8p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma pont egy éve, hogy a Vuhanból elindult koronavírus megjelent Magyarországon, és hihetetlen, hogy ezidő alatt miket éltünk át. Egy szülinap, amelynek tortáján szívesen elfújnánk örökre a gyertyát.

Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy külső erő kényszerítő hatására legalább egy évre kizárjuk magunkat az életünkből. Az addig szabad életet - más választás nem lévén - beáldoztuk a védekezés oltárán. Mára már - ha nehezen és egyre nehezebben is, de - megtanultunk korlátok között, szigorú szabályok mentén élni. Megismertük a veszélyhelyzet fogalmát és jelentését a gyakorlatban, megbarátkoztunk a maszkviseléssel és ma már automatikusan úgy alakítjuk a napjainkat, hogy annak este 8-ig véget kell érnie. 

Az elmúlt egy évet és annak társadalmi, gazdasági, egészség- valamint járványügyi hatásait, következményeit nem egyszerű feladat összegezni, a Privátbankár-lapcsalád szerkesztősége azonban mégis kísérletet tesz a fontosabb történések felelevenítésére. 

2020. március 4.: amikor, ijesztő közelségbe került az, amiről azt hittük, megússzuk

Pont egy éve, március 4-én maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be az első regisztrált eseteket két iráni egyetemi hallgató személyében, ennek köszönhető, hogy március 7-én felfüggesztették az irániak számára a vízumkiadást. Akkor már felállt az Operatív Törzs, amit még hetekkel korábban, január 31-én hozott létre a kormány Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével. Az Operatív Törzs ügyeleti központjának működését február 26-tól rendelték el.

Az legfőbb jelmondat: maradj otthon! (Fotó: MTI)
Az legfőbb jelmondat: maradj otthon! (Fotó: MTI)

Március 8-án aztán országos kórházi tilalom lépett életbe, amit a szociális intézményekre is kiterjesztettek.

Március 11-én országos veszélyhelyzetet rendeltek el Magyarország egész területén, beutazási tilalom lépett életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból.

A harmadik fertőzött egy 69 éves brit férfi volt, aki Milánóban dolgozott és rendszeresen ingázott Debrecenből, a negyedik az egyik iráni diák barátnője volt, az ötödik egy 70 éves férfi, akit a külföldön élő, hazalátogató fia fertőzhetett meg. Március 14-ig az Operatív Törzs még egyenként részletezte a fertőzött személyeket és azok kontaktusait, utána már lehetetlen lett volna a beszámolni az összes fertőzésről.

Az első elhunyt beteget március 15-én jelentették be hazánkban, s március 18-án Müller Cecília országos tisztifőorvos már arról beszélt, hogy Magyarországon már bárhol jelen lehet a COVID-19 vírus.

Az azóta eltelt egy évben már a harmadik hullámot éljük, s ha a becsléseknek hinni lehet, ez lesz a legnagyobb is egyben. Az első hullám legtöbb napi fertőzését 2020. április 10-én rögzítették 210 új regisztrált beteggel. A nyár a minimális fertőzések és fellélegzés időszaka volt, amelyet augusztus 6-án zárt le a hirtelen megugró fertőzésszám. Aznap 33 főt detektáltak COVID-19-cel. Augusztus 21-én már 52 fő, 27-én 91, 28-án pedig már 132 fő aktív betegről szóltak a hírek, azaz elindult a második hullám, mely november 29-én csúcsosodott ki 6819 fő fertőzöttel. 2021 februárjában ugyan a második hullám lefelé elindult el, a brit mutánsnak köszönhetően újból felfelé tart.

Mindent felforgatott a vírus

Ahogy a társadalmi kapcsolati hálót, úgy a gazdaságot is szétzilálta a járvány. A cégek egyszer csak azt tapasztalták, hogy az állam korlátozta a működésüket, megszabva, hogy mit és hogyan árulhatnak (erről a vendéglátósok tudnának sokat mesélni), a vevők pedig kezdtek eltűnni, ahogy a fertőzés egyre jobban terjedni kezdett. Egy gondolat erejéig itt érdemes megjegyezni, hogy a veszélyhelyzet nyújtotta lehetőséggel élve a kormány egy társaság felett átmenetileg át is vette az irányítást, ez a debreceni Kartonpack Nyrt. volt - ilyenre korábban és azóta sem volt példa egyszer sem.

Visszatérve a gazdaságra: az alapvető létfenntartási termékeket - főleg élelmiszert - árusító szolgáltatók nem szenvedtek hiányt keresletben, minden más típusú bolt azonban kénytelen volt újragondolni működését. Az alapanyag-beszerzésre szoruló gyártók pedig nemcsak a keresleti, de a kínálati oldalon is szembesültek a járvány pusztító hatásával: szakadozni kezdett az ellátási lánc.

Mindezek eredményeképpen a rózsás gazdasági kilátások egy csapásra elszálltak. Az Orbán-kormány 4 százalékos GDP-növekedéssel számolt 2020-ra, aztán ebből lett 5 százalékos visszaesés az előzetes adatok szerint. Értelemszerűen a részadatok sem lettek fényesek: az ipari termelés 6,1 százalékkal zuhant, a beruházások 3,8 százalékkal zsugorodtak. Ahogy fentebb jeleztük, a kiskereskedelem úszta meg leginkább a járványt, itt mindössze 0,2 százalékos visszaesést regisztrált a KSH 2020-ra.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Öröm az ürömben, hogy lehetett volna rosszabb is. Sokáig azt sem lehetett kizárni, hogy a gazdaság 6 százalék feletti mértékben esik össze, de a járvány második, ősztől induló hulláma kevésbé zilálta szét a piacokat, mint az első. Ebben persze részesek voltak a kormányok is, amelyek nem akartak még egy olyan szigorú korlátozást bevezetni, mint a tavaszi hónapokban - ám ennek meglett az ára, hiszen novembertől muszáj volt tényleges kijárási tilalmakkal, a boltok, szolgáltatók működését a bezáráshoz közeli állapotig szigorító rendeletekkel megszabni a járvány kezelésének irányát. De ezek a hatások majd az idei első negyedévben fogják éreztetni a hatásukat.

A korlátozások és a gazdaság bizonyos fokú leállásának, a válság egyenes következménye lettek a fokozódó munkaerőpiaci problémák is. Átmenetileg a tavaly tavaszi, kora nyári hónapokban egyre többen veszítették el állásukat, ennek ellenére a hivatalos statisztikák a valóságnál sokkal szebb képet festettek. A korlátozások miatt ugyanis az állásukat elvesztők tízezrei gondolták úgy, hogy az akkori szabályok miatt esélyük nincs újra elhelyezkedni, esetleg megpróbálni állást keresni. Ezért a kevésbé látható, inaktívak tábora gyarapodott a statisztikában. Azóta igaz, minden aspektusból sokat javult a helyzet, ám az elmúlt hónapokban a novemberi korlátozások hatására ismét növekedésnek indult az álláskeresők száma Magyarországon. Hogy a kialakult helyzetet mennyire kezelte megfelelően az Orbán-kormány, nehéz megítélni. A rendkívüli helyzetre való tekintettel sem módosított 2010-ben megfogalmazott segély helyett munka elvén, így azok, akik a járvány miatt állástalanná váltak, most is Európa legrövidebb ideig járó segélyére támaszkodhattak. 

A sok gazdasági következmény egyike az volt, hogy szinte beszakadt az irodapiac, hirtelen lelassultak a fejlesztések, senki sem tudta - és még most se nagyon, hogy miféle lesz az új irodahasználati szokás. A lakások adásvétele is bezuhant jó pár hónapra, a kilábalás épphogy csak megkezdődött idén. Nagyot nyertek az eltelt egy évben a raktárakat építő és üzemeltető cégek, ázsiójuk fölment és könnyedén drágíthattak is. Hotelekre viszont nagy lett a kereslet, több NER-hez közeli vállalkozás köröz a bajba jutott, ám jó helyen lévő szállodák fölött, mások tavaly március óta még intenzívebben csatornázzák be a közpénzeket a hotel és panzió beruházásokhoz, felújításokhoz.

Van, ahol nem búslakodtak a COVID miatt

Azért voltak, ráadásul szép számmal olyanok is, akik nemcsak rossz szájízzel gondolnak vissza a járvány berobbanásának idejére. A COVID ugyanis a befektetések piacán szokatlan következményekkel járt. A pandémia miatt március 11-én elrendelt globális veszélyhelyzet hatására olyan alacsonyra zuhant a pénz- és tőkepiaci eszközök árazása, hogy annak láttán sokan már vonzó hozamszerzési lehetőséget szimatoltak, abban bíztak, hogy a válsághelyzetekben menetrendszerűen jövő pozitív korrekció hatására majd jelentősen felértékelődnek a befektetéseik. Sokan elkezdtek tehát vásárolni, köztük nem kevés részvényt, még olyanok is, akik azt megelőzőleg jobbára bankbetétbe, állampapírba tették a megtakarításaikat, az azoknál kockázatosabb eszközökből nem mertek venni. Nem is csalódtak, a felpattanás a részvénypiacokon még a reméltnél is korábban, már áprilisban elkezdődött, így 2020 egészében tisztes, akár 20 százalék feletti hozamokra lehetett szert tenni.

Egyes indexek változása 2020 eleje óta. Nasdaq 100 (narancs, USA), S&P 500 (zöld, USA), CSI 300 (sötétkék, Kína), DAX (világoskék, Németország), feltörekvő piacok (sárga), FTSE 100 (Nagy-Britannia, lila). (Tradingview.com)
Egyes indexek változása 2020 eleje óta. Nasdaq 100 (narancs, USA), S&P 500 (zöld, USA), CSI 300 (sötétkék, Kína), DAX (világoskék, Németország), feltörekvő piacok (sárga), FTSE 100 (Nagy-Britannia, lila). (Tradingview.com)

A fenti ábrán a kakukktojás a brit FTSE index - főleg a Brexit és a fontgyengülés miatt teljesített alul, az indexet fontban számolják. Ám a bankok és az olajcégek tavalyi alulteljesítése is szerepet játszhat, amelyek súlya nagy a londoni tőzsdén.

Ha azonban az indexeket devizaszempontból közös nevezőre hoznánk, a különbségek kisebbek lehetnek. Az euró viszonylag erős, a dollár gyenge, ami felértékeli az európai és leértékeli az amerikai befektetéseket.

Egyszer ennek is vége lesz...

Bár már egy éve határozza meg az életet és a világgazdaságot a koronavírus-járvány, a vége még most sem igazán látszik. Cikkünk írásakor ugyanis elég jó esély mutatkozik arra, hogy a kormány órákon belül minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket fog bejelenteni a harmadik hullám megfékezése érdekében. Vagyis a remélt márciusi enyhítéseket elsodorta a hazánkban is megjelenő brit mutáns vírus. Egyetlen reménysugár sejlik fel: a vakcina, az átoltottság, mely képes lehet gátat szabni a vírus további terjedésének. Ám, hogy ezután mi lesz: azt ma még senki sem tudja, a szakértők véleménye szerint azonban a koronavírus már mindig velünk marad. Meg kell tehát tanulnunk úgy küzdeni ellene, hogy közben a megszokott mindennapokat éljük. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!