<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kormányzati adósság szeptemberi apadását ismét egy szignifikáns emelkedés követte októberben.

Októberben 469 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága, ami az idei év harmadik legnagyobb növekedésének felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium közléséből. Idén augusztusban ugyanis 520, májusban pedig 698 milliárddal hízott az adósságállomány.

Ezzel október végén 28 887 milliárd forintra rúgott a tartozások állománya, ami történelmi csúcsnak felel meg. Igaz, a nomináis adósság növekedési trendjének megállítása nagyon nehéz feladat és annak feltétele a szufficites, vagy legalábbis nullás költségvetés.

Ezzel a kormányzat október végén már 2141 milliárd forinttal több adósságot tartott nyilván, mint tavaly év végén. A növekedés hátterében több, ellentétes hatású tényező áll:

  • a költségvetés hiányát és a devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 2124 milliárddal növelte az állományt,
  • a forint tavaly év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az adósság devizaállományán keresztül 265,6 milliárdos emelkedést eredményezett,
  • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok 34,5 milliárddal növekedtek,
  • a nettó devizatörlesztés azonban 283,4 milliárddal apasztotta az adósság állományát az idei évben.
 

Noha a 28 887 milliárdos kormányzati adósság tetemes mennyiség, az államháztartás rendszerén belül vannak még egyéb tételek is, melyek nagysága a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, harmadik negyedévre vonatkozó közlése alapján 509 milliárd forint volt.

Ezzel együtt október végén a teljes államháztartási állomány elérhette a 29 396 milliárd forintot. Ez a harmadik negyedév végi nominális GDP-re vetítve 72 százalékos adósságrátát eredményez. Vagyis bár két napja még arról számolhattunk be a jegybank közlése alapján, hogy nagyot zuhant a GDP-arányos államadósság (70,9 százalék volt annak mértéke), egy hónap alatt jelentős emelkedésről tanúskodnak a számok.