2018. november 23. 09:23
MTI

5,4 százalékkal.

Szeptemberben 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - közölte pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,0 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom, ami 0,1 százalékponttal lassabb a november 7-én közzétett első becslésnél. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben viszont az előzetesnél 0,1 százalékponttal nagyobb mértékben, 7,7, százalékkal nőtt a forgalom. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

2018. január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Elemzői vélemény

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a szeptemberi adatok valamivel lassabb növekedésre utalnak. Ebben szerepe lehet a bázishatásnak, vagyis annak, hogy tavaly szeptemberben erős hónapot zárt az ágazat. „A friss adatsor passzol az utóbbi időszakot meghatározó trendbe. Továbbra is a nem élelmiszerek, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek népszerűsége jelenti a kiskereskedelem motorját. A naptárhatással korrigált, kilenchavi adatok szerint ugyanis ebben a termékkörben közel 10 százalékos volt a növekedés. Ezzel szemben az élelmiszereknél csak 4, az üzemanyagoknál közel 7 százalékos plusz jött össze” - fogalmazott a K&H Bank szakembere.

Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedését továbbra is segíti a nettó reálbérek emelkedése, bár annak üteme lassult. Szintén hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom bővüléséhez, hogy fokozódik a fogyasztási hitelek iránti kereslet. Látszik az is, hogy a használtcikk-kereskedelem jelentősége csökken, itt mindössze 3,3 százalékos volt a kilenchavi forgalomnövekedés, ez a fokozott lakossági bizalom jele. Utóbbit érzékelteti az autóeladások emelkedése is.

Németh Dávid szerint az idén átlagosan 6 százalék körüli emelkedést érhet el a kiskereskedelem. Jövőre azonban valamivel lassabb tempóra lehet számítani. Egyrészt az inflációs környezet és az ideinél várhatóan valamivel mérsékeltebb béremelkedés miatt a nettó reálbérek emelkedése visszafogottabb lehet, másrészt a foglalkoztatás is elérhette a csúcsát. Harmadrészt a jövő év második felében a kamatok is magasabbak lehetnek, ez pedig a fogyasztási hitelek iránti keresletre lehet hatással.

A szakember közölte: „A mostani kilátások szerint a kiskereskedelem jövőre is bővülni fog, de nem nagyon kap majd többlettámogatást a gyorsuláshoz. Így 2019-ben a jelenlegi állás szerint 5 százalék körüli emelkedés várható.”

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.