Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A COVID-19 miatti veszélyhelyzet március közepi kihirdetése után néhány nappal került felszámolási eljárás alá a TP Komplex. A kormányzati beavatkozást az tehetette szükségessé, hogy a csaknem száz, részben vagy egészben megvásárolt lakás helyzete megnyugtatóan rendeződjön.

A kormány a felszámolás alatt álló TP Komplex Beruházó Zrt.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősíti - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Egyúttal a kabinet megállapítja, hogy a társaság, mint stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet vonatkozásában a csődtörvény 65–67. paragrafusát kell alkalmazni.

A veresegyházi Gyermekliget lakópark. Fotó: Index.huA veresegyházi Gyermekliget lakópark. Fotó: Index.hu

A TP Komplex Beruházó Zrt.-t 2013 áprilisában négy magánszemély alapította, lakó- és nem lakóépület építésére, a részvénytársaságok létrehozásához minimálisan szükséges 5 millió forintos alaptőkével. Az alapítók közül alig három hónap elteltével az erdőkertesi Csikós István Béla minősített többségi befolyást szerzett (ez legalább 75 százalékos szavazati arányt jelent), majd 2014 januárjában kivásárolta tulajdonostársait. A cégbe 2017-ben szállt be egy másik magánszemély, Balog Sándor László, megvásárolva Csikós részvényeinek felét. 

2014 októberében derült fény arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kifogásolta, Veresegyház önkormányzata pénzkölcsönökkel segíti a helyi vállalkozásokat, magánszemélyeket, miközben maga is hitelfelvételre szorul. Többek között a TP Komplex 2013 júliusában 92 millió 100 ezer, októberben pedig 12 millió forintnyi kölcsönt kapott a veresegyházi önkormányzattól.

A TP Komplex 2013-as éves beszámolójának kiegészítő mellékletében ez olvasható: "A Társaság megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek nyújt segítséget. Olyan lakóházakat épít fel, melyben az alacsony rezsiköltség miatt a hátrányos helyzetben lévők is otthonra találjanak. Fenti elvárásoknak a Társaság az év végére eleget tett 13 lakásos társasházat adott át. A beruházás sikeresnek bizonyult, így a projekt tovább folytatódik".

A cég 2016 novemberében fogott bele a veresegyházi Gyermekliget lakópark megépítésébe. A lakások megvásárlására többen is előszerződést kötöttek a TP Komplex Zrt.-vel, befizetve lakásonként félmillió forintot, később pedig végleges szerződést is aláírtak, részben vagy egészben kifizetve a vételárat - derül ki az Index.hu tavaly szeptemberi cikkéből. Ennek az összegnek a szerződés szerint a Travill Invest Zrt. számlájára kellett kerülnie, miután e cég biztosította a beruházónak a kétmilliárd forintos hitelt egy 2017 elején kötött szerződés alapján. 

A Travill 2018 februárjában felmondta a szerződést, arra hivatkozva, hogy nem kapták meg minden szerződés után a vételárat. Ezt a TP Komplex azzal magyarázta, hogy a hitelszerződés megkötésekor a Travill tulajdonosa, a már említett Balog Sándor László résztulajdonos volt a TP Komplexben, ami pénzügyi szolgáltatás esetén szabálytalan, és a Travill így akarta felszámolni ennek nyomait.

A Gyermekliget tulajdonjoga időközben a TP Komplextől átkerült az Ecomont Trade Kft.-hez. A Travill most visszaköveteli a kétmilliárd forintos hitelt, ám erre a beruházó szerint az ingatlanfedezetek nem elegendők, a visszafizetés forrását majd a Gyermekliget II. lakásainak eladásából tudják előteremteni. A lakók részben vagy egészben kifizették a lakásokat, de a használatbavételi engedélyt a beruházó nem szerezte meg, így a lakók papíron még csupán egy telek résztulajdonosai. 

Az ügy miatt az első ütemben eladott, csaknem száz lakás vásárlója közül többen is, valamint a beruházást finanszírozó Travill Invest Zrt. feljelentették a TP Komplexet. Közben a beruházó a szerződések felmondásáról szóló értesítéseket küldött ki több lakónak, idén februárban pedig több lakásban kikapcsoltatta a vizet és a fűtést.

Az újabb fordulatra 2020. március 16-án, azaz a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetését követően öt nappal került sor az ügyben, amikor is a Budapest Környéki Törvényszék megindította a TP Komplex felszámolását.

A kormány a csődtörvény alapján minősítette stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté a TP Komplexet. E körbe olyan cégek kerülhetnek, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, vagy amelyek esetében - ha a vagyonhiány és a fizetésképtelenség előreláthatólag nem szüntethető meg - kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárásrend szerint történjék.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.