<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
		


		
		

A BKIK új elnöke szerint rugalmasnak kell lenniük.

Nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat. Ezt Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnöke mondta az mfor munkatársának a tisztújító küldöttgyűlés után.

Csoltó Gábor (forrás: blogstar.hu)Csoltó Gábor (forrás: blogstar.hu)

Csoltó jelezte, hogy ez még nem egy kiforrott javaslat, csak a probléma beazonosításáról van szó. Mindenesetre nagy gondnak tartja, hogy nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások között százezres különbség van, így csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk. Emiatt nehéz pontos számokkal dolgozni a kamara könyvelésében, mérlegében.

Először tehát rendbe kell tenni a nyilvántartásokat. Csoltó szerint kellő rugalmasan kell eljárni az elmaradt kamarai regisztrációs díjak rendezése során.

Utalt arra, hogy az évi 5000 forint nem akkora tétel, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

A hatályos szabályozás szerint a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, amelyet a Nemzeti- Adó és Vámhivatal adók módjára hajt be. A kamarára vonatkozó speciális kitétel alapján a testület akkor is megkeresheti az adóhatóságot, ha a tartozás nem éri el a 10 ezer forintot, de meghaladja az 5000-et.

Arról nincs hiteles információ, hogy mekkora tartozás keletkezett az évek során az elmaradt díjfizetésekből. A vállalkozások számát több tízezertől százezerig terjedően becsülik, a be nem fizetett összeg pedig akár több milliárd forint is lehet. 

A kamara tehát kezdeni akar ezzel a helyzettel valamit, de konkrét javaslat még nem született. Arra biztosabban lehet számítani, hogy a már befizetett díjak ellenében nyújtott szolgáltatások - sok más mellett ilyen a szakértői segítségnyújtás jogi pályázati ügyekben - bővülnek a közeljövőben. "Ebben már idén előre szeretnénk lépni" - mondta Csoltó Gábor.

Az elnököt megkérdeztük a taxis tarifákról is. Mint azt az mfor elsőként megírta még tavaly ősszel, a taxisok az évek óta változatlan díjaik emelését kérik a fővárostól. Kezdeményezésüket felkarolta a BKIK.

Csoltó most arról tájékoztatta portálunkat, hogy a mintegy 10 százalékos emelésre tett végleges javaslatukat a főváros vezetése átvette és jó eséllyel már a májusi közgyűlésen napirendre tűzi. Szintén "jó eséllyel" júniustól hatályba is léphet az új díjszabás.

A fővárosi frakciókkal külön nem egyeztettek - mondta el kérdésünkre. A főváros vezetése rendszeresen kikéri a kamara véleményét ez ügyben, ezt elégséges tárgyalási fórumnak tartják, vagyis szerintük nincs szükség további politikai egyeztetésekre.

Az elnök szerint eljött az ideje a tarifaemelésnek, mert a budapesti taxiszolgáltatás bizonyos tekintetben - a műszaki színvonalban, a taxik komfortosságában - az európai élvonalba tartozik, de az évek óta változatlan tarifák miatt ez a tevékenység leértékelődött. "Míg egy gipszkartonos burkoló egy év alatt akár a duplájára is tudta emelni a vállalási árát, ezt egy taxis nem tehette meg, ezért csökkent a szolgáltatás versenyképessége" - mondott egy példát arra, hogy miért nehéz manapság taxit fogni a budapesti utcákon.

Ami pedig a kamara működését illeti, Csoltó szerint helyre kell állítani a törvényességet, a "belső békét". Rövid időn belül pótolniuk kell a kamara egyes tagozatainak, osztályainak hiányzó vezetőit demokratikus választás útján. Fontosnak tartja, hogy a budapesti vállalkozások érdekeit képviseljék, tisztában legyenek a napi gondjaikkal. A 200-300 ezer vállalkozóhoz mérten nagyon alacsonynak tartja a kamara 3500-as taglétszámát. "Nagyon alulreprezentáltak vagyunk, óriásit kell fejlődnünk" - közölte. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.