2p

Oroszország növelte olajtermelését és olajexportját június első felében az Interfax hírügynökség jelentése alapján.

Magyarország az előző hónaphoz képest növelte vezetékes olajimportját Oroszországból. Oroszország átlagos napi olajtermelése, beleértve a kondenzátumokat is, 1,46 millió tonna volt június első 13 napjában, 68 ezer tonnával több, mint májusban - jelentette a hírügynökség .

A Reuters hírügynökségnek korábban nyilatkozó források arra számítottak, hogy az orosz olajvállalatok, élükön a Rosznyefttyel júniusban újra termelésbe fogják  a nyugati szankciók miatt leállított kutakat, mivel a vállalatok a szezonális kereslet élénkülésére és a tartós ázsiai vásárlásokra számítanak. Oroszország a fenyegető nyugati szankciók miatt március óta nagy mennyiségben irányítja át olajexportját ázsiai felvevőpiacokra.

Nőtt az orosz kitermelés is. Fotó: Depositphotos
Nőtt az orosz kitermelés is. Fotó: Depositphotos

Az Interfax jelentése szerint Oroszország átlagos napi olajexportja június első 13 napja alatt a májusi havi átlaghoz képest 0,5 százalékkal, napi 662 500 tonnára emelkedett. Ezen belül az orosz tengeri olajexport 9,5 százalékkal, napi 470 700 tonnára nőtt, míg a csővezetékeken keresztül történő szállítás 16,5 százalékkal, napi 191 800 tonnára csökkent.   

A legtöbb ország, amely csővezetéken kap olajat Oroszországtól, június 1-13. között májushoz képest csökkentette importját, Magyarország azonban 14 százalékkal, napi 19 700 tonnára növelte a vásárlásokat az Interfax forrásai alapján.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!