2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A Gazdaságkutató Intézet vezetője szerint a kormány hosszabbíthat.

Hamarosan vége lehet az üzemanyagár-stopnak, amivel az autósok jól jártak ugyan, de a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint annak meghosszabbításával az üzemanyag-kiskereskedők tönkremennek. Az ATV-nek nyilatkozó szakember úgy látja, a következő hetekben folyamatos kőolajár-emelkedést fogunk tapasztalni, és nem lenne meglepő, ha ez rövid időn belül a lélektani határt, a 100 dollárt is elérné vagy meghaladná.

A GKI vezérigazgatója úgy gondolja, a kormány politikai okokból hosszabbít majd

Meghosszabbíthatják a február 15-i határidőt. Fotó: MTI
Meghosszabbíthatják a február 15-i határidőt. Fotó: MTI

November 15-én lépett életbe a benzinkutakon az árstop: a kormány a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát ekkor 480 forintos felső határral rögzítette. Ez azonban csak február 15-ig tart.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterszerint arra az ATV arra a kérdésére, hogy tervezik-e meghosszabbítani az árstopot, így válaszolt:

„Február 15-ig fog a kormány erről dönteni.”

A GKI vezérigazgatója szerint a kormány politikai okokból hosszabbít majd. Molnár László elmondta, hogy szombaton 90 dollár körül volt az olaj ára, ebből ki lehet következtetni, az árstop nélkül milyen lenne most a helyzet.

„Amikor befagyasztották, akkor 506-510 forint körül az üzemanyagár. Ebből következően körülbelül most  520 forint körüli üzemanyagár lenne" - magyarázta Molnár.

Az autósok jól jártak az árak befagyasztásával - ez azonban nem mondható el a töltőállomásokról. Az eltelt időszakban a valós piaci árak mindig felette voltak a hazai hatósági árnak, ami hosszú távon mindenképp veszteséget jelentett a benzinkutak üzemeltetőinek – mondja az ásványolaj szövetség főtitkára.

„Ha meghosszabbítják, az az ebből évek óta élőket, biztos, hogy tönkre fogja tenni” – véli Grád Ottó.

Grád úgy látja, a következő hetekben folyamatos kőolajár-emelkedést fogunk tapasztalni, Szerinte nem lenne meglepő, ha ez rövid időn belül a lélektani határt, a 100 dollárt is elérné vagy meghaladná.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal november 15-től több mint kétezer töltőállomást ellenőrzött, a pénzügyőrök eddig mindössze 12 esetben állapították meg a hatósági ár megsértését. Az eddig meghozott határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!