Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Mert a KSH nem vesz figyelembe minden adatot.

A kereseti adatokról közölt elemzést a 24.hu, bemutatva, hogy a hivatalos statisztikában szereplő átlagkeresethez képest valójában mennyi lehet a nemzetgazdasági átlag. Előre lelőjük a poént: mivel a Központi Statisztikai Hivatal nem veszi figyelembe a teljes munkaerőpiaci adatbázist - például az 5 fő alatti foglalkoztatókat - ezért a lap szerint a bérstatisztika nem ad teljes képet a valós fizetésekről.

 

Számításuk szerint - melyben hagyatkoztak a GKI kutatásaira is - júliusban nem is 401 800 forint volt az átlagkereset, hanem 60 ezer forinttal kevesebb, 341 530 forint.

Mint említettük, ennek egyik oka, hogy a KSH csak a 5 fő feletti foglalkoztatók adatait veszi figyelembe. Holott tavaly óta már elérhető a számukra a NAV - kereseti bevallásokon alapuló - szélesebb adatbázisa is. A másik torzító tényező a részmunkaidősök keresete. Márpedig a mostani válság alatt ennek súlya nagyobb lett a munkaerőpiacon, sok cég döntött a munkaidő csökkentéséről a túlélés reményében.

Szakértők várakozása szerint az év második felében még tovább nőhet a különbség, mivel a nagyobb teherbírással és tartalékkal rendelkező cégek még nem lépték meg a legfájóbbakat az üzletmenet megőrzése érdekében, de ha a válság elhúzódik, akkor ebben a körben is sor kerülhet a részmunkaidős foglalkoztatás kiterjesztésére.

Azzal, hogy mekkorák is valójában a magyar bérek, és hol lehet a valódi középérték, egyebek mellett ebben a cikkben is foglalkoztunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.