6p

Ne csupán zöldre festett Patyomkin-falu legyen az unió! Mi is az uniós fenntarthatósági taxonómia? Hogy kerül bele a gáz- és atomenergia? Mitől lesz „zöld” egy beruházás?

Az Európai Parlament az elmúlt hónapok egyik legjelentősebb döntését hozta meg akkor, amikor szerdán zöld jelzést adott annak, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok egyes tevékenységeit – bizonyos feltételek mellett – beemeljék a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek közé, az úgynevezett uniós taxonómiába.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak szerepük van a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

A gáz- és atomenergia mostantól zöldnek számít. Fotó: Pixabay
A gáz- és atomenergia mostantól zöldnek számít. Fotó: Pixabay

Ha július 11-ig sem az uniós parlament, sem a tagországok kormányait képviselő Tanács nem emel kifogást a bizottsági javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló szabályozás módosítása 2023. január 1-jétől életbe lép.

Az Európai Bizottság március elején bemutatott, a taxonómiára vonatkozó jogszabálytervezete egyes nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorol. Az ilyen tevékenységeket felsoroló listát nevezik uniós taxonómiának.

A taxonómia rendelet egyike azoknak a jogszabálytervezeteknek, melyek révén az uniós bizottság forrásokat biztosítana a fenntartható növekedéshez, segítené a zöld beruházásokat és megpróbálná elkerülni a nem fenntartható projektek zöldként történő feltüntetését.

Mi az uniós taxonómia?

A taxonómia a világ legambiciózusabb zöld befektetési szabályzata, amely hatalmas pénzösszegeket irányíthat az éghajlatváltozás elleni küzdelembe. A kritikusai szerint azonban csupán „zöldre festés”, amely ráadásul veszélyezteti az Európai Unió éghajlat-változási céljait.

Az EU taxonómiája egy összetett rendszer, amely azt rögzíti, hogy a gazdaság mely részeit lehet fenntartható befektetésnek tekinteni. Tartalmaz egy részletes listát a fenntartható gazdasági tevékenységekről, és felsorolja azokat a részletes környezetvédelmi kritériumokat, amelyeknek az egyes gazdasági tevékenységeknek meg kell felelniük ahhoz, hogy kiérdemeljék a zöld címkét.

A gáz- és atomenergiára vonatkozó szabályok elfogadását azonban sokáig késleltették egyes kormányok intenzív lobbizása miatt, amelyek nem értettek egyet abban, hogy ezek az energiaforrások valóban segítenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Gáz- és atomenergia

Az Európai Bizottság februárban javaslatot tett arra, hogy a gáz- és atomerőműveket is felvegyék a taxonómiába, ha azok megfelelnek bizonyos kritériumoknak.

Az Európai Parlament szerdai szavazásán ennek a javaslatnak a támogatásáról született döntés, megnyitva az utat ahhoz, hogy az 2023-tól alkalmazható jogszabály legyen.

Ahhoz, hogy egy gáztüzelésű erőmű zöldnek minősüljön, kilowattóránként legfeljebb 270 gramm CO2-vel egyenértékű káros anyagot bocsáthat ki, vagy 20 éves átlagban kilowattóránként legfeljebb 550 grammot, amennyiben kötelezettséget vállal arra is, hogy 2035-ig átáll az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázokra.

A Bizottság eredeti, 2020 végén közzétett, földgázra vonatkozó javaslata alacsonyabb, 100 grammos CO2-határértéket tartalmazott. A javaslat módosítására elsősorban Lengyelország és Bulgária ellenállása miatt került sor, amelyek szerint jelentős mennyiségű gázra irányuló beruházásra van szükség a környezetszennyezőbb szén kivezetéséhez. Más országok, például Dánia és Luxemburg szerint nem hiteles a fosszilis tüzelőanyagnak számító gázt zöldnek minősíteni.

Mire való a taxonómia?

A taxonómia nem tiltja a „zöld” címkével nem jelölt tevékenységekbe történő befektetéseket, de szabályozza, hogy a vállalatok és a befektetők melyeket nevezhetik klímabarátnak.

Az unió azon célja, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, azaz nulla legyen a nettó kibocsátása, hatalmas beruházásokat igényel, amelyek nagy része magánfinanszírozásból valósul meg. A taxonómia célja, hogy a valóban zöld tevékenységek láthatóbbá és vonzóbbá váljanak a befektetők számára.

A szabályok célja az is, hogy az úgynevezett környezetbarát befektetési termékek körében visszaszorítsák a csupán „zöldre festett” termékeket, azaz, amikor a cégek eltúlozzák a környezetvédelemre vonatkozó referenciáikat.

Az EU-ban a pénzügyi szolgáltatóknak – beleértve a nyugdíjszolgáltatókat is – közzé kell tenniük, hogy mely befektetések felelnek meg a taxonómia éghajlati kritériumainak. Minden egyes befektetés, alap vagy portfólió esetében közzé kell tenniük, hogy a mögöttes befektetések mekkora hányada felel meg a szabályoknak.

A nagyvállalatoknak és a tőzsdén jegyzett cégeknek azt is közzé kell tenniük, hogy forgalmuk és tőkekiadásaik mekkora hányada felel meg a követelményeknek.

Ez azt jelenti, hogy akár környezetszennyező vállalatok is támogatást kaphatnak a zöld befektetésekért. Ha például egy olajtársaság szélerőműparkba fektet be, akkor ezt a kiadást zöldnek minősítheti.

Mitől lesz „zöld” egy beruházás?

A szabályok a zöld beruházások három típusát különböztetik meg – foglalta össze a Reuters.

  • Először is azokat, amelyek jelentősen hozzájárulnak a zöld célok eléréséhez, például a szélerőműparkok.
  • Másodszor, azok, amelyek más zöld tevékenységeket tesznek lehetővé, például a megújuló villamos energia vagy hidrogén tárolására alkalmas létesítmények.
  • Harmadszor, átmeneti tevékenységek, amelyek nem válhatnak teljesen fenntarthatóvá, de kibocsátásuk az iparági átlag alatt van, hosszabb távon nem rögzítenek szennyező eljárásokat, illetve nem szorítják ki a zöldebb alternatívákat.

A gáz- és atomerőművek átmeneti tevékenységnek minősülnek.

A gáz- és nukleáris szabályokkal kapcsolatban több mint egy évig tartó intenzív vitát folytattak az uniós kormányok és iparágak.

Az uniós döntéshozók azt remélték, hogy a taxonómiát 2020-ra sikerül befejezni, végül 2021 áprilisában tették közzé az ágazatok többségére vonatkozó szabálycsomagot, a gáz- és nukleáris kritériumok elfogadását pedig idénre halasztották.

A taxonómia még nincs kész

Ahhoz, hogy egy tevékenység zöldnek minősüljön, hat környezetvédelmi cél közül az egyikhez jelentősen hozzá kell járulnia, és nem szabad károsítania a másik ötöt. Eddig a szabályok két célt – az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és annak hatásaihoz való alkalmazkodást – fedik le. A többi cél kritériumait idén dolgozzák ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!