3p

A hétfői az orosz-ukrán háború 656. napja volt. Esti hírösszefoglaló.

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartották meg szerdán a szeverodvinszki Szevmas üzemben a Krasznojarszk és az Imperator Alekszandr III. nukleáris meghajtású tengeralattjárók zászlófelvonási ünnepségét. A Krasznojarszk a második a Jaszeny-M projekt többcélú atom-tengeralattjárói közül. A nukleáris meghajtású tengeralattjárók negyedik generációjához tartozik. A Imperator Alekszandr III. nukleáris meghajtású tengeralattjáró cirkáló a Borej-A projekt harmadik sorozathajója. A nukleáris meghajtású hajók negyedik generációjához tartozik.
   
 • Oroszország szándéka az, hogy megtartsa a 2024 márciusában esedékes választásokat a négy Ukrajnától elcsatolt területen. Donyeck, Luhansz, Zaporizzsja és Herszon régiókban mindez egyébként azt jelenti, hogy úgy rendeznek majd voksolást, hogy az oroszok nem tartják ellenőrzésük alatt a területek egészét.

Az oroszok az elfoglalt területen is választást tartanának. A győztes minden bizonnyal Putyin lesz. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin
Az oroszok az elfoglalt területen is választást tartanának. A győztes minden bizonnyal Putyin lesz. Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Szergej Iljin

 • Az Egyesült Királyság két aknakereső hajót szállított le Ukrajnának. Az eredetileg HMS Grimsby és HMS Shoreham néven futó aknavadászokat júniusban Glasgowban átkeresztelték Csernihivre és Cserkaszira, feladatuk az, hogy fenntartani a Fekete-tengeren átívelő, a kereskedelmi hajózás számára kritikus fontosságú útvonalat.
   
 • A lengyel fuvarozók feloldották a Dorohusk-Jahodin határátkelő blokádját az ukrán-lengyel határon - közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, miniszterelnök-helyettes. A tiltakozók egyebek mellett az Európai Unió által ukrán kollégáiknak nyújtott kiváltságok visszavonását követelik, az ukrán kereskedelmi árufuvarozás kötelező engedélyezési eljárásának visszaállítását, valamint az ukrán fuvarozó cégeknek 2022. február 24. utánra kiadott engedélyek visszavonását.
   
 • Ukrajna nyugati partnereinek világos jelzést kell küldeniük arról, hogy hosszú távon is folytatódik az országnak nyújtott katonai támogatás - jelentette ki hétfőn Olaf Scholz német kancellár Berlinben. Annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy egy ilyen jelzéssel az orosz elnöknek is üzenetet küldjenek a nyugati közösség elszántságáról.
   
 • Az Európai Unió további embereket és szervezeteket vett szankciós intézkedések hatálya alá, amiért Irán katonai támogatást nyújt Oroszországnak. A tagállamok külügyminiszterei brüsszeli ülésükön hat iráni embert és öt iráni szervezetet vettek szankciós jegyzékbe az Oroszország által az ukrajnai háborúban használt pilóta nélküli légi járművek (UAV) fejlesztésében és szállításában betöltött szerepük miatt.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!