<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utazás elengedhetetlen az innovációhoz. Sajnos ami igaz az üzleti életre, az igaz a vírusokra is, hiszen a világméretű „turnéja alatt” a koronavírusnak is volt ideje fejlődni. Az omikron változat bezárások sorát hozza maga után az egész világon, Kínában pedig csak tovább szigorítja az egyébként sem engedékeny üzleti beutazási szabályokat. Ez azonban nem minden, hiszen emellett nagyobb fennakadást is okozhat Kína gazdaságában, mint közvetlen versenytársaiéban.

Azt gondolhatnánk, hogy a szigorítások mögött az áll, hogy az országban elterjedt az omikron, azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a kormány megelőző lépéseket hozott meg.

Május vége óta Kínában 7728 Covid-19-fertőzést regisztráltak, ezzel szemben az amerikai adat 15,2 millió, mindezek ellenére Kínában szigorúbbak a mozgás- és gyülekezési korlátozások, különösen a járványgócok közelében. A Covid-19-cel szembeni „zéró tolerancia” politikája a nemzetközi utazások korlátozott toleranciáját is magában foglalja, hiszen a Kínába érkezők legalább 14 napot kötelesek szállodai karanténban tölteni. A szigorú szabályozásoknak meg is van a hatása: a Wind adatszolgáltató számai szerint 99 százalékkal csökkent a szárazföldi határokat átlépők száma

A hasonló korlátozások valóban hatásosak voltak abban, hogy megállítsák a korábbi variánsok terjedését, ugyanakkor mindeközben komoly visszaeséseket hoztak a lakossági fogyasztásban, legyen szó akár a bolti forgalomról, akár a szolgáltatások igénybevételéről.

Illusztráció: PixabayIllusztráció: Pixabay

Ha az omikron variáns fertőzőbb, mint a többi törzs, az megnöveli az újabb járványgócok kialakulásának valószínűségét, ami gyakoribb lezárásokhoz vezet. Ha a korlátozások olyan szigorúak lennének, mint amelyeket Kína rövid időre bevezetett augusztus közepén, amikor a Nanjing városában kitört járvány ellen küzdött, az a gazdasági növekedésre is komoly hatással lenne. A Goldman Sachs lezárási modelljén alapuló számítások szerint az Economist úgy becsüli, hogyha a korlátozásokat egy teljes negyedévre vezetnék be, az közel 130 milliárd dolláros mínuszt jelentene Kína GDP-jéből, ami a negyedéves termelés körülbelül 3 százalékának felel meg.

Ráadásul nem az omikron jelenti az egyetlen veszélyt Kína gazdaságára. Az előrejelzések többsége már a variáns megjelenése előtt is úgy számolt, hogy Kína növekedése jövőre 4,5-5,5 százalékra lassul, ezért részben a magáncégeket érintő szigorítások, valamint az ingatlanpiaci nehézségek a felelősek.

Rosszabb forgatókönyvek is elképzelhetők

Az Oxford Economics tanácsadó cég szerint ha Kína olyan súlyos ingatlanpiaci visszaesést szenved el, mint 2014-15-ben, a GDP növekedése 3 százalékra csökkenhet 2022 negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, ez az egész éves növekedést 3,8 százalékra szorítaná vissza. Ha a lakásberuházások olyan súlyosan összeomlanak, mint Amerikában vagy Spanyolországban történt a 2000-es évek második felében, akkor Kínában a növekedés 1 százalékra csökkenhet 2022 utolsó negyedévében, így 2,1 százalékra csökkentve az éves növekedést. Az összeomlás miatt keletkező veszteségek nyomán „számos” kisebb bank a 10,5 százalékos szabályozói minimumnál kevesebb tőkével fog rendelkezni.

Persze, erre léteznek megoldások, a Citigroup elemzői arra számítanak, hogy a kormányzat mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megállítsa az ingatlanbefektetések bezuhanását. Ilyen lépés lehet például a minimumtőke-szint elvárás csökkentése a bankoknál, valamint az ingatlanvásárlók kölcsönfelvételének megkönnyítése. Emellett a fogyasztási kedv növelése érdekében reális lépés lehet a lakosságra terhelt adók csökkentése, a szociális háló fejlesztése, vagy éppen vásárlói kuponok kiosztása – ezzel azonban az a probléma, hogy elképzelhető, hogy a fogyasztói társadalom csak lassan mozdul, márpedig még a kínai kormány sem képes arra, hogy rávegye a háztartásokat arra, hogy több pénzt költsenek.

Egyetlen korlátozás van, amit Kína úgy tűnik, hogy semmiképpen sem hajlandó enyhíteni – a nemzetközi beutazásra vonatkozó korlátozás várhatóan egészen a februári téli olimpiáig érvényben marad majd, de akár az is elképzelhető, hogy még tovább húzzák a nyitást - addig, amíg a társadalom nagy részét be nem oltják egy kínai fejlesztésű vakcinával (a hatóság egyelőre nem siet a Pfizer vakcinájának engedélyezésével). Az omikron terjedésére tekintettel pedig az is elképzelhető, hogy Kína újabb kórházakat építene, hiszen a járvány előtt az országban 100 000 főre csak 3,6 intenzív osztálybeli ágy jutott, míg Szingapúrban háromszor annyi.

Az mindenesetre semmiképpen sem ígér jót a kínai gazdaságnak, hogy Sanghajban már arról pletykálnak, hogy akár 2024-ig maradhatnak a jelenlegi, igen szigorú beutazási korlátozások.

(Economist)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.