8p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Csak kevés magyar építőipari vállalkozás mondhatja el, hogy rálépett a digitalizáció útjára, és ezek közül elenyésző azok száma, amelyek megfelelő ütemben haladni is képesek. Nagyon messze van az ágazat attól, hogy éves nyereségének a 10 százalékát informatikai fejlesztésre költse. Márpedig Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ez ma alapvetés. Néhány nagyobb itteni cég viszont úgy látja: e nélkül nem maradhat versenyképes.

Megint hiány van jó szakmunkásból az építőiparban. És ez csak fokozódni fog, hiszen a kivitelezésben érdekelt vállalkozások tulajdonosai várhatóan két kézzel kapkodnak majd utánuk. Az építkezések és felújítások tavasszal fognak felpörögni, ám kőművesek, burkolók, gáz-és vízszerelők, zsaluzók és villanyszerelők ezrei hiányoznak. Olyanokból nem sok van, akik ügyesen bánnak a vakolókanállal, de tudják, hogy mit hol kell megnyomni egy tableten. Pedig ez lenne ma már a minimum. 

Amúgy a világ fejlettebb részén sem tökéletesen ideális a kép. A KPMG tavaly év végi globális felmérése szerint a digitalizáció eddig soha nem látott mértékű lökést kapott a járványhelyzet miatt. Az informatikai vezetők sokkal nagyobb büdzsével gazdálkodhatnak, mint a megelőző években. A vállalatok költenek is rendesen, de például a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás elterjedése nagyon kis emelkedést mutat, pedig ennek egy felfutóban lévő technológiának kellene lennie. Az építőiparban is.

Az építési helyszíneken is megéri a digitális kütyük használata (fotó: pixabay.com)Az építési helyszíneken is megéri a digitális kütyük használata (fotó: pixabay.com)

Elmondtuk ezeket a fejleményeket néhány nagyon kicsi magyar építőipari vállalkozásnak, de gyorsan leállítottak: „Nekünk ez majdnem kínai, mi a túlélésért küzdünk, igaz, hogy most majd megint több munkánk lesz, de kinek van arra pénze, hogy ezeket a kütyüket megvegye?” – fakadt ki mindegyik cég vezetője, akik név nélkül mondtak véleményt. Nyilván nem tudják, hogy pár hétig még pályázhatnának állami támogatásra. Összesen 10,4 milliárd forintot osztanak szét technológiai korszerűsítésre és a hatékonyság növelésére, egyebek mellett digitális eszközök beszerzésére.

A mikro cégek 8-50, a kkv-k 25-400 millió forintot kaphatnak. Ebből juthat tabletekre, mobilokra és oktatásra is.

Az e-naplót már ezekkel kell kezelni és a műszaki rajzokat is azonnal „elővehetik” a helyszínen a művezetők.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.