4p

Az első után a másodfokú orosz bíróság is megtiltotta a Galaxy S21 Ultra 5G, a Galaxy Flip3 és a Galaxy Fold3 forgalmazását és importját Oroszországban. A dél-koreai világcéget a SQWIN SA svájci mobile payment cég perelte be szabadalmi lopás miatt. A Samsung azt ígéri, fellebez.

A szabadalmak lopása a csúcstechnológiák, a kurrens termékek világában mindennapi jelenség. Főként Ázsiában, ha megjelenik egy népszerű, új termék, azt azonnal darabjaira szedik és megpróbálják lemásolni. Ennek a gyakorlatnak volt a kárvallottja a 70-es, 80-as években a világhírre szert tevő Rubik-kocka. Azokban az időkben még nem volt olyan jómódú egy feltaláló, vagy egy magyar forgalmazó, hogy a szabadalmat a világ minden országában levédje, az ország pedig nem volt tagja a Nemzetközi Szabadalmi Egyezménynek (PCT). Így a gyenge lábakon álló magyar szabadalmi védettség ellenére külföldön gyakorlatilag szabad préda lett a zseniális találmány gyártása és forgalmazása.

Ennek „köszönheti” azt a kétes értékű rekordját, hogy ez a kis játék lett a világon legtöbbet hamisított magyar szabadalom. Oltári nagy szerencse volt a történetben, hogy a kocka eljutott a világ egyik legnagyobb játékgyárához is, ahol már értő kezekbe került a gyártás és forgalmazás levédése, ráadásul, bár megtehették volna, nem lopták el a terméket, hanem végtelenül korrektül jártak el. A szakértők szerint ma már ilyen típusú tisztesség nem is létezik a világkereskedelemben.

A legtöbbet hamisított magyar szabadalom.
A legtöbbet hamisított magyar szabadalom.

A Rubik-kocka körüli szerencsétlenkedés némileg érthetetlen, ha megnézzük a másik oldalt, vagyis azt, hogy abban az időben Magyarország, hogyan teljesített a szabadalmak lopása kérdésében. És azt modhatjuk, kifejezetten jól. A nyugat a csúcstechnológiákat az úgynevezett COCOM-listára tette. A lista gyakorlatilag a keleti országokat sújtó kereskedelmi embargó alá tartozó termékeket sorolta fel, vagyis az ott szereplő gyártmányokat tilos volt eladni a szocialista országoknak. Ilyenek voltak például a számítógépek agyának tekinthető chipek.

Több magyar üzletember lett jómódú akkoriban abból, hogy zakóik hajtókájába varrva csempészték át ezeket a rendkívül értékes portékákat. A magyar hatóságok pedig igencsak elnézőnek bizonyultak ezekben az ügyekben, sőt egyfajta hazafias hőstett volt akkoriban kijátszani a COCOM-listát. Nem véletlenül taníthatott olyan professzor a Budapesti Műszaki Egyetemen, aki úgy kezdte az oktatást, hogy a hóna alatt egy sárga műanyag telefonnal jelent meg. Azt lehelyezte a katedrára, rámutatott és azt mondta, ezt én loptam Svájcból.

 

Bell találta fel a telefont? Biztos?
Bell találta fel a telefont? Biztos?

A szabadalmi viták persze nem mindig ilyen egyértelműek. Előfordul ugyanis, hogy bizonyos elképzelések a „levegőben vannak” és egyszerre ugyanannak a problémának a megfejtésén több mérnök, vagy több kutatócsoport dolgozik a világ más-más táján. Ahogy most a Covid leghatékonyabb ellenszerének a megtalálásán ki tudja, hány tudós ügyködik, hány országban.

A leghíresebb ilyen többosztatú eset talán a telefon feltalálójának kérdése, ami körül a mai napig folyik a vita. Philip Reis, aki először alkotott működőképes, ám nem túl jól használható telefonkészüléket? Vagy Antonio Meucci, akinek nem volt elég pénze készüléke szabadalmaztatására? Vagy Graham Bell, aki elsőként szabadalmaztatta a telefont? Esetleg a közvélekedéssel szemben mi  most mégiscsak nem Bellnek, hanem Antonio Meuccio-nak adhatjuk a pálmát, hiszen 2002-ben az Egyesült Államok képviselőháza nyilatkozatot fogadott el, melyben az olasz tudóst ismerte el a telefon feltalálójának.

Vajon legálisan használja a Samsung okostelefonjaiban a mobilfizetési rendszerét?
Vajon legálisan használja a Samsung okostelefonjaiban a mobilfizetési rendszerét?

Hogy most a Samsung telefonjainak ügyében kinek lesz igaza, állítólag egy hónap múlva kiderül, amikor jogerős ítéletet hoz az orosz Legfelsőbb Bíróság. A tét nem kicsi, hiszen összesen 61 Samsung készülék típusokat érint a per, köztük csúcsmodelleket, amelyek egy olyan mobilfizetési rendszert használnak, amelyet a svájci cég a saját szabadalmának tekint. A Samsung Pay Oroszországban jelenleg a harmadik legnépszerűbb mobilfizetési rendszer a Google Pay és az Apple Pay után.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!