2018. április 23. 05:57

Az átlagbér környékén 30 ezer forintos előnyben vannak az aktívak.


Miközben a bérek elképesztő tempóban emelkednek, a nyugdíjasok épp annyival kapnak többet évről évre, hogy az inflációt kompenzálni tudja az állam. Ez idén sem lesz másként.

Megjöttek az Erzsébet-utalványok Megjöttek az Erzsébet-utalványok

Egyebek mellett a hatéves bérmegállapodásnak, valamint az egyre vészesebb munkaerő-hiánynak betudhatóan szélvészgyorsasággal nőnek a hazai bérek. A Központi Statisztikai Hivatal pénteki jelentése szerint idén az első két hónapban a nettó átlagkereset, tehát az az összeg, amit ténylegesen megkap a dolgozó, 205 300 forint volt. (Ebben nem vették figyelembe a családi kedvezményeket, ha azzal is kalkulálunk, akkor 213 700 forint jön ki.)

 Két évvel ezelőtt, tehát 2016 első két hónapjában ugyanez az összeg 165 500 forint volt. Vagyis a két évvel ezelőttihez képest mintegy 25 százalékkal több pénzt utaltak idén a munkavállalók számláira. Ez nagyon komoly bérnövekmény.

Eközben a rendszeres év eleji nyugdíjemelés így alakult:

  • 2016: 1,6%
  • 2017: 1,6%
  • 2018: 3%

Az egyszerűség és összehasonlíthatóság kedvéért induljunk ki ugyanakkora összegű nyugdíjból, mint amennyi a nettó átlagbér volt abban az időben. Ahhoz, hogy a 2016 elején végrehajtott nyugdíjemeléssel kijöjjön a 165 500 forintos nyugdíj (ami egyébként igen magasnak számított, hiszen az átlagnyugdíj 120 ezer forint körül mozgott) 2015 végén 162 900 forint nyugdíjjal kellett rendelkezni. Ha beszámítjuk az elmúlt három év nyugdíjemeléseit, akkor 2018 elejére azt kapjuk, hogy ennek a nyugdíjasnak 173 200 forintra nőtt a járandósága.

Pontosabban ennél valamivel nagyobb összeg jön ki, mert tavaly novemberben a kormány kiigazította a nyugdíjakat. Tette ezt azért, mert az infláció magasabb lett – 2,4 százalék – mint amennyivel – 1,6 százalék – a 2016 tavaszán elfogadott költségvetés azon őszi újratervezésekor számoltak.

Ezért további 0,8 százalékos visszamenőleges emelésben részesültek az idősek. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor 174 600 forintot kapunk.

Tehát míg egy aktív kereső bére 165 500 forintról 205 300 forintra emelkedett ebben az időben, az ugyanakkora bázisról induló nyugdíjas alap járandósága 174 600 forintra nőtt. 

Ami azt jelenti, hogy 2016 elejéhez képest a dolgozó több mint 30 ezer forinttal több vihetett most haza, mint amennyit egy nyugdíjas kapott. 

S mivel idén nem valószínű, hogy pusztán az infláció miatt év végén szükség lenne kiegészítésre, maradnak az egyéb juttatások, mint a nyugdíjprémium, vagy az Erzsébet-utalvány, amelyekkel - egyszeri alkalommal - többletjövedelemhez lehet juttatni az időseket.

Az Orbán-kormány azzal az indoklással szokott dönteni ezekről a külön juttatásokról, hogy a nyugdíjasoknak is részesülniük kell a gazdasági eredményekből. Látni kell azonban, hogy a bérekkel nem tud lépést tartani, már csak a költségvetés korlátos lehetőségei miatt sem. A munkaerő-piacon a kereslet hiánya miatt vannak nyomás alatt a foglalkoztatók, ezért kényszerülnek dinamikus béremelésekre.

A nyugdíjkassza azonban nem bírna el ugyanekkora ütemű emeléseket. Mindez azonban az időseket vélhetően nem nyugtatja meg.


3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!