<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszter finn kollégájával tárgyalt.
 

A kormány kizárólag a magyar érdekek szempontjából tekint az energiaellátással kapcsolatos európai uniós javaslatokra, a megfogalmazott álláspontoknak nincs sem ukrán, sem orosz aspektusa - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután finn kollégáját fogadta.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Pekka Haavistóval tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy finn külügyminiszter tizenkét éve nem járt Magyarországon, és úgy vélekedett, hogy a két nemzet közötti barátság és rokonság ennél intenzívebb kapcsolattartás igényelne. Aláhúzta, hogy mindkét ország az EU keleti végén fekszik, ezért különösen súlyosan érinti a magyarokat és a finneket is az ukrajnai háború, amelynek nyomán már 1,3 millió menekült érkezett Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy Európában „drámai krízishelyzet” alakult ki az energiaellátás területén, ami egészen addig fenn is fog maradni, amíg érvényben van az Oroszországgal szembeni szankciós rezsim.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Támogatunk minden olyan javaslatot, amely segít minket az energiaellátás biztosításában, és nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely nem segít minket ebben - fogalmazott.

Amikor az energiaellátás területén tett javaslatok kapcsán fogalmazzuk meg a véleményünket, abban kizárólag magyar nemzeti szempontot érvényesítünk, annak nincsen sem ukrán, sem orosz aspektusa, kizárólag a magyar érdek számít

 - tette hozzá.

Szijjártó Péter üdvözölte a gázársapka bevezetésére vonatkozó javaslat visszavonását, mondván, hogy az az orosz gázszállítások leállításával, s ezáltal a magyar energiabiztonság derékba törésével járt volna. A többi friss brüsszeli javaslat kapcsán kiemelte: az energiafelhasználás visszaszorítását csak önkéntes alapon, az energetikai adókivetéseket pedig nemzeti keretekben támogatja a kormány.

(MTI)