<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p


			
		
		


		
		

Megérkeztek a friss európai uniós adatok a tagállamok minimálbéreire vonatkozóan, melyek végre pontos képet adnak arról, mennyit is ért nemzetközi színtéren az idei - megkésett - emelés. Spoiler: semmit sem. Sőt, becslésünk szerint a magyar és a román nettó és annak vásárlóereje között is állandósulni látszik a szakadék.

Az Európai Unió statisztikai hivatala hagyományosan évente kétszer közöl friss adatokat a minimálbérrel rendelkező tagállamok adataira vonatkozóan. Idén azonban a hazai tétovázás miatt meglehetősen faramuci helyzet állt elő és egy torz kép rajzolódott ki.

Emlékezetes, hogy a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek nem tudtak tavaly év végén megállapodni a 2021-es minimálbér összegét illetően, és bár módjában állna ilyen helyzetben, de a kormány sem hozott döntést a kérdésben. A megállapodás csak január legvégén jött össze, aminek értelmében 4 százalékkal bruttó 167 400 forintra emelkedett a kötelezően fizetendő legkisebb összeg.

Időközben az Eurostat elvégezte szokásos adatgyűjtését, melynek során a januárban még érvényes, 161 ezer forintos tavalyi minimálbért rögzítette Magyarország vonatkozásában. Ebbe még bejátszott a korábbiakhoz képest gyengébb forint, így történhetett meg az, hogy szinte egyedüliként Magyarországon alacsonyabb lett a bruttó minimálbér 2021 legelején. 2 százalékos csökkenésről árulkodnak a számok, rajtunk kívül pedig csak Romániában történt hasonló, de ott kisebb, 1 százalékos csökkenés volt.

A folyamatok eredményeként egy torz kép rajzolódott ki: a magyar minimálbér az uniós rangsorban lejjebb csúszott és a második legkisebb összeg volt. Hazánknál alacsonyabb összeget csak a bolgár dolgozók kaptak átmenetileg. A napokban azonban frissült a második féléves adatokkal a statisztika, így már pontos képet kaphatunk a magyar idei emelés eredményeiről.

A 167 400 forintos bruttó 476 eurót jelent, ami a harmadik legalacsonyabb a minimálbérrel rendelkező tagállamok sorában.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.