2018. július 16. 12:59

Két év szabadságvesztést kockáztat, aki engedély nélkül átalakított buszt vezet.

A tizenhét halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset soha be nem gyógyuló sebeket ejtett a hozzátartozók lelkén, s a vizsgálatok lassú haladása egyáltalán nem segít a történtek feldolgozásában.

A busz roncsa a baleset után A busz roncsa a baleset után

Ha a múltat meg nem történté már nem is lehet tenni, de a jövőt illetően reményt ad a hasonló balesetek elkerülésére, hogy egy kormánypárti javaslat a Büntető Törvénykönyv szigorítását kezdeményezi.

Czunyiné Bertalan Judit arra tett javaslatot, hogy az engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően átalakított, személyszállítást végző járművek vezetője egy évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető, akkor is, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg. Vagyis nem kell balesetet okoznia a jövőben például egy iskolabusz vezetőjének a szabadságvesztés kockáztatásához, elég, ha nem az előírásoknak megfelelően átalakított járművel végzi a szolgáltatást.

Sőt, ebben az esetben - tehát az iskolabuszok, illetve a különleges igényű - tehát mozgáskorlátozottak, idősek, betegek szállítására szolgáló közúti jármű forgalomba helyezésekor - súlyosabb, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a vezetőt.

De nem csak a vezetőkre sújtana le a törvény szigorával a képviselő: vétség miatti elzárással fenyegeti azokat, akik ezeket a járműveket átalakítják vagy átalakíttatják. Vagyis adott esetben az üzemeltető, a tulajdonos is a bíróság elé kerülhet, anélkül, hogy a járművel balesetet okoznának.

A módosító javaslat nem csak a közúti személyszállításról rendelkezik. A politikusok, hivatali személyek munkaidőn kívüli zaklatását is tényállássá emeli a Btk.-ban, amelyet két, adott esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. Az indoklás kiemeli, hogy az Alaptörvény hetedik módosítása megerősítette a magánélet védelmét. Ebből a képviselő szerint az következik, hogy a hivatali személyeket is megilleti a jog, hogy otthonukban, szabadságuk alatt nyugodtan tudjanak pihenni, hivatali eljárásuk miatt ne zaklassák őket. Feltételezhetően a politikusok házai előtt tartott demonstrációk miatt tartotta szükségesnek a módosítást a képviselő.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, a kihirdetést követő 8 nappal már hatályba is lép.


3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!