<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

A kormányzati adósság szeptemberi apadását ismét egy szignifikáns emelkedés követte októberben.

Októberben 469 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága, ami az idei év harmadik legnagyobb növekedésének felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium közléséből. Idén augusztusban ugyanis 520, májusban pedig 698 milliárddal hízott az adósságállomány.

Ezzel október végén 28 887 milliárd forintra rúgott a tartozások állománya, ami történelmi csúcsnak felel meg. Igaz, a nomináis adósság növekedési trendjének megállítása nagyon nehéz feladat és annak feltétele a szufficites, vagy legalábbis nullás költségvetés.

Ezzel a kormányzat október végén már 2141 milliárd forinttal több adósságot tartott nyilván, mint tavaly év végén. A növekedés hátterében több, ellentétes hatású tényező áll:

  • a költségvetés hiányát és a devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 2124 milliárddal növelte az állományt,
  • a forint tavaly év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az adósság devizaállományán keresztül 265,6 milliárdos emelkedést eredményezett,
  • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok 34,5 milliárddal növekedtek,
  • a nettó devizatörlesztés azonban 283,4 milliárddal apasztotta az adósság állományát az idei évben.
 

Noha a 28 887 milliárdos kormányzati adósság tetemes mennyiség, az államháztartás rendszerén belül vannak még egyéb tételek is, melyek nagysága a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, harmadik negyedévre vonatkozó közlése alapján 509 milliárd forint volt.

Ezzel együtt október végén a teljes államháztartási állomány elérhette a 29 396 milliárd forintot. Ez a harmadik negyedév végi nominális GDP-re vetítve 72 százalékos adósságrátát eredményez. Vagyis bár két napja még arról számolhattunk be a jegybank közlése alapján, hogy nagyot zuhant a GDP-arányos államadósság (70,9 százalék volt annak mértéke), egy hónap alatt jelentős emelkedésről tanúskodnak a számok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.