5p

Az Európai Unió országainak vezetői e hét végi csúcstalálkozójukon ismét a gázárplafon bevezetéséről alkudoznak. Lesz-e elmozdulás a magyar álláspontban?

Az EU 27 tagállama hetek óta patthelyzetben van abban a kérdésben, hogy az energiaárak emelkedésének megfékezésére tett erőfeszítések részeként meg kell-e szabni a gázárak felső határát, és ha igen, hogyan, miközben szűkül az orosz gázexport, a megélhetési költségek drasztikusan emelkednek, az unió pedig könnyen lehet, hogy recesszióba zuhan a télen.

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A gázárak az egekbe szöktek, mivel Oroszország az ukrajnai inváziót és az ellene bevezetett nyugati szankciókat követően jelentősen csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat. Az uniós országok többsége ezért gázárplafon bevezetését szorgalmazza a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgázra vonatkozóan, bár a plafon kialakításában nem értenek egyet. Néhány ország, köztük Németország és Magyarország pedig egyáltalán nem támogatja a terveket.

Németország – Európa legnagyobb fogyasztója – azzal érvel, hogy az árak maximalizálása a gáz iránti kereslet növekedését okozhatja, ezzel párhuzamosan jelentősen megnehezíti a gáz más forrásokból történő beszerzését is. Robert Habeck német gazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozatában a többi között közös uniós gázvásárlásra szólított fel az árak csökkentése érdekében. Véleménye szerint az EU-nak „bölcsen kell használnia piaci erejét”, és összehangoltan kell eljárnia a harmadik országoktól történő gázbeszerzés során.

Magyarországon, ahol a lakossági üzemanyagár-stop bevezetése az üzemanyag-felhasználás jelentős, közel 20 százalékos emelkedését okozta az előző évvel összevetve – tovább mélyítve az amúgy is tarthatatlan szintekre duzzadó külkereskedelmi deficitet – nem jelenik meg a keresletnövekedés szempontja a gáz szankcionálása elleni érvek sorában. Ezzel szemben a magyar kormánypárt EP-képviselői és hazai politikusai is vég nélkül azt mantrázzák, hogy bár a háborút elítélik, az energiaszankciókat semmilyen formában nem támogatják, ugyanis az aránytalanul nagy terhet jelentene a kelet-európai térség, köztük Magyarország számára. (E retorikától és a nemzeti konzultációtól függetlenül Magyarország megszavazta az Oroszország elleni szankciós csomagokat, köztük a legutóbbi, október elején elfogadott nyolcadik csomagot is, amely a többi között az olajembargót szigorítja, bár kivételeket enged a csővezetéken érkező olaj és a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek számára, ami hazánknak könnyítést jelent.)

A magyar kormány azonban elfelejti megemlíteni, hogy azok az országok, amelyek korábban lépéseket tettek az orosz energiahordozóktól való függőségük csökkentésére sokkal megnyugtatóbb helyzetben várják a telet, és főként a jövő telet. A balti országok már egyáltalán nem importálnak orosz energiahordozókat, Lengyelország pedig már egy évtizeddel ezelőtt elindított egy programot, amely jelentősen lecsökkenti az orosz függőséget. Ennek eredményeképpen építették meg a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító vezetéket. Magyarország viszont eddig nem tett semmit az orosz gáz kiváltására, de ennél is nagyobb probléma, hogy a kormányzat máig alapvetésnek tekinti, hogy az olcsó energia a gazdasági fejlődés alapja. Ennek fényében nem is várható lényegi elmozdulás a magyar szankciós álláspontban.

Az Európai Bizottság kedden, az uniós vezetők október 20-21-i csúcstalálkozója előtt tesz javaslatot a válság kezelésére irányuló energetikai intézkedésekre. Uniós diplomaták szerint azonban több, a gázárak korlátozását támogató ország aggódik amiatt, hogy a Bizottság az általuk javasolt lehetőségeket nem fogja előterjeszteni.

„Egyre nő a türelmetlenség a tagállamok között” – mondták. „Ezért mindent, ami szóba került az asztalra tettünk. Így akarunk nyomást gyakorolni a Bizottságra, hogy a lehető legkonkrétabb javaslatokkal álljon elő.”

A csúcstalálkozón minden bizonnyal megvizsgálják a földgázra vonatkozó ideiglenes dinamikus árfolyosó lehetőségét, amíg nem lesz alternatív uniós gázár-összehasonlító referenciaérték.

Belgium, Görögország, Olaszország és Lengyelország árfolyosót szeretne a nagykereskedelmi ügyletekre, ami egy olyan ársávot jelentene, amelynek középértéke a piaci ár alatt van, és amelyen belül a következő hónapban a kötési árak egy nap alatt felfelé vagy lefelé mozoghatnak. Ettől a gázárak csökkenése mellett a volatilitás és az orosz ármanipuláció hatásának korlátozását várják.

A vezetők emellett megvizsgálnának egy ideiglenes uniós keretrendszert, amely a villamosenergia-termelésben használt gáz árának olyan szinten történő korlátozására szolgálna, amely segít csökkenteni a villamosenergia-árakat anélkül, hogy a gázfogyasztás általános növekedéséhez vezetne.

A Reutersnek nyilatkozó diplomaták szerint konszenzus alakulhat ki a villamosenergia-termelésre felhasznált gáz árának felső határértékéről, amelyet a Spanyolország és Portugália által júniusban bevezetett rendszer után „ibériai modellként” emlegetnek, bár egyesek attól tartanak, hogy ez növelheti az EU gázkeresletét.

Az egyik diplomata szerint az, hogy a csúcstalálkozó témái között több lehetőség vizsgálata szerepel, nem jelenti azt, hogy ezek közül bármelyikről feltétlenül megállapodás születik. Az elképzelés célja az volt, hogy a vezetők találkozója előtt ne vesszen el semmilyen megoldás.

Az uniós nagykövetek hétfőn késő este rendkívüli találkozót tartanak Luxemburgban, hogy megvitassák a többi között az energetikai kérdéseket – mondta a diplomata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!