4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tartósan betöltetlen praxisok száma is nagy ütemben nő, és ez a trend mostanában aligha fordul meg, mert az orvostársadalom közben egyre csak öregszik.

Nem olvasható ki örömteli háziorvosi fordulat az aktuális zárszámadási törvényjavaslat adataiból. Mint ismert, a hazai egészségügy egyik nagy problémája az orvostársadalom megállíthatatlannak tűnő elöregedése, és az ezzel együtt járó, a háziorvosi praxisok frontján látható folyamatos üresedés.

Két évvel ezelőtt néztük meg, hogyan alakult a háziorvosi körzetek helyzete az aktuális Orbán-kormány regnálása alatt. Akkor azt tapasztaltuk, hogy 2010 és 2016 között egyre gyorsuló ütemben emelkedett az üresedő praxisok száma, ahogy haladtunk előre az időben, évi 10-20-40-es üresedésszám-pluszokkal.

Aztán jött egy év, amikor megtörni látszott a lendület: a korábbi, nagy ugrások után 2017-ben csak néggyel nőtt az üres rendelők száma. Ez a kis túlzással kegyelmi állapot aztán nem is tartott tovább, 2018-tól visszatértünk a tömeges üresedésekhez, annak üteme pedig egyre nyaktörőbbé vált: három éve 53 újabb üres praxist jelentettek a megelőző évihez képest, míg tavalyelőtt 62-vel nőtt ez a szám. Az aktuális zárszámadás adatai szerint tavaly még ennél is durvább ugrás következett be:

egy év alatt 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma Magyarországon. Ezzel 571 praxis betöltetlen.

A tartósan, vagyis több mint egy éve üres praxisok száma is évről-évre ütemesen nő. Míg három éve 284 ilyen rendelő volt az országban, addig tavalyelőtt már 340, tavaly decemberben pedig 402.

Ha a praktizáló háziorvosok életkorának alakulását nézzük, az alapján ezen a téren aligha áll be kedvező változás a közeljövőben. Az előző három zárszámadás életkor-adatait összevetve egyértelmű az elöregedés:

  • 2018-ban az aktív háziorvosok átlagéletkora 58,2 év volt, 64 éves csúcsértékkel, és a háziorvosok 90 százaléka 72 éves volt,
  • 2019-ben már 58,5 évre nőtt az átlagéletkoruk, miközben a csúcsérték maradt 64 év, és továbbra is 90 százalékuk volt 72 éves,
  • 2020 végére viszont már 58,8 évre nőtt az átlagéletkor, 66 évre nőtt a csúcsérték, az orvosok 90 százaléka pedig már 73 éves lett

Az aktuális - 2020-ra vonatkozó - adatok ábrán:

Akik költöznek, azok is egyre idősebbek

A kormány pályázattal igyekszik javítani az üres praxisok helyzetén. Mint két éve, úgy tavaly is első szándékból 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) által kiírt pályázatra aztán annyi jelentkező akadt, hogy a keretet megemelték. A zárszámadás szerint erre a célra félmilliárd forintot az egészségügyi dolgozók 2018-2020. évi béremelésének fedezete előirányzata terhére csoportosítottak át, aztán év végéig volt még pár további, kisebb átcsoportosítás, így végül 1,718 milliárd forintnál állt meg a keretösszeg.

2020. október 15-ig lehetett pályázni, azok az orvosok indulhattak, akik vállalák, hogy az adott háziorvosi/fogorvosi szolgálatban legalább 4, illetve 6 éven keresztül ellátják a feladatot. Nettó 12-20 millió forintot lehetett nyerni a letelepedési pályázaton, attól függően, hogy mennyi ideje betöltetlen az adott praxis.

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. (Fotó: MTI/Vajda János)
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

Összesen 150 pályázat érkezett be a NEAK-hoz, 50 háziorvosi és 32 fogorvosi letelepedési pályázat, továbbá 68 háziorvosi praxisjog vásárlási pályázat. 142-t el is fogadtak, de 10 nyertes meggondolta magát, és visszalépett, így végül 132 orvossal kötött támogatási szerződést a NEAK, közülük 106-an voltak a háziorvosok, 26-an a fogorvosok.

A fenti keretösszegből végül 1,716 milliárd forintot fizettek ki a nyerteseknek, 1,173 milliárdot a migráló háziorvosoknak, 542,3 milliót a költöző fogorvosoknak. 

A 106 szerződött háziorvos közül 69 nő és 37 férfi. Átlagos életkoruk 43 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi életkor meghaladja az 58 évet. Ez eddig pozitívnak tűnik, csakhogy a tavalyelőtti, nyertes pályázók átlagéletkora még 41,4 év volt, tehát itt is elöregedést mutatnak az adatok. A 26 fogorvos közül 12 nő és 14 férfi. Átlagos életkoruk 37 év, míg a jelenlegi átlagos fogorvosi életkor az 50 évnél magasabb. De az egy évvel korábbi nyertesek átlagéletkora még 35 év volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!