<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tartósan betöltetlen praxisok száma is nagy ütemben nő, és ez a trend mostanában aligha fordul meg, mert az orvostársadalom közben egyre csak öregszik.

Nem olvasható ki örömteli háziorvosi fordulat az aktuális zárszámadási törvényjavaslat adataiból. Mint ismert, a hazai egészségügy egyik nagy problémája az orvostársadalom megállíthatatlannak tűnő elöregedése, és az ezzel együtt járó, a háziorvosi praxisok frontján látható folyamatos üresedés.

Két évvel ezelőtt néztük meg, hogyan alakult a háziorvosi körzetek helyzete az aktuális Orbán-kormány regnálása alatt. Akkor azt tapasztaltuk, hogy 2010 és 2016 között egyre gyorsuló ütemben emelkedett az üresedő praxisok száma, ahogy haladtunk előre az időben, évi 10-20-40-es üresedésszám-pluszokkal.

Aztán jött egy év, amikor megtörni látszott a lendület: a korábbi, nagy ugrások után 2017-ben csak néggyel nőtt az üres rendelők száma. Ez a kis túlzással kegyelmi állapot aztán nem is tartott tovább, 2018-tól visszatértünk a tömeges üresedésekhez, annak üteme pedig egyre nyaktörőbbé vált: három éve 53 újabb üres praxist jelentettek a megelőző évihez képest, míg tavalyelőtt 62-vel nőtt ez a szám. Az aktuális zárszámadás adatai szerint tavaly még ennél is durvább ugrás következett be:

egy év alatt 107-tel nőtt a megüresedett háziorvosi praxisok száma Magyarországon. Ezzel 571 praxis betöltetlen.

A tartósan, vagyis több mint egy éve üres praxisok száma is évről-évre ütemesen nő. Míg három éve 284 ilyen rendelő volt az országban, addig tavalyelőtt már 340, tavaly decemberben pedig 402.

Ha a praktizáló háziorvosok életkorának alakulását nézzük, az alapján ezen a téren aligha áll be kedvező változás a közeljövőben. Az előző három zárszámadás életkor-adatait összevetve egyértelmű az elöregedés:

  • 2018-ban az aktív háziorvosok átlagéletkora 58,2 év volt, 64 éves csúcsértékkel, és a háziorvosok 90 százaléka 72 éves volt,
  • 2019-ben már 58,5 évre nőtt az átlagéletkoruk, miközben a csúcsérték maradt 64 év, és továbbra is 90 százalékuk volt 72 éves,
  • 2020 végére viszont már 58,8 évre nőtt az átlagéletkor, 66 évre nőtt a csúcsérték, az orvosok 90 százaléka pedig már 73 éves lett

Az aktuális - 2020-ra vonatkozó - adatok ábrán:

Akik költöznek, azok is egyre idősebbek

A kormány pályázattal igyekszik javítani az üres praxisok helyzetén. Mint két éve, úgy tavaly is első szándékból 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) által kiírt pályázatra aztán annyi jelentkező akadt, hogy a keretet megemelték. A zárszámadás szerint erre a célra félmilliárd forintot az egészségügyi dolgozók 2018-2020. évi béremelésének fedezete előirányzata terhére csoportosítottak át, aztán év végéig volt még pár további, kisebb átcsoportosítás, így végül 1,718 milliárd forintnál állt meg a keretösszeg.

2020. október 15-ig lehetett pályázni, azok az orvosok indulhattak, akik vállalák, hogy az adott háziorvosi/fogorvosi szolgálatban legalább 4, illetve 6 éven keresztül ellátják a feladatot. Nettó 12-20 millió forintot lehetett nyerni a letelepedési pályázaton, attól függően, hogy mennyi ideje betöltetlen az adott praxis.

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. (Fotó: MTI/Vajda János)
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

Összesen 150 pályázat érkezett be a NEAK-hoz, 50 háziorvosi és 32 fogorvosi letelepedési pályázat, továbbá 68 háziorvosi praxisjog vásárlási pályázat. 142-t el is fogadtak, de 10 nyertes meggondolta magát, és visszalépett, így végül 132 orvossal kötött támogatási szerződést a NEAK, közülük 106-an voltak a háziorvosok, 26-an a fogorvosok.

A fenti keretösszegből végül 1,716 milliárd forintot fizettek ki a nyerteseknek, 1,173 milliárdot a migráló háziorvosoknak, 542,3 milliót a költöző fogorvosoknak. 

A 106 szerződött háziorvos közül 69 nő és 37 férfi. Átlagos életkoruk 43 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi életkor meghaladja az 58 évet. Ez eddig pozitívnak tűnik, csakhogy a tavalyelőtti, nyertes pályázók átlagéletkora még 41,4 év volt, tehát itt is elöregedést mutatnak az adatok. A 26 fogorvos közül 12 nő és 14 férfi. Átlagos életkoruk 37 év, míg a jelenlegi átlagos fogorvosi életkor az 50 évnél magasabb. De az egy évvel korábbi nyertesek átlagéletkora még 35 év volt.