TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 5. 10:25

Mintegy 10 ezer, demenciában szenvedő beteg veszthette életét Angliában és Walesben a koronavírus elleni védekezés okozta izoláció miatt. A betegek az ellátás csökkenése és a családi látogatások elmaradása miatt egyszerűen „kikapcsoltak”.

Mintegy 10 ezer demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő, de nem koronavírusos beteg hunyt el áprilisban Angliában és Walesben „nem ismert okok” miatt, írja laptársunk, a Privátbankár.hu a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból.

London esőben. (Illusztráció. Depositphotos) London esőben. (Illusztráció. Depositphotos)

A statisztika szerint, amelyet a Guardian idézett, Angliában 9429, Walesben pedig 462 olyan demens személy vesztette életét, aki nem kapta el a koronavírust.  Ez a halálozási szám 83, illetve 54 százalékkal magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Borzasztó, hogy ezrével halnak meg a demenciában szenvedő emberek

- mondta a brit lapnak Kate Lee, az Alzheimer Társaság igazgatója.

Szakemberek szerint ennek hátterében – legalábbis részben  –  a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként bevezetett izoláció, korlátozások és azok következményei állhatnak.

A társaság szerint a felmérésükbe bevont 128 gondozóotthon mintegy négyötöde számolt be arról, hogy a szociális érintkezés hiánya rontotta a demens betegek egészségügyi állapotát.

Rokonaik szerint szeretteik összezavartnak, elhagyatottnak érezték magukat, nem akartak többé enni, és nem tudtak többé beszélni.

Nem értették, hogy miért nem látogatják őket többé családtagjaik, szeretteik.

Az egészségügyi ellátás is rosszabbodott a járvány idején: az otthonok több mint háromnegyede szerint az orvosok nem jöttek ki a betegekhez.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.