TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Stabilizálódik a munkaerőpiac, elértük a teljes foglalkoztatottság szintjét - ez sem tudja azonban majd ellensúlyozni a koronavírus hatásait.

Enyhe emelkedésbe fordulhat a munkanélküliség?

A munkanélküliségi ráta a 15–64 éves korosztály körében 2020 januárjában 3,5 százalékon állt, vagyis enyhén emelkedett a tavalyi év végéhez mérten. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 0,1 százalékpontos javulást mutat az indikátor. Összességében tehát egy stabilizálódó munkaerőpiaci helyzetről számolnak be az adatok, miután vélhetően a hazai munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét - írja gyorselemzésében az ING.

A munkanélküliek számát tekintve egyébként minimális. 5 ezer fős emelkedést mutatnak az adatok az előző hónaphoz képest, de továbbra is közel vagyunk a rekord alacsony szinthez.

A munkanélküliségi ráta alakulása (15–74 éves népességen belül, háromhavi mozgóátlag). Forrás: KSH A munkanélküliségi ráta alakulása (15–74 éves népességen belül, háromhavi mozgóátlag). Forrás: KSH

Talán a legérdekesebb új folyamat, hogy a gazdaságilag aktívak száma már négy hónapja csökkenést mutat, ami a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedésének irányába hat - olvasható az elemzésben.

Nagy lesz a fluktuáció, de idén is hiánycikk lesz a munkaerő

A 2019 egészében mért 3,5 százalékos átlagos munkanélküliségi ráta után az idei évben várhatóan hasonló szinten alakul a mutató. Annak ellenére, hogy jelentős lehet a munkaerőpiaci fluktuáció, a munkanélküliségi mutatókat ez érdemben nem érinti majd, mivel a vállalatok munkaerő iránti igénye a digitalizálás és automatizálás ellenére is jelentős marad, főleg azon vállalatok körében, ahol még mindig megéri a munkaerőköltséget növelni a technológiai beruházások helyett.

Beüt a koronavírus a magyar gazdaságban is

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok azonban sajnos nem tudják majd érdemben segíteni a gazdaságot, amennyiben a koronavírus okozta félelem csökkenti a belső keresletet és a termelési láncok megszakadása miatt átmeneti zavarok lépnek fel az iparban - írja az ING.

A járvány várható világgazdasági hatásaival kapcsolatos első elemzések egyébként a napokban láttak napvilágot, több lehetséges forgatókönyv felvázolásával - itt írtunk erről bővebben >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.