy mennyi védőfelszerelés érkezik az országba. Még április 28-án például arról beszélt a külügyi tárca egyik államtitkára, hogy az elmúlt héten húsz repülőgép és öt kamion szállított különböző védőfelszereléseket, így 9,5 millió sebészi maszkot és 234 ezer speciális, FFP típusú maszkot. Eddig már több mint 86 millió maszk érkezett Magyarországra, és további 62 millióra van szerződés.

Ezeket a maszkokat eddig az egészségügyi dolgozók, a katonák és rendőrök, valamint a stratágiai cégek kapták meg. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök április 7-én az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe látogatott, akkor rajta már ilyen FFP maszk volt, míg a vele beszélő orvoson csak sima sebészi maszk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.