4p

A 2010-es hatalomra kerülés óta a miniszterelnök fociszeretete nemcsak hobbiként jelent meg, az ország költségvetéséből is igen nagy szeletet hasítottak ki a sportág fejlesztésére. Ez pedig elsősorban stadionok építésében nyilvánult meg.

Orbán Viktor foci iránti rajongása a sportág eredményei alapján már-már a józan ész határait feszegeti, hiszen a kormányzása alatt szinte számolatlanul öntötte a pénzt a sportágba, különösen annak létesítményeibe. Azonban nemcsak válogatott és klubszinten maradnak el az eredmények a várttól, de a nézőszámok tekintetében sem volt látványos előrelépés. Ennek magyarázata pedig roppant egyszerű: a stadionok mellékesek, hiszen nem stadiontúrára akar menni az, aki kilátogatna egy-egy mérkőzésre. Harcot, küzdést, látványos megoldásokat, focit szeretne látni, nem pedig milliós fizetésekért a pályán lődörgő játékosokat. 

Mindezek ellenére tény, hogy Orbánék 350 milliárd forintot öltek már a létesítményekbe, mint az kiderül, a Népszava múlt heti cikkéből. Az összeg több mint felét az új Puskás-stadion 200 milliárdos költsége adja, de ha ettől eltekintünk, akkor is 150 milliárd forintból beszélhetünk. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

1 253 744 forint az, amit egyetlen új - potenciális - nézőre, férőhelyre költöttek (terveznek elkölteni) Orbánék, és bár törvényszerű, hogy egy kisebb stadion fajlagos költsége magasabb lehet, mint egy nagyobb arénáé, ha költségeket leosztjuk a tervezett férőhellyel, a Haladás-stadion bizonyul irreális drága beruházásnak. Egyetlen férőhelyre ugyanis 1,8 millió forintos költség jut. Hasonlóan kiugró fajlagos költség társul az MTK stadionjához, a valamivel több mint 5000 férőhelyes arénára 1,5 milliós "egységnyi" kiadást kapunk. 

Az 5000-es szombathelyi és a 8000-es Hidegkúti Nándor stadion túlárazottságát jól szemlélteti, hogy az ezeknél kisebb, 3500 fő befogadására tervezett felcsúti Pancho Aréna költsége is "csupán" 1,08 millió forint. Az MTK-stadionhoz hasonlóan 8000 fős lesz a Bozsik Stadion, amelynek fajlagos költsége ezeknek töredéke: 687 ezer forint. Vagyis hasonló méretű arénákat bőven kevesebből is ki tudtak hozni. 

Mfor-megjegyzés
Tekintve, hogy a Puskás-stadion nemzeti stadion lesz, nem lenne helyes a többi, kisebb stadionhoz viszonyítani ezt a beruházást. Részben azért sem, mert hiába kritizálják a kormány stadionépítéseit, egy normális nemzeti aréna minden országnak dukál, másrészt sokkal komplexebb beruházást is jelent egy klubcsapat számára készülőnél. 

5 millió nézőnként?

Az egy dolog, hogy fajlagosan mekkora költséget jelent 1-1 stadionberuházás, hiszen a legritkább esetekben töltik meg a nézők a stadionokat - legyen szó újról vagy régiről. A magyarfutball.hu adatai szerint az idei szezonban eddig legjátszott meccsek alapján a Fradi hazai meccsein van átlagosan a legtöbb néző, több mint 8600-an szoktak kilátogatni a 22 ezres Groupama Arénába. Megdöbbentő, hogy ezután a második helyre a DVSC Nagyerdei Stadionja került mindössze 3566 átlagos nézővel, akik szinte elvesznek a több mint 20 ezres aréna nézőterén. 

Az átlagos nézőszámok azért lehetnek érdekesek, mert nagyjából ennyi ember hajlandó fizetni azért, hogy a helyszínen szurkolhasson a kedvenc csapatának; vagyis ők azok, akik tényleg élvezhetik Orbán stadionépítési lázának előnyeit. Ha a stadionok költségét az átlagos nézőszámokra vetítjük, helyenként teljesen megdöbbentő eredményeket kapunk. 

Ilyen a szegedi stadion esete. A csapat utolsó elsőosztályú meccsét 1999-ben játszotta, jelenleg az NB II-ben szerepel. A mérkőzéseket az idei szezonban átlagosan 200-an nézik meg a helyszínen, akik a stadion elkészülte után egy 8000 fős arénában szurkolhatnak a csapatuknak. Mivel a projekt bő 9 milliárd forintból valósul meg, egy nézőre 47 millió forint jut a költségvetésből. 

A szegedi stadion látványterve
A szegedi stadion látványterve

A szegedi drukkerek után a székesfehérváriak bizonyulnak a számok alapján a kormány számára "legértékesebbnek", hiszen az új stadionnal minden szurkolóra 9,9 millió forintot költenek az államkasszából. A Videoton hazai meccseire ugyanis átlagosan 1829-en látogattak ki a mostani szezonban, ők 14 ezer férőhelyes arénát kapnak több mint 18 milliárd forintból. A dobogó harmadik fokára a budaörsi stadion kerül. Bár a másodosztályban játszó csapat csupán 1 milliárd forintért kap új 1500 fős arénát, a meccseket csupán 148-an látogatják átlagosan. Vagyis egy szurkolóra 6,7 milliós költség jut. A legkevesebbet az újpesti drukkerek "kapják", hiszen a stadion 800 milliós felújítása 283 ezer forintos egy főre eső költséget jelent.

Számításaink szerint így egy meccseket látogató fociszurkolóra átlagosan 5 millió forintot költ a kormány azzal, hogy szinte számolatlanul építi a stadionokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!