2019. június 30. 11:12
MTI

Ő az első amerikai elnök, aki így tett. Trump a demilitarizált területen találkozott ismét Kim Dzsongunnal, majd megtette a történelmi lépést. A találkozó után azt is bejelentette, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással vasárnap Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett. 

"Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek, és megpróbálunk új jövőt teremteni"

- jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsong Unt a Fehér Házba, azt felelte: "Akár azonnal".

Donald Trump (középen, balra) átlép Észak-Koreába, miután a demilitarizált övezetben találkozott Kim Dzsong Unnal (középen, jobbra). (Fotó: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images) Donald Trump (középen, balra) átlép Észak-Koreába, miután a demilitarizált övezetben találkozott Kim Dzsong Unnal (középen, jobbra). (Fotó: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Az észak-koreai vezető újságíróknak  reményét fejezte ki,  hogy Trump átlépése észak-koreai területre - amelyet bátor lépésnek nevezett - javítani fogja a két ország kapcsolatát:

"Magunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük."

Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

Maga Trump a "történelmi sétán" nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsong Un között lévő kapcsolatot. A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is  megbeszélést folytatott egymással.

Újrakezdik a tárgyalásokat az atommentesítésről

Trump nem sokkal a találkozó után azt is bejelentette, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.

Trump a Kim Dzsong Unnal zárt ajtók mögött folytatott csaknem egy órás találkozója után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a kérdésben. "Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk - mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül a felek felállítják a tárgyalásokat vezető küldöttségeiket. Bejelentette azt is, hogy a washingtoni delegáció élén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Stephen Biegun, az amerikai kormányzat észak-koreai különmegbízottja áll majd.

Noha Trump nagyon pozitívan nyilatkozott a találkozójáról Kim Dzsong Unnal, kiemelve, hogy új fejezetet nyitnak Washington és Phenjan kapcsolatában, a sajtótájékoztatón azt is leszögezte, az Észak-Koreai szankciók egyelőre érvényben maradnak. Arra a kérdésre, miszerint lehetséges-e az enyhítésük, Trump annyit válaszolt: "bármi megtörténhet a tárgyalások során".

A héten Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta, véleménye szerint Kim Dzsong Un nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére.

A találkozót ugyanakkor kedvezően értékelte Ferenc pápa, aki szerint Koreában a tárgyalási kultúra jó példáját láthatta a világ. "Azzal az imádsággal üdvözlöm a (tárgyaló) feleket, hogy egy ilyen jelentős gesztus újabb lépést jelentsen a béke útján, mégpedig nem csupán a Koreai-félsziget, hanem az egész világ számára" - mondta a katolikus egyházfő vasárnapi Úrangyala imádságában.

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzse In dél-koreai államfővel. Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsong Untól, aminek a tartalmát "csodálatosnak" és "meleg hangúnak" nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, "valami pozitív" dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát "nagyszerűnek" minősítette.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.