<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egyre nagyobb számban érkeztek megkeresések az állami tulajdonban álló ingatlanok megvásárlására, főleg Budapesten és a Balatonnál. Az állam pedig ezer örömmel adta el beruházóknak például a balatoni telkeket, a bevétel dupla annyi lett, mint amennyit reméltek.

A vártnál is sokkal nagyobb mennyiségben és értékben adta el az állami vagyont 2020-ban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - derül ki a 2020-as költségvetési zárszámadásból, amelyet még szeptember 30-án nyújtott be a kormány.

Az ingatlan és ingó vagyon értékesítéséből és hasznosításából együttesen befolyt 35,5 milliárd forint forint összegű bevétel kétszeresét teszi ki a tervezett 17,4 milliárd forintnak

- olvasható a dokumentumban.

Többször az előzetesen vártnál drágábban adtak el ingatlanokat (Forrás: Pixabay)
Többször az előzetesen vártnál drágábban adtak el ingatlanokat (Forrás: Pixabay)

Az MNV az elektronikus aukciós oldalán összesen 11,6 milliárd forintért adta el az állami tulajdonban lévő ingatlan és ingó vagyont. A kimutatás szerint 100 millió forintot meghaladó értékesítés 13 esetben történt összesen 6 milliárd forint értékben. Többségük budapesti és balatoni telek. Főleg a balatoni ingatlanok kapcsán évek óta heves vita folyik a helyiek és a beruházók között, akik lakóparkokkal, szállodákkal építik körbe a tavat. Erről nem is tesz említést a zárszámadási törvény, csak szikáran közli:

A megkeresések és az egyes árveréseken megtett licitek száma azt jelzi, hogy az érdeklődés elsősorban a frekventált helyeken, jellemzően Budapesten, megyeszékhelyeken található lakóingatlanok (kisebb számban irodaingatlanok), illetve a Balaton mentén fekvő ingatlanokkal kapcsolatban érkezett

- fogalmaznak.

Például eladta az MNV 312 millió forintért a Balatonvilágoson a volt úttörőtábort, de az ügyből jelentős botrány lett. A hvg.hu írta meg, hogy Balatonvilágos önkormányzata az Alkotmánybírósághoz és a Pécsi Törvényszékhez fordult az egykori aligai úttörőtábor helyére tervezett 92 lakásos, hétszintes vízparti társasház építési engedélyének visszavonásáért, azonnali jogvédelmet is kérve. A beadvány szerint a tervezett építmény teljesen tájidegen, a kiadott engedély pedig nem biztosítja az önkormányzat elővásárlási jogát a bárki által megközelíthető parti sáv, illetve sétány kialakítására, amit a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmaz. A tiltakozás hatására a kormány visszavonta a társasház építési engedélyét.

Máshol viszont nem volt ekkora ellenállás. Szintén eladott az MNV két balatonboglári telket összesen 480 millió forintért. Értékessé természetesen a saját partszakasz teszi. A boglári önkormányzatnak volt elővásárlási joga, de egy idén májusi polgármesteri határozatból az derült ki, hogy ezzel nem éltek, így a mohácsi 3G Origo Kft. lett a tulajdonosa a területnek. Idén szeptemberig még SH-Origo Ingatlanhasznosító Kft.-nek hívták a céget: 2020-ban mindössze 872 ezer forint forgalmuk volt. Az egyik tulajdonos azonban Kiss Géza, aki egy dinamikusan fejlődő mohácsi vállalat, a Grin-Bau Kivitelező Kft. egyik tulajdonosa is. Bár csak 2019-ben alakultak, de 2020-ban már 1,9 milliárd forint bevételük és 281 millió forint nyereségük volt.

Idén pedig tovább folytatta a balatoni ingatlanok eladását az állam. Lapunk írta meg, hogy sikeresen eladták a balatonboglári Sellő kempinget és a balatonszemesi Hattyú kempinget is 1-1 milliárd forintért, így a siófoki Hotel Móló 1,5 milliárd forintos eladásával mintegy 3,5 milliárd forintot kerestek összesen. Mindhárom vevő ismert ingatlanbefektető.

Új szolgáltatása pedig az MNV-nek, hogy már nem csak megvenni, hanem bérelni is lehet online az állami ingatlanokat. A bérleti licit portálról bárki, bárhonnan licitálhat a meghirdetett házak, házrészek, irodák, illetve épületegyüttesek bérletére. Jelenleg 11 ingatlant kínál az állam a potenciális bérlőknek: köztük az ELTE visegrádi üdülőjét.

Az ingatlan Visegrád központjához közel, belterületen található, távol az átmenő forgalom zajától, a Dunapart közelében, nyugodt környezetben fekszik. A 11-es főútról letérve, a települést átszelő Fő utcában található az ingatlan. Az ingatlan három szintes, 33 szobát tartalmaz

- szól a bérleti hirdetmény. A minimum bérleti díj 1,1 millió forint lenne havonta.

A 2020-as zárszámadási törvényből pedig még annyi derült ki, hogy az örökléssel kapcsolatos ügyleteket érintő, többnyire végrehajtók által lebonyolított értékesítések 1,5 milliárd forintot tettek ki, valamint 2 milliárd forintért adtak el 100 millió forintnál olcsóbb ingatlanokat.