TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. november 23. 09:23
MTI

5,4 százalékkal.

Szeptemberben 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - közölte pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,0 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom, ami 0,1 százalékponttal lassabb a november 7-én közzétett első becslésnél. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben viszont az előzetesnél 0,1 százalékponttal nagyobb mértékben, 7,7, százalékkal nőtt a forgalom. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

2018. január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Elemzői vélemény

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a szeptemberi adatok valamivel lassabb növekedésre utalnak. Ebben szerepe lehet a bázishatásnak, vagyis annak, hogy tavaly szeptemberben erős hónapot zárt az ágazat. „A friss adatsor passzol az utóbbi időszakot meghatározó trendbe. Továbbra is a nem élelmiszerek, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek népszerűsége jelenti a kiskereskedelem motorját. A naptárhatással korrigált, kilenchavi adatok szerint ugyanis ebben a termékkörben közel 10 százalékos volt a növekedés. Ezzel szemben az élelmiszereknél csak 4, az üzemanyagoknál közel 7 százalékos plusz jött össze” - fogalmazott a K&H Bank szakembere.

Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedését továbbra is segíti a nettó reálbérek emelkedése, bár annak üteme lassult. Szintén hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez, hogy fokozódik a fogyasztási hitelek iránti kereslet. Látszik az is, hogy a használtcikk-kereskedelem jelentősége csökken, itt mindössze 3,3 százalékos volt a kilenchavi forgalomnövekedés, ez a fokozott lakossági bizalom jele. Utóbbit érzékelteti az autóeladások emelkedése is.

Németh Dávid szerint az idén átlagosan 6 százalék körüli emelkedést érhet el a kiskereskedelem. Jövőre azonban valamivel lassabb tempóra lehet számítani. Egyrészt az inflációs környezet és az ideinél várhatóan valamivel mérsékeltebb béremelkedés miatt a nettó reálbérek emelkedése visszafogottabb lehet, másrészt a foglalkoztatás is elérhette a csúcsát. Harmadrészt a jövő év második felében a kamatok is magasabbak lehetnek, ez pedig a fogyasztási hitelek iránti keresletre lehet hatással.

A szakember közölte: „A mostani kilátások szerint a kiskereskedelem jövőre is bővülni fog, de nem nagyon kap majd többlettámogatást a gyorsuláshoz. Így 2019-ben a jelenlegi állás szerint 5 százalék körüli emelkedés várható.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.