2018. október 31. 15:30

Az Egyesült Államok és Magyarország után Ausztria is kiszáll az ENSZ migrációs csomagjából, és hamarosan további országok követhetik példájukat. Kérdés ugyanakkor, hogy van-e ennek bármilyen gyakorlati jelentősége, vagy csak a különutas politika fitogtatásáról van szó. A migrációs csomag ugyanis nem kötelező érvényű, és csupán egy szokásos kirakat-megállapodásnak tűnik. Ettől még nem fogják menedékkérők tömegei ostromolni a határokat.

Ausztria is kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából - így döntött a néppárti-szabadságpárti osztrák kormány több hetes mérlegelés után. Karin Kneissl külügyminiszter még a mai nap folyamán a kabinet elé terjeszti az erről szóló indítványt.

„Nagyon kritikusan viszonyulunk a migrációs csomag egyes pontjaihoz, például ahhoz, hogy az összemossa a menedékkérést a munkacélú migrációval” – idézte Sebastian Kurzot a Die Presse. Az osztrák kancellár szerint a mostani döntésüknek köszönhetően  a jövőben is „maguk határozhatnak arról, hogy ki vándorolhat be Ausztriába, és ki nem.”

Sebastian Kurz osztrák kancellár. Fotó: MTI/AP Sebastian Kurz osztrák kancellár. Fotó: MTI/AP

Az osztrák lap szerint az Egyesült Államok, Magyarország és Ausztria példáját két másik V4-állam, Lengyelország és Csehország is követheti, bár utóbbi ország kormánya megosztott a kérdésben. Kétségeit fejezte ki a megállapodással kapcsolatban a kőkemény bevándorláspolitikát folytató ausztrál kormány is, Svájc pedig csak feltételekkel hajlandó aláírni a dokumentumot.

Emellett nem lenne meglepő, ha Olaszország is kitáncolna a megállapodásból – a nyíltan bevándorlásellenes olasz belügyminiszter, Matteo Salvini Orbán Viktor kormányfő egyik fő európai szövetségese.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.