4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felkészítik a társadalmat az új világrendre. Véleménycikk.

A választásokat követő átmeneti időszak lezárult, immár tudjuk, kikkel, hogyan képzeli el a negyedik kormányzati ciklusát miniszterelnökként Orbán Viktor.

Orbán Viktor a víziókban hisz
Orbán Viktor a víziókban hisz

Megvannak a miniszterek, azt is tudjuk - kilencven százalékban -, mi lesz az egyes tárcák feladata. A személycserék, illetve a felelősségi körök átalakulása alapján most már egyre tisztábban látni, hogy mi lesz ennek a kormánynak a "specialitása", mire számíthat tőlük az ország.

Három egyértelmű irány körvonalazódik.

1. A menekültügy kezelése közülük a legkevésbé meglepő. Az előző ciklusban is meghatározó volt ez a tematika, de most még erősebben befolyásolni fogja a kormányzati munkát. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével állandóan ülésező testületté válik a nemzetbiztonsági kabinet, Benkő Tibor személyében pedig egy hivatásos katona vezeti a Honvédelmi Minisztériumot.

Utóbbi egyébként messzebbre mutat, mint amit a menekültválság, az arra való felkészülés indokolna. Vaknak kell lenni, hogy ne vegyük észre, egyre több és kiterjedtebb nemzetközi konfliktussal van dolga a világnak, régi szövetségesek is hűvös hangnemre váltottak, miközben olyan országok is beszálltak a fegyverkezési versenyben, amelyek korábban labdába sem rúgtak. Érezni a puskapor illatát a levegőben.

Vélhetően ezért is akarja bővíteni a magyar hadsereg létszámát, arzenálját Orbán. A kormányfő azon "politikacsinálók" közé tartozik, akik szerint nem elképzelhetetlen egy olyan, háborúval fenyegető helyzet kialakulása, amelyben a közép-európai államok is érintettek lehetnek.

2. A másik fő csapásirány a modern termelési struktúrákhoz való alkalmazkodás. Ez kevésbé kapott eddig figyelmet, pedig korszakos változásokra készül a kormány. Programmá tették a termelékenység javítását, a munkaerő folyamatos képzését - ezeket emelte ki parlamenti bizottsági beszédében Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter (akkor még jelölt).

Palkovics Lászlóra komoly feladat vár
Palkovics Lászlóra komoly feladat vár

Ugyanakkor a tárca felelősségi területei közt feltűnt a mesterséges intelligencia, a robotizáció, vagyis olyan technológiákat kezelnek mostantól kormányzati szinten, amelyek a humán munkaerő kiváltására szolgálnak. Nyilván a kettőnek párhuzamosan kell jelen lennie a modern gazdaságokban, mindenesetre a kormány felvállalta, programmá emelte az ipari munkavégzés átalakulását, a gépek elterjedését. Ennek nyilvánvaló társadalmi következményei vannak, hiszen a robotok által kiszorított munkaerő foglalkoztatásáról, megélhetésének biztosításáról gondoskodnia kell az államnak, azt a versenyszektor egymaga nem fogja megtenni. Erre nyilván évtizedes távlatban kerül sor, de az átállásra való felkészülést akkor is el kell kezdeni kormányzati szinten, ha egyébként zökkenőmentesnek ígérkezik a technológiaváltás a munkaerő-piacon. Egyes felmérések szerint Magyarország lehet az egyik vesztese a robotok elterjedésének az iparban. 

3. A harmadik irány pedig a család, mint a társadalom megtartó erejének megerősítése. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter koncepciója egyelőre több homályos elemet tartalmaz, mint tisztát, de annyi már most kiolvasható belőle, hogy a nemzettudat, a hagyományos családmodell előtérbe helyezése, a gyermekvállalás "állampolgári kötelezettségé" kényszerítése, a fiatalság honszeretetre nevelése ágazati politikává válik. Amely a következő négy évben egyre jobban átszövi az oktatás szellemiségét.

Természetesen más területeket is kiemelt figyelmet kapnak az új ciklusban - hosszú idő után az egészségügy is fókuszba kerülhet végre -, de ez az a három fő csapásirány, amely alapvetően meghatározhatja a következő négy - de inkább nyolc vagy tizenkét - év kormányzását. Egyik sem egy ciklusra szóló feladat: ezért beszélhetett hosszabb időtávokról Orbán Viktor programhirdető parlamenti beszédében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!