2018. július 24. 11:44

Tíz százalékkal nőtt az MKIK bevétele a hozzájárulásból az Alapszabály módosítása miatt.

Tavaly összesen 362,8 millió forint bevétele volt a kamarai hozzájárulásokból a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának - derül ki a testület honlapján fellelhető költségvetési beszámolóból. Az összeg mintegy 10 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, amikor 330,1 millió forintot könyveltek el.

Parragh László Parragh László

Fontos, hogy ez a bevétel nem fedi le a vállalkozások által adott évben befizetett hozzájárulás teljes összegét. A területi kamarákhoz befolyó pénzek 10 százaléka illeti meg az MKIK-t. Ebből kiszámolható, hogy tavaly mintegy 3,6 milliárd forintot fizettek be hozzájárulásként a kamaráknak a vállalkozások.

A kiegészítő melléklet magyarázata szerint nem a hozzájárulást fizető vállalkozások számának növekedésére, hanem az Alapszabály módosítására vezethető vissza a növekmény. Ennek lényege, hogy 2017 május vége óta a területi kamarákhoz azonosítottan kamarai hozzájárulásként befolyt éves díjak alapján számolják ki az MKIK-t megillető részt. Vagyis nem feltétel, hogy a befizető rendezett regisztrációval rendelkezzen, minden, a hozzájárulás befizetésére fenntartott számlára érkező pént figyelembe vesznek a megosztás kiszámítása során, függetlenül attól, hogy mögötte beazanosítható regisztrált gazdálkodó szervezet áll-e.

Az elmúlt négy évben, vagyis 2014 és 2017 között 71,6 millió forinttal nőttek a hozzájárulásként befolyó bevételek az MKIK-nál. Ennek egy része - mint jeleztük - az elszámolási módszertan változására vezethetó vissza. De bizonyára a regisztrált vállalkozások számának emelkedése is hozzájárult a növekedéshez.

Így alakult az MKIK bevétele a kamarai hozzájárulásokból az elmúlt négy évben:

  • 2014: 291,2 millió forint
  • 2015: 315,2 millió forint
  • 2016: 330,1 milló forint
  • 2017: 362,8 millió forint

A kamarai hozzájárulás címén évi 5000 forintos díjat kell fizetniük a gazdálkodó szervezeteknek (az agráriumban dolgozókra más szabályok érvényesek). Amennyiben egy személynek több vállalkozása is van (egyéni és társas) akkor mindkét érdekeltsége után meg kell fizetni a pénzt. A fizetési hajlandóság nem a legjobb, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke, Csoltó Gábor ígéretet tett a tartozások rendezésének a vállalkozások számára is elfogadható megoldására.

Az elnök egyben arról is beszélt, hogy emelni kell a hozzájárulásért nyújtott kamarai szolgáltatások - egyebek mellett jogi, pályázati tanácsadás -  színvonalán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.