2p

A kormányzati adósság szeptemberi apadását ismét egy szignifikáns emelkedés követte októberben.

Októberben 469 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága, ami az idei év harmadik legnagyobb növekedésének felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium közléséből. Idén augusztusban ugyanis 520, májusban pedig 698 milliárddal hízott az adósságállomány.

Ezzel október végén 28 887 milliárd forintra rúgott a tartozások állománya, ami történelmi csúcsnak felel meg. Igaz, a nomináis adósság növekedési trendjének megállítása nagyon nehéz feladat és annak feltétele a szufficites, vagy legalábbis nullás költségvetés.

Ezzel a kormányzat október végén már 2141 milliárd forinttal több adósságot tartott nyilván, mint tavaly év végén. A növekedés hátterében több, ellentétes hatású tényező áll:

  • a költségvetés hiányát és a devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 2124 milliárddal növelte az állományt,
  • a forint tavaly év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az adósság devizaállományán keresztül 265,6 milliárdos emelkedést eredményezett,
  • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok 34,5 milliárddal növekedtek,
  • a nettó devizatörlesztés azonban 283,4 milliárddal apasztotta az adósság állományát az idei évben.
 

Noha a 28 887 milliárdos kormányzati adósság tetemes mennyiség, az államháztartás rendszerén belül vannak még egyéb tételek is, melyek nagysága a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, harmadik negyedévre vonatkozó közlése alapján 509 milliárd forint volt.

Ezzel együtt október végén a teljes államháztartási állomány elérhette a 29 396 milliárd forintot. Ez a harmadik negyedév végi nominális GDP-re vetítve 72 százalékos adósságrátát eredményez. Vagyis bár két napja még arról számolhattunk be a jegybank közlése alapján, hogy nagyot zuhant a GDP-arányos államadósság (70,9 százalék volt annak mértéke), egy hónap alatt jelentős emelkedésről tanúskodnak a számok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!