2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A keddi az orosz-ukrán háború 461. napja volt. Hírösszefoglaló. 

  • Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében - közölte kedd reggel Szergej Szobjanyin polgármester. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a főváros ellen végrehajtott „terrortámadást” nyolc drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében. Kijev tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz, ugyanakkor Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója úgy fogalmazott, hogy szerinte a jövőben történni fognak még hasonló támadások.
     
  • Vlagyimir Putyin terrorista tevékenységgel vádolta Ukrajnát a kedd reggeli dróntámadások miatt, és azt állította, hogy Kijev az orosz állampolgárok megfélemlítésének útját választotta. Putyin emellett elmondta azt is, hogy Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására, véleménye szerint a keddi moszkvai események Ukrajna bosszúja voltak ezért.

Putyin szerint ez Kijev bosszúja volt. Fotó: MTI/EPA/PAVEL BYRKIN
Putyin szerint ez Kijev bosszúja volt. Fotó: MTI/EPA/PAVEL BYRKIN

  • A kedd reggeli moszkvai dróntámadásban használt drónok egyike a jelek szerint egy ukrán gyártmányú UJ 22-es drón volt, amelyet az Ukrjet vállalat gyártott. A támadás során rögzített állítólagos felvételek megegyeznek a pilóta nélküli légi járműről közzétett képekkel. Oroszország állítása szerint más támadási kísérletekben is használták ezt a típust.
     
  • A Kijevet ért újabb orosz légitámadásban egy nő életét vesztette, 12-en megsérültek, közülük öt került kórházba, és 12 lakásban keletkeztek károk - közölte Vitalij Klicsko polgármester kedden a Telegramon. Klicsko hozzátette: a nő úgy halt meg, hogy kiment az erkélyre megnézni, hogyan semmisíti meg az ukrán légvédelem az orosz drónokat.
  • Litvánia megtiltotta kedden a belépést az orosz vádhatóság tizenöt tisztviselőjének, válaszul a Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivista ügyében hozott ítélet miatt. Április 17-én egy orosz bíróság 25 évi szabadságvesztésre ítélte hazaárulás címén a Kremlt bíráló Vlagyimir Kara-Murzát. Ez volt egy ellenzéki politikusra valaha kimondott legsúlyosabb ítélet Oroszországban.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!