2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elfogadhatatlan, hogy a világ számos részén nincsen tiszta ivóvíz még az egészségügyi intézményekben sem, ennek biztosítása érdekében globális erőfeszítésekre van szükség, amelyekből Magyarország kész kivenni a részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

A tárcavezető az egészségügyi intézmények vízellátásának és higiéniájának biztosítását célként kitűző csoport (WASH) magyar társszervezésben megvalósuló eseményén azzal kezdte a felszólalását, hogy felidézte, gyerekkorában számtalan alkalommal mondták neki a szülei, hogy mosson kezet, és ezzel az utasítással a koronavírus-járvány alatt is gyakran lehetett találkozni. "De sajnos a világban számos helyen még mindig nem adottak az alapvető körülmények ahhoz, hogy ennek az utasításnak teljes körűen eleget tehessenek az emberek, és ez szerintem elfogadhatatlan" - szögezte le.

A miniszter telefonál Fotó: Facebook
A miniszter telefonál Fotó: Facebook

"Amikor már járt ember a Holdon, amikor 5G-ről beszélünk és elképzelhetetlen digitális technológiákat fejlesztenek, akkor az elfogadhatatlan, hogy a világ számos részén nincs tiszta és biztonságos ivóvíz, ez ellen fel kell lépni" - tette hozzá. Szijjártó Péter kiemelte, hogy jelenleg világszerte nagyjából 3,85 milliárd embernek kell szükség esetén olyan egészségügyi intézményhez fordulnia, ahol nem biztosítottak az alapvető higiéniai feltételek sem, ezért itt az idő cselekedni ez ügyben. Mint mondta, a probléma súlyosságát jól érzékelteti, hogy évente mintegy 670 ezer újszülött hal bele vérmérgezésbe, ők a minimális esélyt sem kapják meg az életre. Ha nem történik változás, akkor 2030-ra az emberek 19 százalékának nem lesz teljes körű hozzáférése biztonságos ivóvízhez, 35 százaléknak pedig biztonságos higiéniai szolgáltatásokhoz - mutatott rá.

A miniszter leszögezte, hogy a WASH társelnökeként fel kívánja hívni a figyelmet a valódi intézkedések fontosságára annak céljából, hogy biztosítsák minden egészségügyi intézmény számára a hozzáférést a biztonságos és tiszta ivóvízhez. Ez nagy erőfeszítéseket igényel, de Magyarország kész ebből kivenni a részét, ahogyan tette már eddig is a fejlett, világszínvonalú hazai vízipari technológiákra alapozva, és a cél a további szereplők bevonása - jelentette ki. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!