6p

Bár a pénzügyminiszter évek óta kampányol a készpénzállomány csökkentése mellett, minisztertársai 2022-ben nemhogy leépítették, hanem csak tovább növelték a náluk lévő cash-t. Ám nem ők állnak a tavaly év végén készpénzzel rendelkezett parlamenti képviselők listájának élén, hanem a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté, aki közel 70 milliót tartott magánál. További érdekességek is kiderültek a kedden éjfélig közzétett vagyonnyilatkozatok átolvasása során.

Kezdjük a jó hírrel. 2022-ben nem nőtt azon parlamenti képviselők száma, akik tartottak maguknál készpénzt. A 199 képviselőből ugyanúgy 49-en vallottak arról, hogy tavaly év végén rendelkeztek olyan összegekkel, amelyeket sehol sem fialtatnak – például bankbetétben, állampapírokban, részvényekben, netán a modern kor befektetési divattermékeiben, vagyis kriptóeszközökben –, mint 2021 zárásakor. 

De mit szól Navracsics Tibor és Lázár János készpénzállományához Varga Mihály? Fotó: Facebook/Navracsics Tibor
De mit szól Navracsics Tibor és Lázár János készpénzállományához Varga Mihály? Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

És akkor jöjjön a rossz hír. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a honatyák, -anyák nem fogadták meg Varga Mihály pénzügyminiszter és a Magyar Bankszövetség immár évek óta hangoztatott kérését, miszerint csökkenteni kellene a hazai forgalomban lévő készpénzállományt, mivel annak több hátránya is van. Mindenekelőtt az, hogy a készpénzre épülő szürke- és feketegazdaság miatt adóbevételektől eshet el a költségvetés. Emellett veszélyes otthon, a párnacihában, befőttesüvegben, vagy a villamoson utazva, a zsebünkben tartani nagyobb összegeket, hiszen kirabolhatnak, meglophatnak minket. 2020 márciusában, a koronavírus-járvány berobbanásával pedig egy újabb szempont is bejött, miszerint az egészségre is káros, ha bankjegyeket fogdosunk, azokon ugyanis egyes kutatások szerint a vírusok is meg tudnak maradni – ezzel szemben a készpénzmentes tranzakciók nemcsak gyorsabbak, hanem higiénikusabb megoldást is nyújtanak.

Végül, de nem utolsósorban a készpénznek nincs kamata, aminek következtében például egy ezer forintos vásárlóértéke az infláció mértékével csökken – már csak ezért is érdemes azt megtakarítási formákba tenni. Ennek még éveken át ellentmondott, hogy a kamatok a nullához közelítettek, nem úgy a banki, brókeri költségek, miközben a készpénzfelvétel havi két alkalommal, 150 ezerig ingyenes, így sokan inkább a hó elején kivették ezt az összeget és maguknál tartották. Ez utóbbi most sem változott, a kamatok viszont az infláció miatt elkezdtek emelkedni, ma már például akad olyan, a pénzromlás mértékével indexált állampapír, amely évi 15-16 százalékot is fizet - ahogy arra laptársunk, a Privátbankár.hu a szokásos heti elemzéseiben rendre felhívja a figyelmet.

Utóbbi, mondhatni fontos, zsebbevágó körülmény ellenére tavaly sem állt meg a készpénzállomány növekedése. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2022 végén 8330 milliárd forint értékű cash volt forgalomban, 542 milliárddal több, mint egy évvel korábban – ez közel 7 százalékos növekmény.

Ehhez képest persze elenyésző a parlamenti képviselőknél összesen meglévő közel 557 millió forint. Ám figyelemreméltó, hogy ez a mennyiség egy év alatt az országos átlagnál jobban, majdnem 11 százalékkal gyarapodott.

Ez különösen azért lehet fájdalmas Varga Mihálynak, mert a kedd éjfélig közzétett vagyonnyilatkozataikban készpénzállományról vallott 49 honatyából és -anyából 34 kormánypárti: 29 fideszes, 5 pedig KDNP-s. Persze ez a nagy szám nem meglepő annak fényében, hogy a T. Ház „lakóinak” kétharmadát ez a két párt adja, ám az arányuk a készpénzbirtokosok között még ennél is magasabb, 69,4 százalék.

Az meg aztán még inkább elkeserítheti a pénzügyminisztert, hogy még az Orbán-kormányban vele együtt ülők közül is akadt, aki a jelek szerint rá se hederített. Az építési és közlekedési tárcát irányító Lázár János 2021 végéhez képest 6 millióval, immár 20 millió forintosra növelte a nála lévő készpénzt, az uniós forrásokért küzdő Navracsics Tibor pedig 3 milliót tartott magánál (hogy egy évvel korábban mennyit, azt nem lehet tudni, lévén, hogy 2014-2022 között idehaza nem volt képviselő, 2014 novembere és 2019 novembere között például az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként tevékenykedett).

De a Fidesz frakcióvezetője és helyettese sem fogadott szót Vargának. Kocsis Máté ugyanis egy év alatt több mint a duplájára, 68,8 millióra (!) emelte a készpénzállományát, míg Kubatov Gábor a 2021 végi 14 millióval szemben 2022 végén már 20 milliót tartott magánál.

Ezzel az egészen elképesztő mértékkel Kocsis a készpénztulajdonos képviselők listáján is átvette az első helyet az egy éve még ott állt fideszes Font Sándortól, aki egyébként leapasztotta az állományát, 50 millióról 40 millióra.

Így sem fért fel a képzeletbeli dobogóra, amely harmadik helyére ugyanis párttársa, a képviselőként 2022-ben debütált Mészáros Lajos került, 50 millióval, aki a héten azzal szerepelt a hírekben, hogy dunaújvárosi polgármesterként kijárta Orbán Viktornál, a kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.

Kocsis másik frakcióvezető-helyettesének tavalyi szereplése láttán pedig azért húzhatja fel a szemöldökét Varga, illetve Matolcsy György, az MNB elnöke, mert Bánki Erik 12 millió forint értékben eurót tartott. Amellyel ugyan elenyésző mértékben járult hozzá a hazai fizetőeszköz gyengüléséhez, ami az ország magas importkitettsége miatt az Európai Unióban már így is a legmagasabb inflációra gerjesztően hat, ám jelzi: még a Fidesz koriferusai között sem mindenki hisz a nemzeti valutánkban.

Persze Bánki példáját mások is követték, s nemcsak a vele azonos ideológiát követők – jelesül Budai Gyula és Vinnai Győző –, hanem az ellenzékiek közül a kétezres években miniszter, volt MSZP-elnök Hiller István. Igaz, ő legalább 2021-ről 2022-re csökkentette a készpénzállományát, a múlt év végi árfolyam alapján 18,7 millió forint értékűre (az előírás szerint külföldi pénznemben lévő készpénz esetén annak összegét a vagyonnyilatkozat kitöltésének napján aktuális, az MNB hivatalos devizaárfolyamán szükséges forintra átváltani, és az átváltási árfolyamot megjelölni). Hilleren kívül még a cash-birtokos képviselők listáján előkelő helyet foglal el Komáromi Zoltán (DK) a maga 20 milliójával, míg párttársa, Kálmán Olga 15 millióról adott számot.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!